vrijdag 27 september 2019

WK Preview: Een wegwedstrijd met veel kanshebbers

Na haar bronzen medaille in de tijdrit van de wereldkampioenschappen afgelopen dinsdag, gaat Annemiek zaterdag opnieuw op jacht naar een medaille. In Yorkshire staat dan de wegwedstrijd op het programma. Om 11.40 uur klinkt het startschot in Bradford. Na een wedstrijd van 150 kilometer ligt de finish, net als in alle andere wedstrijd, in Harrogate. Daar worden de rensters rond 16.00 uur verwacht. De wedstrijd is live te zien bij onder meer de NOS. Ook ditmaal kijkt Annemiek aan de hand van zes vragen vooruit.

1. Twee keer al die wereldtitel tijdrijden. Dat moet toch smaken naar die trui op de weg. Hoe belangrijk is het voor jou om ook die trui eens te dragen?
“Het is gewoon een hele mooie eer om een keer die trui een jaar lang in de wegkoersen te mogen dragen. Wat dat betreft vind ik het wielrennen een speciale sport met de truien. Mensen vragen mij wel eens wat je krijgt op het podium, maar daar hecht ik echt nul waarde aan. Een heel jaar herinnerd worden aan wat je gepresteerd hebt op een kampioenschap door elke dag in die speciale trui te mogen trainen is echter heel gaaf. Ik weet nog hoe tof ik het vond toen ik in 2012 kampioen op de weg werd tijdens het NK. Elke wegtraining word je herinnerd aan die mooie overwinning!”

2. Het parcours is toch wel heel anders dan vorig jaar, waarbij het aantal kanshebbers toch ook groter lijkt. Wat voor soort wedstrijd kunnen we verwachten?
“Het gaat een interessante koers worden waarbij je de televisie niet te laat in moet gaan schakelen! Er zit voor ‘ieder wat wils’ in dit parcours en daarmee zijn er veel kanshebbers en kan het alle kanten op gaan. De twee lastige klimmen zitten in de eerste vijftig kilometer van de koers, maar daarna volgen nog honderd glooiende en technische kilometers die zeker niet gemakkelijk zijn. De finish is ook zeker niet vlak en dus eigenlijk kunnen meerdere type renners hier uit de voeten. Eén ding verwacht ik wel: het gaat geen massasprint worden. Je moet zeker over een goede vorm beschikken om wereldkampioen te worden.”

3. Hoe schat je daarbij jouw kansen in?
“We rijden met een heel sterk Nederlands team waar eigenlijk iedereen wel kansen heeft om wereldkampioen te worden. Ik denk wel dat de kans dat iemand in het oranje kampioen kan worden groter is door onze sterkte in de breedte, in vergelijking met andere landen. Ik heb me gefocust op wat ik onder controle heb. Dat is om in mijn best mogelijke vorm aan de start staan met de juiste focus en geloof dat het mogelijk is. Vorig jaar waren er minder kanshebbers, nu kan ik wel veel meer kanshebbers op de titel opschrijven. Dat maakt het voor de kijker zeker interessant!”

(Tekst gaat verder onder de foto)

4. Hoe zien jouw dagen eruit tussen de tijdrit, waarin je alles gegeven hebt, en de wegwedstrijd?
“Die staan echt in het teken van herstellen: lekker slapen, eten en losfietsen en een keer het parcours verkennen op de dag dat het parcours daarvoor vrij is. Dat was woensdag. Die dag stond in het teken van even loslaten van de tijdrit en donderdag ging de knop volledig om. Toen kwamen ook de andere wegrensters aan en dan schakel je om van een individuele focus naar de focus op de TeamNL spirit!”

5. In Nederland lijkt het toch telkens weer een item dat jullie ‘elkaar concurrenten’ zijn als Nederlanders. Gezien het niveau is dat op zich ook wel logisch, maar hoe gaan jullie daarmee om dat daar de anderen steeds de nadruk op wordt gelegd?
“We hebben hier met z’n allen over gesproken dit seizoen en bondscoach Loes Gunnewijk heeft hiervoor ook een speciale bijeenkomst georganiseerd toen we het parcours gingen verkennen in april dit jaar. Dit was ook onder leiding van een externe coach. We hebben het onder meer gehad over wat onze eigen waarden zijn als team. Een goede bijeenkomst, want het is soms wel eens lastig voor ons dat we altijd dezelfde vragen krijgen van de media. Elk kampioenschap laten we zien dat we professionals zijn en dat is uiteindelijk de manier om hier mee om te gaan: in de koers te laten zien dat we rijden als profs met één team en met één doel.”

6. Wat moet er gebeuren, wil jij zaterdag na de finish met een glimlach op je gezicht staan?
“Als ik gebruik heb kunnen maken van mijn vorm en benen en als we slagen in onze TeamNL missie om de regenboogtrui mee naar huis te nemen. Ik zal extra trots zijn als we dit voor elkaar krijgen met perfect teamwork en er een super spannende koers van hebben weten te maken!”

Foto’s: Sportfoto.nl – In actie in de wegwedstrijd van de WK in 2018

Gepost door: Aschwin Kruders op vrijdag 27 september 2019

3 reacties op “WK Preview: Een wegwedstrijd met veel kanshebbers”

 1. Bert Meertens schreef:

  Proficiat Annemiek,

  Geweldige solo! Ik dacht nog wat doet ze nou? Er is nog 100 km te gaan en dan alleen rijden met de wind tegen….. Maar je flikt het weer opnieuw. Heb je zelf ook niet even gedacht waaraan je begonnen was??
  Maar ja, toen je voorop lag, was er natuurlijk geen houden meer aan en moest je door tot het eind.
  Geniet van deze legendarische overwinning en volgend jaar dan de overwinning die je door pech ontglipt is.

 2. NotoriousNiki schreef:

  Buona Fortuna! Da italiano tifo Olanda per te.

 3. Ian McIntyre schreef:

  Good luck Annemiek! Hopefully I will see you come home as World Champion in Harrogate …….. If not, I know as a true professional and ambassador to the sport, you will have given 100% …. Ride Safe ! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten