zaterdag 28 september 2019

Wereldkampioen!

De nieuwe wereldkampioene wielrennen op de weg heet Annemiek van Vleuten! Met een solo van 104 kilometer is Annemiek zaterdag in de Engelse streek Yorkshire naar de zege gereden. Met een voorsprong van meer dan twee minuten op uittredend kampioene en landgenote Anna van der Breggen kwam ze over de finish in Harrogate. Het brons ging naar Annemiek’s ploeggenote Amanda Spratt. “Ik ben ontzettend blij!”

Een jaar geleden zag het er allemaal nog heel anders uit. Annemiek viel in de wegwedstrijd van de WK, bleek haar knie te hebben gebroken en kon direct beginnen aan een lange revalidatie. “Dat geeft zoveel glans aan deze trui en medaille”, vertelt Annemiek. “Dat kan ik niet beschrijven. Hoe slecht ik me vorig jaar voelde, dat ik toen helemaal niet heb kunnen nagenieten van mijn goede seizoen, doordat ik direct in de operatie- en herstelmodus ging. Dan is dit echt een droom. Het geeft het super veel meer glans.”

“Gaan met die banaan”

Onder aanvoering van het Nederlandse team ontplofte de koers in Engeland al vroeg. Het was Annemiek die op de lange klim in het peloton vervolgens doortrok. Ze pakte direct een flinke voorsprong. “Het plan was om op de klim super hard te gaan. Om een kleine groep te creëren en eigenlijk de boel onder druk te zetten, want ik wist dat het nog honderd kilometer was. Maar ik was direct solo en toen zei Loes Gunnewijk, de bondsoach, ga er maar voor. Toen dacht ik gaan met die banaan.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

En dat deed Annemiek. Waar achter haar een groepje van zeven achtervolgers met Van der Breggen ontstond en daar weer achter een flink uitgedund peloton, pakte Annemiek een grote voorsprong. Die werd maximaal ruim twee en een halve minuut. “Voor Nederland was de situatie super goed. Ik dacht dat het voor Anna ook ideaal was. Als die groep naar mij toe werd gebracht, had zij mooi een aanval kunnen doen. In die groep achter mij hoefde zij niets te doen en dat was een ideale situatie voor ons.”

“Ik hield veel power en ging niet stuk”

Dat ze zelf alleen op kop zat leek aanvankelijk niet ideaal. “Ik dacht wel dat het heel erg zonde van mijn goede benen was, wat ik aan het doen was. Dat heb ik de eerste tijd nog gedacht, omdat ik me super goed voelde. Ik was bang dat ik mijn kansen een beetje aan het vergooien was. Toen Dygert wegsprong uit de groep dacht ik dat het heel lastig werd. Ze is tot gekke dingen in staat en was nog een stuk frisser dan ik. De laatste ronden kreeg ik het ook veel moeilijker, maar van de andere kant hield ik wel veel power en ging ook niet stuk. Daardoor hield ik ook vertrouwen dat het wel goed ging komen. En toen ik hoorde dat Dygert brak kreeg ik er wel echt vertrouwen in.”

“Om er dan echt zo van te kunnen genieten was wel heel speciaal”

In de laatste kilometers kon Annemiek al genieten van haar zege. “Het was zo speciaal om het de laatste vijf kilometer al te kunnen vieren. Dat heb ik ook echt bewust in me proberen op te nemen, door om me heen te kijken naar alle mensen die me stonden aan te moedigen. Pas bij de laatste kilometer kon ik het pas echt geloven. Daarvoor was ik wel echt gefocust op het goed doen van alles. Goed blijven eten, drinken, geen gekke bochten nemen, rustig aan en om er dan echt zo van te kunnen genieten was wel heel speciaal.”

Foto’s: Sportfoto.nl

Gepost door: Aschwin Kruders op zaterdag 28 september 2019

40 reacties op “Wereldkampioen!”

 1. Jeroen van Atwerpen schreef:

  Gefeliciteerd met je verjaardag, wereldkampioen!
  Ik hoop dat je weer wat bent opgeknapt. Veel plezier zaterdag in Gieten. Je zal zeker veel aandacht krijgen verwacht ik.

 2. Bert Jurgens schreef:

  Ik maak een diepe buiging. 104km solo, kop in de wind, naar de titel.

 3. Stanley schreef:

  Van harte gefeliciteerd met je grandioze overwinning kanjer, je bent een klasbak, geniet er maar lekker van.

 4. Olivier schreef:

  Bravo Annemiek pour cet exploit grandiose…Je vous suis depuis RIO, vous êtes magique 🙂

 5. Rob (in USA) schreef:

  We have never seen such an incredible and daring effort! Preparation, passion and intelligence – only the combination of these could yield such an amazing result! You are an inspiration to all of us who cycle, and well beyond.

 6. E. Kwant schreef:

  Gefeliciteerd…genoten van deze demo tijdrijden…

 7. Rob schreef:

  Wow Annemiek !!!

  What a beautiful crazy extraordinary ride!

  That was the most amazing, phenomenal, almost unbelievable solo performance I have witnessed by any cyclist (male or female) in a World tour, World Championships or Olympic event. Your daring 104km solo ‘adventure’ will long be remembered in Yorkshire, and spoken of with amazement by those reading of your exploits in the future.

  So happy to see you get the well deserved reward for your outstanding dedication and efforts to attain the top honour in a World level road race championship after the disappointments of Rio 2016 and Innsbruck 2018. Many, many congratulations and thank you for being such an amazing inspiration to others.

 8. Frederik Blieck schreef:

  Zaterdag werd er wielergeschiedenis geschreven. Dat je een fenomenale overwinning boekte staat buiten kijf.
  Maar nu heeft de ganse wereld gezien dat het dames peloton geen theekransje is. DT top van het dameswierennen heeft definitief het bewijs geleverd dat mits hard trainen de prestaties van een uitzonderlijk niveau zijn zodanig zelfs dat vele dames in staat geacht moeten worden om zelfs bij de mannen elite degelijke resultaten neer te zetten. Dit betekent nu ook dat veel atleten zich eens in de haren gaan moeten krabben en zich de vraag stellen of ze hun trainingsvolume nog kunnen verbeteren teneinde mee te kunnen op termijn. Daarom is het ook noodzakelijk om het prijzengeld en de lonen van de rensters op het niveau van de heren te brengen.

 9. Linda schreef:

  Wauww, you did it! Ongelooflijk, echt geen woorden voor deze bizar knappe prestatie! GEFELICITEERD met deze zo felbegeerde titel! Als iemand dit heeft verdiend ben jij het wel! Wat een voorbeeld ben jij, qua mentaliteit en inzet, voor alle sporters en alle niet-sporters.
  Ik heb eerst met spanning in mijn lijf naar die tv zitten kijken. Is dit haalbaar? Ben je je niet aan het opblazen voor anderen? Maar voor een Annemiek in vorm is het meest ondenkbare scenario nog haalbaar. Diep, diep respect. Heb met heel veel blijdschap en tranen in mijn ogen naar jouw ‘ereronde’ gekeken. Zo mooi om jou zo te zien stralen.

  Nu lekker nagenieten, lekker vakantie vieren en lekker een jaar lang van deze allermooiste trui genieten!

  • Marco Mascolo schreef:

   Wow! Meravigliosa Annemiek! Vederti in bici e’ pura poesia, sei la numero uno e finalmente potrai indossare la maglia iridata per tutto l’anno e non solo nelle cronometro. Ho sofferto con te davanti alla TV come faccio ormai da qualche anno. Sei una professionista esemplare e un esempio sportivo mondiale. Sono senza parole, la tua performance rimarrà nella storia del ciclismo per sempre. Spero di rivederti al prossimo giro d’Italia. Felice per te…bravissima.

 10. klaas schepers schreef:

  Wat een fenomenale prestatie heb je geleverd. Fantastisch! Van harte gefeliciteerd met je wk titel. Zeer verdiend. En nu het hele jaar genieten in die trui.

 11. Arjen schreef:

  HEY ANNEMIEK!!! Ik vond het fantastisch de glimlach op je gezicht te zien in de laatste kilometers. Ik was wel ff bang dat Dygert je terug zou halen, maar ondanks jij al 60-70 km in je uppie erop had zitten kon ze dat toch niet voor elkaar krijgen.
  Jij, je grootste fans kunnen genieten van iedere dag dat je de regenboogtrui aan hebt en dat mag Anna vd Breggen ook doen. Zij had ‘m haarzelf duidelijk meer gegund, maar er kan maar 1 de winnaar zijn 😉

 12. Roeland schreef:

  De nieuwe Merckx heet geen Evenepoel, maar komt uit Wageningen!

 13. Kevin Martin schreef:

  Superb riding girls. Dutch girls 1st and 2nd. Mitchelton Scott team mates 1st and 3rd.

 14. Yellowshoes schreef:

  Annemiek van harte gefeliciteerd !
  Vraag mij wel af waar je gele schoenen waren ?
  Normaal pik je jou in het peloton er zo uit.
  Nu was het ff spannend of je wel voorop lag.
  Geniet van je nieuwe trui en al het moois wat nog komen gaat.

 15. Koos van Logchem schreef:

  Geweldig Annemiek.Dik verdiend!!

 16. Albert Hendrix schreef:

  Toffe prestatie Annemiek GEFELICITEERD 💐

 17. Bart schreef:

  Wow!
  Zoveel respect voor jouw toewijding, karakter en inzet.
  Super goed gedaan!

  Hartelijke gelukwensen met dit prachtige resultaat.

 18. Dorien Janse schreef:

  Eindelijk!!! Gefeliciteerd met deze super race! Kan me nog herinneren hoe je in je eerste seizoen op het baantje bij Eemland in Amersfoort al zo makkelijk tussen de mannen meereed en dat je nu dan even solo zo’n wedstrijd rijdt. KLASBAK!

 19. René schreef:

  Wat heerlijk dat het je gelukt is wereldkampioen te worden. Diepe buiging mooie sportvrouw!!

 20. Ronald schreef:

  Gefeliciteerd!!! Wereldklasse! Super gedaan. Mooie beelden. Tranentrekkers

 21. Jay Sauer schreef:

  Fantastich gereden en nu kan je ook in die trui op de gewone fiets trainen

 22. Klaas Swart schreef:

  Wat een fantastische overwinning! Proficiat. Om lang van te genieten.

 23. Walter schreef:

  Echt super Annemiek, als er iemand is die deze trui en bijbehorende WK-titel verdiend heeft dan ben jij het! Geniet ervan!

 24. Peter schreef:

  fenomenaal!!!!!!

 25. Geoff Davis schreef:

  Yes! What a brilliant ride. Many congratulations from all your Australian fans.

 26. Petra schreef:

  Wat een klas bak ben jij
  Zo genoten!!

 27. Huub Jacobs schreef:

  The “revenge” of Annemiek and the Dutch Cycling team. F.ck UCI.

 28. Ian McIntyre schreef:

  Well done Annemiek!…… A special day for me in my home county of Yorkshire. I watched you step out of your Team bus in Bradford and take your Bike, and I watched you Step on the Podium in Harrogate and take your Rainbow Jersey. A fantastic ride, and a tribute to hard work and dedication. You were magnanimus in defeat on Tuesday, but Oh! how you made up for it today ! Enjoy your break in 2019, next year ………. Japan awaits ….. and some unfinished business to deal with. 🙂

 29. Chantal Golsteijn schreef:

  Van harte proficiat Annemiek met je wereldkampioentitel op de weg
  Een mooie beloning voor al je trainingsarbeid.Geniet ervan.

 30. NotoriousNiki schreef:

  Completamente inaspettato, ci siamo vendicati di martedì.
  Ora ti manca solo la medaglia d’oro olimpica a Tokyo 2020!

  p.s godo per la Dygert giù dal podio lol

 31. Stefan Lecho schreef:

  Fantastic athlete
  Fantastic breakaway
  Fantastic rider
  Fantastic result
  Fantastic dedication
  Fantannemiek woman

 32. Frans Cobben schreef:

  Zo van genoten!

 33. Timme schreef:

  Klasse!!
  Van harte gefeliciteerd met deze top prestatie (en revanche). 💪👏🇳🇱

 34. Johan Pieterse schreef:

  Heel mooi gereden, proficiat met je wereldkampioenschap! Nu een jaar lang lekker van genieten

 35. Edwin schreef:

  Wat een race ! Indrukwekkend om een razend peloton op deze manier voor te blijven… Zeer verdiend ! Gefeliciteerd !

 36. Firmin schreef:

  Dikke proficiat met je wereldkampioene titel Annemiek. Grootse prestatie. Nooit gezien.
  Blijf hier maar lang van genieten.

 37. Rudy yserbyt schreef:

  Van harte proficiat met je wereld titel dik verdiend Annemiek geniet er nog van vandaag

 38. Michel schreef:

  gefeliciteerd!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten