zaterdag 26 september 2020

Zilveren medaille op wereldkampioenschap

Bij de wereldkampioenschappen wielrennen in het Italiaanse Imola heeft Annemiek zaterdag het zilver veroverd. Een jaar nadat ze Anna van der Breggen opvolgde als wereldkampioene, was het haar landgenote die nu opnieuw met de wereldtitel naar huis ging. Van der Breggen kwam solo aan bij de finish, terwijl Annemiek vervolgens in een sprint met twee afrekende met de Italiaanse Elisa Longo Borghini. “Vorige week had ik überhaupt niet verwacht dat ik hier zou zijn en dat ik nu dan nog met een medaille om de schouders sta is heel mooi.”

Met een brace om haar pols ging Annemiek zaterdagmiddag van start. Spannend voor haar, maar het leek ook erg spannend voor de volgers. “Het is een wonder dat ik vandaag mee kon doen en het is verbazingwekkend goed gegaan”, vertelt Annemiek er zelf over. En dat het goed ging, dat viel in de finale te zien, want Annemiek schudde bergop als vanouds flink aan de boom, waarna Van der Breggen uiteindelijk een aanval plaatste en niet meer terug werd gezien.

“We wilden samen gaan, ook om de anderen onder druk te zetten”, legt Annemiek het aanvalsplan uit. “Een overtalsituatie is sowieso beter. De klim was vrij explosief en dat was met mijn pols niet optimaal. Vandaar dat ik aan Marianne vroeg om zo vroeg mogelijk al tempo te maken. Misschien dat ik vervolgens toch net wat te vroeg op kop kwam, met de tegenwind die er stond. Ik wilde zo lang mogelijk doortrekken, maar kon wel merken dat ik vandaag niet top-top was.”

Voor het podium
Van der Breggen was dus solo weg, waarna Annemiek eerst overbleef met Longo Borghini, Cecilie Ludwig Utrrup en Lizzie Deignan, waarna het flink uitgedunde peloton terugkwam. “Anna heeft het heel goed gedaan. Ze ging op een heel goed moment. Niemand kon mee en ik wist toen dat het gedaan was voor de zege. Ik dacht wel dat er nog wel wat zou gebeuren van achteren en dat gebeurde met de aanval van Longo Borghini. Het was mooi dat ik met haar mee kon en we allebei nog voor het podium konden rijden.”

In het gaatje gedoken
Het werd een sprint om het zilver. Daarin ging de Italiaanse als eerste aan, waarbij ze nog vrij gevaarlijk van haar lijn afweek. Annemiek dook in het gaatje tussen Longo Borghini en de hekken, om er uiteindelijk voorbij te gaan. Een goede keus dus. “In de sprint kwam de wind van links. Met die pols kon ik ook niet maximaal sprinten, dus ik koos voor het gaatje op rechts bij Longo Borghini. Het is mooi dat dat lukte.”

Foto’s: Sportfoto.nl

Gepost door: Aschwin Kruders op zaterdag 26 september 2020

13 reacties op “Zilveren medaille op wereldkampioenschap”

 1. José Castillo schreef:

  Siempre supe que Annemiek correría el campeonato mundial, nunca perdí la fe, ella es de hierro, grande Vleuty

 2. Bert Hermsen schreef:

  Mooie prestatie, wie had dat een week geleden gedacht. Klasse

 3. A Roovers schreef:

  Klasse Annemiek al zijn er vraagtekens bij de sprint van Elisa Longo die niet op haar lijn bleef en zelfs gevaarlijk een elleboog uitstak. Ik vraag me af of hier geen sanctie gegeven moet worden.
  Maar toch gelukkig afgetroeft door onze Annemiek.

 4. Matthieu schreef:

  Respect voor je prestatie en de manier waarop je gereden hebt.

 5. Gefeliciteerd met zilver. Het maximale eruit gehaald met een lichaam wat zich nog steeds in herstelmodus bevindt en een voorbereiding waar de focus veelal op andere zaken lag dan de wegwedstrijd. Er was vandaag echter maar eentje beter en dat was een teamgenootje dus al bij al een geslaagd kampioenschap. Succes met de rest van het seizoen waar je aan de start mag verschijnen met nog steeds een kampioenstrui.

 6. Arjen Harsveld schreef:

  Heel goed gedaan Annemiek! Ondanks je blessure toch een zilveren medaille halen is een wereldprestatie! Ik kneep m nog wel even bij de sprint met die rechterarm van de Italiaanse, maar zilver met een gouden rand! Volgend jaar weer goud 😉. Sterkte met je herstel en geniet van dit moment!

 7. Francis Cordero schreef:

  Never failed to amaze us with your amazing skills and determination despite your injury. Truly you are a champion.

 8. Falco Schmidt schreef:

  Wat een mentaliteit! Alleen al mee te rijden was groots. Het zilver is een majestueuze bonusmedaille waarvan de prestatie niet genoeg kan worden benadrukt. Er zal nog lang over worden nagepraat.

 9. RUDY YSERBYT schreef:

  Klasse Annemiek,enorm respect je heb het prachtig gedaan,ik blijf een grote bewondering voor jou.

 10. Peter Reuderink schreef:

  Wat ben ik blij voor je, wat een geweldige prestatie… ik weet dat je meer had gewild, maar met een gebroken pols was dit “true grit” !

 11. Thierry schreef:

  Respect topper! Weer met grote bewondering voor jou zitten supporteren 👍👏

 12. Klaas Swart schreef:

  Klasse Annemiek! Heel fraai ploegenspel en een fantastische afwerking. Proficiat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten