woensdag 13 juli 2016

Werken aan piek op het juiste moment

Geen Giro Rosa, wel een tijd lang op hoogte. Annemiek’s voorbereiding op de Olympische Spelen loopt via een trainingsstage en de Thüringen Rundfahrt die vrijdag van start gaat. Ze zit inmiddels al enkele weken in Livigno en dat bevalt haar heel goed. “Ik rijd hier heel gemakkelijk”, is Annemiek zelfs wat verbaasd over haar eigen niveau. “Ik kom iedere training fris terug in het hotel, bovenop de klim, waar ik andere jaren toch vaak goed stuk zat wanneer ik bergop terug reed. Het leuke is dat ik Strava gebruik en daaraan ook kan zien dat ik sneller rijd dan andere jaren, zonder dat het me echt veel moeite kost.”

Annemiek’s laatste wedstrijden voor haar vertrek naar Italië waren de twee NK’s. Daar won ze de tijdrit en werd ze zevende in de wegwedstrijd. “Daardoor kwam ik hier met een hoog niveau naartoe en dat is voor mij wel vaak de succesformule. Op een hoog niveau aan de hoogtestage beginnen, de rust opzoeken en daarna weer verder werken. Dat doe ik natuurlijk niet voor niets. Ik wil gewoon in de best mogelijke vorm aan het vertrek staan in Rio. Inmiddels weet ik dat zo’n hoogtestage me daarvoor nog net even wat extra kan geven. De piek van het hoogteeffect ligt vervolgens drie weken later. Dan profiteer je optimaal en dat is precies tijdens de Olympische Spelen.”

Helemaal alleen hoefde ze trouwens niet te zijn in Livigno. “Het eerste deel van de hoogtestage zat ik hier met een deel van Rioploeg van Australië. Dat was top om mee te trainen en daarbij was er begeleiding aanwezig. Ik heb hier dit jaar eigenlijk niet één moment alleen hoeven trainen en heb bijvoorbeeld ook een aantal keer met Lieuwe Westra getraind. Wat verschillend trainingsgezelschap doet me altijd wel goed. Zo is er ook nog een vriend van me geweest.”

En nu is het al bijna tijd om naar Duitsland te gaan. Een uitstekende combinatie. “Op hoogtestage kan je wat minder intensief rijden”, vertelt Annemiek. “In Thüringen pak ik juist weer echt koershardheid. Die combinatie is gewoon heel goed. Mijn tijd op hoogte wil ik wel maximaliseren. Het enige nadeel daaraan is dat ik vanaf hier donderdag naar Thüringen rijd met de auto en dan direct de dag erna ga koersen.”

De kans is wel aanwezig dat Annemiek zichzelf dan wat tegen gaat komen. “Vaak ben je op dag één en twee na een hoogtestage echt goed, maar daarna is er een kans dat er een dip is van de hoogtestage. Als dat zo is, dan weet ik waar het aan ligt. Het doel voor Thüringen is niet om te rijden voor het klassement, maar ik zal er een paar dagen uitpikken om te knallen. Rijden voor het klassement is toch wat stressvol en ik zal met oog op Rio ook wel risico’s mijden.”

Een bijzondere wedstrijd is de Thüringen Rundfahrt altijd wel. En zoals aangegeven wil Annemiek er wat ritten uit gaan pikken. “De tijdrit is de eerste keer dat ik weer in het rood-wit-blauw mag rijden. Dat geeft zeker wel extra motivatie. Voor de Olympische Spelen ben ik natuurlijk reserve voor de tijdrit en bovendien rijden we er niet veel door het jaar heen, dus ik wil daar wel zeker voor gaan. Het duurt nu ook niet zo lang meer. Eerst de Thüringen Rundfahrt, dan hebben we 29 juli nog een persmoment en teambijeenkomst op Papendal en daarna gaan we naar Rio.”

Gepost door: Aschwin Kruders op woensdag 13 juli 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten