woensdag 19 april 2023

Zevende na tonen aanvalslust in Waalse Pijl

In haar laatste Waalse Pijl heeft Annemiek zich woensdag van haar meest strijdbare kant laten zien, waarbij ze uiteindelijk als zevende is geëindigd. Ploeggenote Liane Lippert werd daarnaast tweede achter winnares Demi Vollering. In plaats van wachten tot de laatste beklimming van de Muur van Huy, koos Annemiek ervoor om het peloton te verrassen op de op één na laatste beklimming van die steile klim. Dat had bijna het gewenste resultaat. “Ik had besloten om het vandaag een beetje anders aan te pakken, omdat het altijd een beetje een wacht toestand is tot de laatste keer Muur.”

Met nog 37 kilometer te gaan werd de Muur van Huy voor de laatste keer beklommen, tot hij bij de finish als slotklim diende. Dat was dus het moment dat Annemiek de finale open. “Het idee was dat als ik op de Muur zou gaan, ik misschien mensen zou kunnen verrassen. En bovendien, als je op de Muur gaat, dan is iedereen aan het lijden, omdat het zo steil is dat het in het wiel ook moeilijk is. Het lukte eigenlijk ook wel, want er was niemand mee van SD worx. Ik deed een aanval alsof het de finish was, dus all out.”

Dat had zeker effect, want niet veel rensters wisten het wiel van Annemiek te houden. “We kwamen met vier rensters weg. Ashleigh Moolman, Elisa Longo Borghini en Kasia Niewiadoma waren met me mee. Op het vlakke hebben we daarna wel een jasje uitgedaan, Moolman uitgezonderd. Zij draaide niet mee. Dat was jammer, want ik denk dat als we allen mee zouden draaien, we een kans zouden hebben gehad om vooruit te blijven. Zeker als SD worx achter ons niet geformeerd was. Helaas werd het vervolgens toch dichtgereden.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Sterke Vollering
Met name de Cote de Cherave, waarvan de top op 5,5 kilometer van de finish lag, was daarna een belangrijk punt in de wedstrijd. “Op de Cherave merkte ik dat Demi Vollering echt heel sterk was. Die reed daar al een straf tempo omhoog en daar had ik best wel moeite mee. Toen wist ik dat het sowieso niet mijn beste dag was. Ik kan concluderen dat ik niet slecht ben, maar dat ik andere jaren beter was. Ik ben gewoon niet top en anderen zijn beter. In combinatie leidt dat tot een zevende plek vandaag.”

Annemiek had gehoopt op meer. “Die zevende plek, daar doe ik het natuurlijk niet voor. Ik stond wel aan de start met het idee dat ik hier zou kunnen winnen. Maar ik denk dat ik na vandaag wel kan concluderen dat ik niet zo top ben als ik wel eens ben geweest. Waar dat aan ligt weet ik niet. Het was wel heel leuk dat Liane tweede werd. Dat biedt wel ingrediënten om koers te maken voor zondag, want misschien moet ik het daar iets meer van hebben. Maar we hebben nog een paar dagen om na te denken hoe we het in Luik-Bastenaken-Luik aan gaan pakken.”

Ploegenspel
En er waren ook zeker goede punten uit deze wedstrijd te halen. “Ik heb wel een tevreden gevoel, want het was een mooie actie om mensen te verrassen en er voor te gaan. Net na de finish bij het NOS interview heb ik de Waalse Pijl een flutkoers genoemd. Dat wil ik even nuanceren, want dat was gelijk een minuut na de finish. Wachten tot de laatste keer Muur is niet mijn sterkste kant en omdat het vaak alleen maar afwachten is tot de laatste beklimming, is het niet mijn favoriete koers. De finish is echter super mooi. Ik houd iets meer van koers maken. Dat is ditmaal wel gelukt en daardoor ga ik iets meer met een voldaan gevoel hier weg. Daarbij kon Liane mede door mijn actie tweede worden, dus wat dat betreft heb ik het ploegenspel goed gespeeld vandaag.”

Foto’s: Getty Images

Gepost door: Aschwin Kruders op woensdag 19 april 2023

18 reacties op “Zevende na tonen aanvalslust in Waalse Pijl”

 1. John Brithany schreef:

  Van Vleuten Will win in Santuary Lagos de Covadonga in Vuelta to Spain, Epic Eroica Catholic Stage

 2. John schreef:

  Jij bent en blijft voor mij een klasse renster waar iedereen een voorbeeld aan kan nemen.

 3. Thijs Holthuizen schreef:

  Is het niet een breuk of kneuzing of valpartij wat overwonnen moet worden. Nu is het de vloek van de regenboogtrui. Je weet in ieder geval wat je te doen staat. En dat altijd met die oorverdovende glimlach.

 4. Fred schreef:

  Helemaal gelijk maar dat komt ook door dat geneuzel van Roxanne& Herbert. In de breedte is sd worx sterk maar echt koersen zie je ze niet maken . Ja als Annemiek gas geeft vliegen ze bij haar in het wiel. Gaat een ander dan zie je niks tot de laatste km. Vind wel dat de dames elite er minder strijd van maken dan de toppers bij de mannen. Maar Annemiek de dagen komen nog ze heeft wel veel getraind maar minder wedstrijden in de benen . En misschien dat ongemerkt de druk van moeten er af is in dit laatste jaar. Maar ze heeft vast nog wel wat plannen zeker weten .

 5. Annemiek , ff de rem erop! Luister niet naar alle critici die beginnen over leeftijd en stoppen. Toen MVP een mindere periode had schreven vele bnnérs uit de wielerwereld hem al af en zie hoe hij in Roubaix de baan op reed!! een mens is geen machine………..rustig blijven

 6. Agnes Loohuis- Damveld schreef:

  Topper aanval zal een volgende keer beloond worden! Succes zondag!

 7. Nicola M. schreef:

  Let’s hope for the GTs because in the classics you seem to be accusing the passing of the years or a poor condition

 8. Catrysse Fernand schreef:

  Ondanks alles , toch een zeer mooie koers gereden ! Wat een wederopstanding , als je dit vergelijkt met Amstel Gold Race !!Dit beloofd voor volgende week zondag en de komende weken , proficiat en doe zo voort !!

 9. Jannie schreef:

  Je bent en blijft een topper, de beste.

 10. Bert Vossen schreef:

  Goh Annemieke,
  Je oogt zo positief en krachtig, met deze instelling en vechtlust zal je zondag LBL zeker in de prijzen gaan vallen.
  We staan achter jou kanjer 🙏🏽💪

 11. Willem schreef:

  Zag weer de Annemiek die de aanval niet schuwt, bravo. Nog steeds van uitzonderlijke klasse ! Ben er van overtuigd dat je in LBL een rol van betekenis gaat spelen en zeker meedingt naar de hoofdprijs, Geel veel succes zondag

 12. John Louwers schreef:

  In mijn beleving nog steeds de beste renster ter wereld, maar ook bij de beste kan het ooit tegen zitten.

 13. Joost kerkhove schreef:

  Je blijft er voor gaan en dat toon je elke keer opnieuw! Dat inspireert en toont je kwaliteiten als kampioen! Je verdient ons grootste respect!

 14. Peter Nijenhuis schreef:

  Topperrrrrrrrr dat ben je

 15. Jac Breepoel schreef:

  Je blijft een topper!!!

 16. Charles Willems schreef:

  Allemaal mooie voorbereiding voor de grote rondes. Altijd fijn om je aanvallend te zien fietsen.

 17. Dijkgraaf L. H. schreef:

  Je blijft een kanjer!!

 18. Eric Colpin schreef:

  Annemieke,

  Moed, zal het uiteindelijk resultaat zijn. Misschien al zondag… we zijn nog steeds bij je!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten