zondag 28 april 2019

Winst in Luik-Bastenaken-Luik

Met een succesvolle solo van ruim dertig kilometer heeft Annemiek zondag Luik-Bastenaken-Luik op haar naam geschreven. Ze ontsnapte aan de concurrentie op de befaamde Redoute, overleefde ook de Cote de la Roche-aux-Faucons en zag haar voorsprong alleen maar verder oplopen. Achter Annemiek liep het uiteindelijk weer samen, waarna Floortje Mackaij (Sunweb) en Demi Vollering (Parkhotel Valkenburg) er een compleet Nederlands podium van maakten. “Dit is echt een heel mooie overwinning.”

Na afloop kon Annemiek natuurlijk breeduit lachen, maar het lachen verging haar en de andere rensters in het peloton wel tijdens de koers. Het was goed koud en flink nat. “Dit was wel een epische editie van Luik-Bastenaken-Luik”, kijkt het Annemiek terug. “Koud, regen, echt voorjaarsweer. Ik heb mezelf de eerste twee uur van de koers alleen maar zitten vertellen dat ik moest zorgen dat ik warm bleef. Ik had vet op mijn benen en hele lichaam gesmeerd. Het was echt super koud. Maar ik dacht wel; ik moet op mezelf in blijven praten en het is goed voor mij, iedereen is aan het afzien.”

Geleerd van de Amstel Gold Race en Waalse Pijl, wisten Annemiek en haar teamgenotes wat ze moesten doen. “We moesten zelf het initiatief nemen en dat hebben we gedaan. Lucy Kennedy maakte het goed zwaar op de klimmen en Sarah Roy en Moniek Tenniglo deden super goed werk met de lead-out richting de Redoute. Ik heb dan ook echt geen trap teveel moeten doen en merkte onderweg dat ik makkelijk reed, ondanks de kou.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Tot aan de voet van de Cote de la Redoute werd er hard gereden, waarna Annemiek vrijwel direct haar aanval plaatste. “Hij is twee kilometer en ik ben vol op de pedalen gaan staan. Ik wilde ook niet wachten tot anderen gingen. De woorden die ik in mijn hoofd had waren; commit, attack and don’t look back. Ik wilde echt alle registers opengooien. Eenmaal heb ik omgekeken en toen zag ik dat ze in het wiel zaten, maar net voor het steile deel van de Redoute begon merkte ik dat het opeens stil werd om me heen. Het publiek werd wel steeds luider, maar ik voelde dat er niemand meer zat. Dat gaf extra motivatie om door te gaan tot de top, alles te geven.”

Geen risico’s
Op de top van de klim was er nog zo’n dertig kilometer te gaan tot de finish. Daarbij moest ook de Cote┬áde Roche-aux-Faucons nog overwonnen worden. “Ik was bang dat ze op de tussenliggende stukken nog konden springen, maar toen op de top bleek dat ik mijn voorsprong alleen maar had weten uit te breiden, wist ik dat als ik in tijdritmodus naar beneden zou gaan ik kon winnen. In de afdaling heb ik daarna ook geen risico’s genomen. Mijn voorsprong liep uiteindelijk op naar zo’n twee minuten.”

‘Geniet ervan’
Zo kon Annemiek dus een heel mooie klassieker op haar erelijst bijschrijven. “Het is heel tof dat het teamplan vandaag weer tot in perfectie is uitgevoerd”, zo zegt. “Ik ben de hele wedstrijd gefocust gebleven op mijn taak, zat in een flow en we hebben de koers echt hard gemaakt en de anderen afgemat, behalve mezelf. Met twee tot drie kilometer te gaan zei de ploegleider ook in mijn oortje; geniet ervan. Dat heb ik ook echt gedaan. Het is heel speciaal om dit rijtje voorjaarsklassiekers zo af te ronden. Dit is de koers die me ook het beste ligt, denk ik. Ik had er een goed gevoel over voor de koers en het is heel cool om het dan ook te doen.”

Foto’s: Getty Images / Kristof Ramon

Gepost door: Aschwin Kruders op zondag 28 april 2019

6 reacties op “Winst in Luik-Bastenaken-Luik”

 1. Bert Meertens schreef:

  Proficiat met deze mooie overwinning. Pure Klasse! Goed idee om voor de aanval te gaan en het niet op een sprint te laten aankomen. Na die tweede plekken in Waalse Pijl, Amstel Gold Race en Ronde van Vlaanderen is het rechtvaardigheid dat je nu de hoofdprijs pakt. Jij bent gewoon de beste want je wint in de allerzwaarste koersen. Dat deed je al in Strade Bianchi en vorig jaar La Course. En nu dus de superzware LBL met koud weer. Gelukkig was er deze keer geen natte sneeuw of hagel. Dat is in het verleden ook wel eens het geval geweest.
  En nu? Weer de Giro?
  Succes ermee.

 2. Rob (in USA) schreef:

  Chapeau!! Your and the team’s determination and preparation are the best! How wonderful that you can finish out the Spring classics with such a thrilling outcome.

  Certainly we wish we could have seen the race in live broadcast, but with the intense and exciting level of competition in women’s cycling, perhaps this will happen more frequently…as it certainly should.

  Hope this may be your best season ever!

 3. Klaas Swart schreef:

  Gefeliciteerd! het was fantastisch!
  Alleen, het gedwongen moeten volgen op twitter en cyclingnews is natuurlijk een ramp. Hopelijk komt daar gauw verbetering in.
  Geniet van dit succes!

 4. Jos schreef:

  Gefeliciteerd. Fantantisch!!

 5. Eri Hoopman schreef:

  Van harte gefeliciteerd!

 6. Jozef Ronsse schreef:

  Annemiek ,
  proficiat met uw winst in Luik-Bastenaken-Luik .
  Reeds gans het jaar bent u top en met een ietsje meer geluk had u zelfs al de voorjaarsklassiekers gewonnen .
  You’re simply the best .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten