vrijdag 3 september 2021

Winst in klimtijdrit en nu vol in de aanval

In de Ceratizit Challenge by La Vuelta heeft Annemiek vrijdag de tweede etappe gewonnen. Dat was een 7,2 kilometer lange klimtijdrit naar het skistation Estaci├│n Invernal Cabeza de Manzaneda. Met een eindtijd van 19.08 minuten was ze twintig seconden sneller dan Marlen Reusser, die ze ook bij de Olympische Spelen in Tokio naar de tweede plaats verwees. Reusser behoorde donderdag in de openingsrit tot een kopgroep van vier rensters die vooruit bleven en heeft een flinke voorsprong in het klassement. “Zaterdag ga ik voor alles of niks.”

In haar terugblik kijkt Annemiek eerst even naar de etappe van donderdag. Daarin bleven vier rensters dus weg, waarbij Reusser solo won. Ze pakte 22 seconden op haar drie medevluchters, maar liefst 1.48 minuten op de eerste grote groep. “Wij kregen gisteren helemaal geen steun in de achtervolging”, vertelt Annemiek. “Mijn ploeg heeft het goed gedaan. We hadden Marlen misschien niet moeten laten rijden, maar hadden wel steun verwacht. Zeker ook van ploegen die voor een sprint gaan verwacht je dat ze meerijden, maar dat deden ze niet.”

Tijd goedmaken was mogelijk in de tijdrit, maar van Reusser weet Annemiek inmiddels wel dat ze heel sterk is. “Idealiter wil je tijd terugpakken, maar Marlen is in uitstekende vorm. Ik wist dat ik met een goede dag wat kon winnen, maar niet mega veel. Doordat ik van hoogte kom, keihard door heb getraind en ook een reisdag heb gehad, wist ik dat ik niet optimaal aan de start stond. Ik was ook wel een beetje nerveus hoe het uit zou pakken, maar ik heb een goede tijdrit gereden.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Op gevoel volle bak
Een afweging die veel rensters moesten maken was om wel of niet op een tijdritfiets te starten. “Ik heb ervoor gekozen om wel op de tijdritfiets te starten. Er zat zo’n anderhalve kilometer vlak in. Daarbij ben ik erg gewend om op de tijdritfiets te rijden, is deze fiets best licht en is het ook leuk om weer op de fiets van Tokio te rijden. Ik dacht; ik ga ervoor. Het eerste stuk kon ik ook in de houding blijven liggen. Wel lag ik bij het tussenpunt vijf seconden achter op Ashleigh Moolman, maar dat wist ik niet. Ik reed zonder communicatie en ben op mijn eigen gevoel volle bak gegaan. Ik reed een goed tweede deel. Op de streep was ik de snelste en dat bleef ik gelukkig.”

Alles of niets
Met nog twee ritten te gaan staat Annemiek nu derde in het klassement, op 1.39 minuten van Reusser. “Nu kan ik zonder druk starten”, stelt ze. “En ik ga voor alles of niets. Dat heb ik mijn team ook gezegd. Zaterdag is daar de beste dag voor, want het parcours is echt lastig en leent zich voor een aanval. Ik ga dus ook vol voor de aanval en denk dat daar wel meer teams ge├»nteresseerd in zijn. Niemand kan het klassement nog winnen, dus ik verwacht dat bijvoorbeeld Trek-Segafredo en SD Worx ook wel oorlog willen maken. Daarmee heb ik hopelijk wat partners in crime om het Marlen niet cadeau te geven. Ik heb meer kans als zij met me mee zijn, maar zij ook meer kans als ik met hen weg ben. Ik heb er zin in!”

Foto’s: Photo Gomez Sport

Gepost door: Aschwin Kruders op vrijdag 3 september 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten