zaterdag 1 juli 2017

Winst in eerste bergrit en slag geslagen

In de Giro Rosa heeft Annemiek zaterdag de tweede etappe op haar naam geschreven. Nadat ze met Orica-Scott vrijdag weinig tijd verloor in de ploegentijdrit, waarin het team derde werd, deed ze nu direct goede zaken. In een sprint om de zege klopte ze olympisch kampioene Anna van der Breggen en de Italiaanse Elisa Longo Borghini. Samen pakten ze twee minuten voorsprong. “Ik voelde me super vandaag”, vertelt Annemiek blij. “Bergop, in de afdaling en ook in de sprint. De Giro had voor mij niet beter kunnen beginnen!”

De 122 kilometer lange etappe had één lange beklimming in zich, waarvan de top op zo’n dertig kilometer van de streep lag. Daar brak de koers dan ook echt open. Annemiek: “In deze Giro moet je alle kansen pakken om tijd te winnen. Vandaag was zo’n dag. Ik wilde daarbij ook mijn benen testen bergop, om te zien hoe ik momenteel bergop rijd.”

In aanloop naar de berg werd Annemiek door haar ploeggenotes van Orica-Scott van voren gehouden. “Ik werd perfect gepositioneerd door mijn ploeg aan de voet en aangezien de anderen niet aanvielen ging ik ervoor. Als eerste ging ik vervolgens e afdaling in, met Anna en Elisa bij me. Daarna liep onze voorsprong uit.”

‘Wilde maximaal tijd pakken’
Niet iedereen had dezelfde belangen. Van der Breggen schermde ook met haar ploeggenote Megan Guarnier achter zich, de eindwinnares van de Giro Rosa in 2016. “Anna mocht niet meerijden met Guarnier achter zich. Dus Elisa en ik reden samen maximaal om de voorsprong te vergroten. Ik was ook echt alleen bezig met die voorsprong vergroten, om maximaal tijd te pakken op de groep achter mij. Samen met Elisa heb tot één kilometer voor de finish flink doorgereden. Ik wist dat Anna lastig te kloppen was, zeker omdat ze fris was doordat ze niet meereed, maar zoals gezegd voelde ik me super vandaag.”

Flinke tijdverschillen
Tijd pakken was dus het hoofddoel en dat is heel goed gelukt. Samen met Van der Breggen en Longo Borghini reed Annemiek een voorsprong van 1.54 minuten bij elkaar op de eerste vijf achtervolgers. Een groep van zo’n twintig rensters daarachter verloor twee en een halve minuut en vanaf plaats dertig liep de achterstand al op naar vier en een halve minuut of meer. Van der Breggen is nu leidster in het klassement. Annemiek staat tweede op achttien seconden, Longo Borghini derde op zesentwintig tellen. Guarnier heeft de vierde plaats in handen, maar moet al twee minuten goedmaken op Van der Breggen.

Foto’s: Sportfoto.nl

Gepost door: Aschwin Kruders op zaterdag 1 juli 2017

3 reacties op “Winst in eerste bergrit en slag geslagen”

  1. olivier P schreef:

    Bravo Annemiek. Superbe course.

  2. Henk Griemelink schreef:

    Ook vanuit Barchem gefeliciteerd! Grote Klasse!

  3. Leo schreef:

    Proficiat ook van Léone, Martine en Riny! Kim is er nog niet maar ongetwijfeld ook namens haar! Heel goed bezig! En de vorm is er kennelijk! Keep on moving!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten