dinsdag 9 juli 2019

Winst op Lago di Cancano en roze trui beet

Het is Annemiek dinsdag gelukt om in de vijfde etappe van de Giro Rosa een dubbelslag te slaan. In de eerste bergrit van de tiendaagse koers, met aankomst bovenop de Lago di Cancano, kwam ze solo aan bij de finish. Haar voorsprong op de eerstvolgende renster, landgenote Lucinda Brand, bedroeg zo’n drie minuten. Dat was ruim voldoende om ook de roze leiderstrui in ontvangst te nemen. Die nam Annemiek over van de Poolse Kasia Niewiadoma, die als derde over de streep reed.

“Ik ben super blij hiermee”, liet Annemiek na afloop weten. “Eindelijk kon ik mijn benen gebruiken. De afgelopen etappes hebben elke keer in het teken gestaan van sparen, sparen, sparen. Vandaag kon ik eindelijk los. Ik ken deze klim heel goed. De Italianen hadden nog wel even een verrassing in petto, omdat we toch anders de klim op reden dan ze hadden gezegd. Maar ik ken het hier heel goed en ben bij mijn plan gebleven.”

Paulina Rooijakkers en Leah Kirchmann begonnen als koplopers aan de lastige slotklim. Met nog elf kilometer te gaan sprong Annemiek weg bij de favorieten. Ze passeerde het duo, reed solo verder en breidde haar voorsprong op de klim steeds verder uit. “Mijn plan was om van onderaf aan te vallen en dat heb ik gedaan. Mijn aanval deed ik vanaf het moment dat ik omhoog ging en ik was gelijk alleen.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Het enige dat Annemiek na haar aanval kon doen, was volle bak doorrijden. “Toen was het onwijs afzien tot de finish en proberen zoveel mogelijk tijd te pakken. Ik hoorde wel dat mijn voorsprong elke keer groter werd. Uiteindelijk was het bijna drie minuten. Op een klim van zo’n 25 minuten, ben ik daar heel tevreden mee. Dat is een heel mooie voorsprong en het maakt ook dat ik vanavond iets relaxter ga slapen, met het oog op de klimtijdrit van morgen. Dat je weet dat je goede benen en een solide voorsprong hebt.”

Steeds samen
Belangrijk was ook Annemiek’s ploeg Mitchelton-Scott. Zo kwam ploeggenote Amanda Spratt als vijfde over de streep, in een groepje van zeven rensters die reden vanaf de tweede laats. “Met Spratty is het ook super fijn. We zaten steeds samen. Lucy reed de eerste klim een goed tempo om de groep uit te dunnen. Daarna viel het in de vallei wel weer stil en kwam alles weer terug, maar dat was voor ons ook geen probleem, omdat ik op de slotklim aan wilde vallen.”

Dat deed Annemiek met veel bekenden langs de kant. “Het is super tof dat er veel fans waren kijken. Twee mensen die een oude fiets van me hebben overgenomen die ik ken, mijn twee Belgische fans Ronny en zijn broer waren er, de mensen van het hotel van hoogtestage waren komen kijken. Ik heb ook heel vaak mijn naam gehoord en dat was super tof. Ook mensen uit South-Perth, waarmee ik de Tour of Market River mee gedaan heb, waren ook in de regio. Daar heb ik ook nog even een selfie mee gemaakt. Het was super tof om onverwacht zoveel bekende gezichten te zien. Na de finish was het in ieder geval genieten.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Klim heel vaak gedaan
De slotklim was voor Annemiek bekend terrein. “In 2011 zijn we hier ook gefinisht, maar daar moest Lucinda Brand me deze week nog wel aan helpen herinneren. Ik heb de klim daarna heel vaak gedaan, maar ik wist nooit dat we die al een keer in koers hadden gedaan. Toen won Emma Pooley voor Marianne Vos. Toen ik de resultaten terugkeek zag ik dat ik samen met Anna in de grupetto gefinisht was op 39 minuten achter de winnares. Het was speciaal om te zien dat je nu aanvalt en daar toen onwijs gelost werd. Dingen kunnen veranderen.”

Woensdag staat de volgende lastige dag op het programma in de Giro Rosa. Dan wordt een individuele klimtijdrit van twaalf kilometer verreden. “Ik heb hem goed verkend. Hij is lang niet zo lastig als vorig jaar, want toen was het veel steiler, maar het is zeker een lastige tijdrit bergop. Ik kan vanavond in ieder geval lekker gaan slapen. De benen zijn goed en ik heb er vertrouwen . Het zou mooi zijn als ik morgen nog wat tijd kan pakken. Helaas sta ik niet in de regenboogtrui aan de start, want het roze gaat voor, maar daar kom ik hier ook voor en die trui is ook heel mooi.”

Foto’s: Getty Images

Gepost door: Aschwin Kruders op dinsdag 9 juli 2019

6 reacties op “Winst op Lago di Cancano en roze trui beet”

 1. Eugène schreef:

  Dar je na die val bij de OS zo bent terug gekomen en ons keer op keer laat genieten van deze topprestaties, grote klasse Annemiek, diepe buiging

 2. E. Kwant schreef:

  Super gedaan. Niet omkijken, gaan en van je eigen kunnen uit gaan en zo de koers naar je hand zetten. Jammer dat dit niet live te volgen is.

 3. Roeland schreef:

  De demarrage aan de voet van de slotklim was hors catégorie!

 4. Yvonne A schreef:

  Wat een super prestatie! Je bent een kanjer, op naar klimtijdrit!

 5. Bert Meertens schreef:

  Fantastisch gedaan Annemiek. Ik had la het idee dat je vandaag zou toeslaan, Maar je weet ons iedere keer weer te verbazen. Deze keer omdat je een gat van maar lefst drie minuten slaat op de tweede. En nu het roze zaakje afmaken met de andere resterende heuse bergrit. Succes alvast!

 6. Cor de roos schreef:

  Hoi Annemiek bij deze wiel ik jou feliciteren met rit berg opwaarts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten