zondag 22 september 2019

WK Preview: Op jacht naar goud in de tijdrit

Met de Mixed Relay, waarin Nederland de wereldtitel wist te veroveren, zijn in Yorkshire zondag de wereldkampioenschappen wielrennen begonnen. Annemiek komt deze week twee keer in actie. Dinsdag gaat ze een poging doen om haar wereldtitel op de tijdrit te verdedigen. Zaterdag 28 september staat voor de vrouwen de wegwedstrijd op het programma. Op deze site verscheen al een Engelse voorbeschouwing, maar nu blikt Annemiek ook vooruit op de tijdrit. Dat doet ze aan de hand van zes vragen.

1. Je hebt nu twee keer de WK tijdrit gewonnen. Wat is moeilijker gebleken; hem die eerste keer winnen of de titel prolongeren?
“Ik heb voor beide WK’s en ook nu weer voor min of meer dezelfde voorbereiding gekozen. Daarbij ben ik niet bezig met het ‘titel prolongeren’, maar voor elk WK leg ik de focus erop om in mijn best mogelijke vorm aan de start te staan. Dat is gelukt in Bergen en ik denk dat ik het afgelopen jaar in Innsbruck zelfs net nog weer iets beter onder controle had om in topvorm bij een groot doel aan de start te staan. Ook nu komen mijn coach Louis en ik tot de conclusie dat we dit jaar toch weer de voorbereiding hebben kunnen optimaliseren.

Als ik de vraag beantwoord met de hoeveelheid druk die ik voel; die is elk WK aanwezig en dat heb ik ook nodig om te presteren. Het maakt mij dan niet uit of ik al wereldkampioen ben op de tijdrit of niet. Als ik goed ben en als ik weet dat ik dichtbij iets moois ben, dan wil ik dat ook laten zien. Wat dat betreft was Bergen in 2017 wel heel mooi na een bewogen jaar in 2016.”

2. Merk je dat mensen ook anders op je reageren als je ergens in tijdrit aan de start staat met die regenboogtrui?
“Het is elke keer natuurlijk wel genieten om dat pak aan te mogen trekken als ik een tijdrit mag rijden. Je krijgt wel extra aanmoedigingen. Ook tijdens trainingen overigens en ook mijn fiets, de Scott Plasma in regenboogkleuren, trekt altijd wel de aandacht.”

3. Toch is het niet heel vaak voorgekomen dat je er afgelopen jaar in kon starten. Er lijken weinig tijdritten te zijn in de etappekoersen bij de vrouwen. Hoe kijk jij daar tegenaan?
“Dit jaar waren er wel heel weinig tijdritten. Veel etappekoersen hebben de tijdrit uit het programma geschrapt. In belangrijke World Tour etappekoersen zoals de Emakumeen Bira en de Women’s Tour bijvoorbeeld zit geen tijdrit. Ook in de Tour de l’Ardèche vond ik het opvallend dat in een zevendaagse koers geen tijdrit zit. Het is een discipline die je echt leert door het veel te doen. Je moet je lichaam aan leren voelen en voor de ontwikkeling van renners is het jammer als er weinig gelegenheden zijn om dit te oefenen. Als deze ontwikkeling zich doorzet is dit wel zorgelijk met het oog op de ontwikkeling van tijdrijders voor de toekomst. Zelf heb ik het niet perse nodig om een tijdrit te rijden om de bevestiging te krijgen, maar natuurlijk was het winnen van de proloog in de Boels Ladies Tour in de regentrui wel even lekker voor het zelfvertrouwen.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Het podium van de WK tijdrit in 2018, met links naast Annemiek Anna van der Breggen en rechts Ellen van Dijk.

 

4. Nu zijn we in Yorkshire. Het ziet er allemaal best glooiend uit. Wat voor soort tijdrit gaat dit zijn?
“Een lastige tijdrit met behoorlijk wat meer hoogtemeters dan vorig jaar in Innsbruck. Toen zaten er vier klimmetjes in van 500 meter, nu vier klimmetjes van ongeveer een kilometer. Er zitten ook stukken lang vlak rechtuit in waar je echt power moet leveren en in je ritme kan komen, maar in het tweede deel zitten dan ook weer wat meer bochten en stukken waar het op en neer gaat. Je moet ook zeker wel over technische vaardigheden beschikken om goed voor de dag te komen.”

5. Tijdrijden is puur afzien, maar je moet er toch ook op de één of andere manier ook lol in hebben om het elke keer maar te doen. Wat maakt het voor jou leuk?
“De dag van de tijdrit is pas leuk op het moment dat je gefinisht bent. Het is inderdaad puur afzien en de maximale grens van pijn lijden op zoeken. Ik zoek met name de lol in het proces vooraf; het testen en in samenwerking met onze mechanieker Pat Ryan bezig blijven om me steeds meer aerodynamisch op de fiets zien te krijgen. Daar moet je ook de juiste mensen voor om je heen verzamelen. Het ‘projectmatige’ hierin vind ik mooi. Ook blijft het steeds een mooie uitdaging en de bijbehorende snelheden die we weten te halen vind ik ook tof. Bij de NK tijdrijden in Ede ging ik bijvoorbeeld 48,6 kilometer per uur gemiddeld. Je ziet dat we elk jaar hogere snelheden halen door een combinatie van verbeteringen op het gebied van trainingstechnische kennis, materiaal, aerodynamica en voeding. Ofwel; het is meer dan simpelweg hard trappen.”

6. Is het dinsdag alleen geslaagd als je gewonnen hebt?
“De regenboogtrui is de ultieme beloning, maar wat mijn concurrentie gaat doen heb ik niet onder controle. Als ik dinsdag alles heb gegeven, helemaal kapot over de finish kom en nergens iets heb laten liggen dan ga ik met een gerust hart slapen!”

Foto’s: Sportfoto.nl

Gepost door: Aschwin Kruders op zondag 22 september 2019

7 reacties op “WK Preview: Op jacht naar goud in de tijdrit”

 1. Willem schreef:

  Heel veel succes vandaag !

 2. E. Kwant schreef:

  Succes vandaag…

 3. Rini schreef:

  Complimenten voor de leuke site en succes met de tijdrit vandaag !

 4. Klaas Swart schreef:

  Annemiek, 3x is scheepsrecht. (maar wielerwetten zijn geen scheepswetten).
  Veel succes om toch die derde in de wacht te slepen!

 5. Lidy Toonen schreef:

  Heeel veel,succes, wij duimen voor je.

 6. Jelly schreef:

  Annemiek, heeeeel veel succes! Ik hoop dat op De Dag alles samen komt!

 7. Karst schreef:

  Derde keer op rij WK tijdrit winnen zou een geweldige prestatie zijn.
  Maar wat zou het toch mooi zijn dat je de WK trui het hele jaar kunt showen.
  Dus veel suc6 met de tijdrit en in de wegrace.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten