maandag 20 september 2021

WK in België van start met snelle individuele tijdrit

In België zijn zondag de wereldkampioenschappen wielrennen van start gegaan met de individuele tijdrit van de mannen. Daarmee is het aftellen voor Annemiek ook echt begonnen. Maandag start ze om 16.02 uur, als laatste van het deelnemersveld, in de tijdrit voor de vrouwen. Over een afstand van 30 kilometer rijden ze van startplaats Knokke-Heist naar Brugge. “We rijden min of meer in één lijn en hebben uitgerekend dat we 78 procent van de tijd de wind mee gaan hebben. Dat gaat wel hoge snelheden opleveren.”

Of dat laatste ook in het voordeel is van Annemiek is nog de vraag. “Het wordt echt trappen in deze tijdrit. Er gaat geen meter bergop en daarmee is het geen parcours dat echt op mijn lijf geschreven is”, zo kijkt Annemiek vooruit. “Het is meer iets voor de powerhouses als Marlen Reusser en Ellen van Dijk. Het is gewoon rammen op het vlakke. Voor mij persoonlijk is dat niet in mijn voordeel. Ik pak meestal tijd bergop. Het lijkt een beetje op het NK tijdrijden. Super vlak. Natuurlijk had ik er liever wat klimmetjes in gezien, maar het is niet anders.”

Van de andere kant denkt Annemiek juist op een andere manier voordeel te hebben op haar concurrentes. “Ik kan wel tijd terugpakken omdat mijn CdA-waarde, mijn frontale oppervlak, normaal gesproken lager is dan die van Ellen en Marlen. Hoe meer aerodynamisch ik kan zitten, hoe langer ik in die houding kan blijven zitten en mijn schouders naar elkaar toe kan trekken richting mijn oren, hoe beter. Daar heb ik hard aan gewerkt, dus dat zit wel goed. Het zal spannend worden. Marlen en Ellen zijn in uitstekende vorm, maar dat ben ik ook. We zijn denk ik de belangrijkste kanshebbers, maar er zijn ook outsiders.”

Vertrouwen
Hoe dan ook, het gaat er in de tijdrit net als altijd om, om alles te geven. “Ik hoop op een goede dag. Het weer terug gaan naar Italië en het deelnemen aan de Challenge by La Vuelta, waar ik super goed reed, heeft me wel echt vertrouwen gegeven. Ik ben blij dat ik het EK tijdrijden over heb geslagen. Dit is een seizoen met veel indrukken geweest en Tokio heeft zeker de nodige energie gekost. Ik ben er echt klaar voor om voor de laatste keer alles uit te pakken.”

Live op TV
De tijdrit voor de elite vrouwen begint maandag om 14.38 uur. Dan is de Argentijnse Fernanda Yapura de eerste die van het startpodium vertrekt, anderhalve minuut later gevolgd door de nog niet genoemde Nederlandse starter; Riejanne Markus. Tot aan de laatste twintig rensters blijft dat ook het tijdverschil in starttijden. Daarna zit er telkens twee minuten tussen iedere startende renster. Op onder meer NPO 1, Sporza en Eurosport is de tijdrit van start tot finish te zien. Via deze link is de startlijst te vinden en kan ook de livetiming met tussentijden gevolgd worden.

Foto: Tim Buitenhuis

Gepost door: Aschwin Kruders op maandag 20 september 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten