zondag 10 juni 2012

Winst in regenachtige slotetappe Bira en 3e in eindklassement!

Super om deze etappekoers af te sluiten met de winst in de slotetappe. De etappe was pittig met twee klimmen van de tweede categorie erin, waarvan 1 klim 10 kilometer lang was. Niet echt mijn specialiteit, maar ik kon vandaag net als vrijdag goed mee bergop.

AA drink was de ploeg die moest controleren met Pooley aan de leiding in het algemeen klassement. Arndt (GreenEdge) volgde haar echter op 1 seconde, zodat het nog wel eens spannend kon gaan worden.
Ik was na de tijdrit gezakt van de tweede naar de vierde plek en stond op 18 seconden op Pooley. In principe was dus alles nog mogelijk deze etappe. Ik verwachtte dan ook dat er veel aangevallen zou worden en niet alleen door GreenEdge, maar ook wij gingen met een plan de koers in om te proberen toch het podium van het algemeen klassement te halen.

In het begin van de koers werd inderdaad veel aangevallen om het de controlerende ploeg moeiljk te maken. Ik kon me in het eerste uur prima rustig houden door goed teamwerk van mijn ploeggenoten. Bovenop de klim van de tweede categorie begon het vol te regenen. Arndt koos voor de aanval in de afdaling en lostte daardoor Pooley. Ik kwam kon wel mee en kwam in een groep vooruit te zitten met o.a. Arndt en Johansson. Er werd volle bak doorgereden naar de laatste klim, om te voorkomen dat Pooley niet terug de aansluiting kon maken. Voor mij betekende dit dat ik mogelijk toch op het podium zou kunnen eindigen. Op de laatste klim (tweede categorie) werd een strak tempo door Arndt gereden. Samen met Brand en Laws van AA drink, Johansson van Hitec, Amialyusik van Be Pink en Worrack van Specialized kon ik het tempo bergop volgen.

De laatste afdaling lag op 10 kilometer van de finish en was vrij technisch door het natte wegdek en de stromende regen. Ik dook als eerste de afdaling in en had al snel gat. Johansson reed het gat echter naar mij toe dicht. In de laatste drie kilometer kwam Brand ten val en nam Arndt mee, zodat we met vijf op de finish afreden.
De eerste dag hadden we al start gehad in de aankomstplaats van deze etappe (Iurreta) en ploegleider Jeroen Blijlevens had toen goed vooruitgedacht om met ons alvast de finish te gaan verkennen van de laatste etappe. We hadden daardoor gezien dat de finish heel lastig en technisch was. In de laatste 300 meter liep het naar beneden en zat er ook nog eens een bocht in met net daarvoor drie korte drempels. Dat ik daar nu al op voorbereid was, was nu zeker in mijn voordeel! Johansson viel aan op 500 meter van de finish en ik stak haar precies voor de laatste bocht met de drempels voorbij, zodat ik alleen over de finish kwam!

Doordat Pooley wegviel uit het klassement, steeg ik ook een plaats in het eindklassement en werd uiteindelijk derde. Judith Arndt werd de eindwinnares en Emma Johansson tweede. Arndt kwam door de valpartij in de laatste drie kilometer op achterstand over de finish maar door de ‘drie kilometer regel’ kreeg zij dezelfde tijd als de kopgroep. (Bij een valpartij of lekke band in de laatste drie kilometer voor de finish krijg je tijdens een etappekoers dezelfde tijd als de groep waar je in reed.)

Gepost door: Annemiek op zondag 10 juni 2012

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten