De Tour de Frances Femmes. Een koers die anders is dan alle anderen. Dat is bij de eerste editie vorig jaar gebleken en dat zal dit jaar niet anders zijn. Zondag gaan 154 rensters van start en als winnares van de vorige editie doet Annemiek dat met het rugnummer 1. “Vorig jaar heb ik wel gezien dat het een andere wedstrijd is dan andere wedstrijden. Dat maakt het ook wel heel speciaal en daardoor is het ook iets bijzonders op onze kalender. Het is uniek dat het zo onder een vergrootglas ligt. En ik denk dat het heel mooi is om nog een keer dat nummer één op te spelden op die regenboogtrui en het met mijn 40 jaar nog niet naar beneden gaat qua niveau. Ik heb er zin in.”
Toch is Annemiek er zich zeker van bewust dat de Tour verschillend is dan de onlangs verreden Giro d’Italia. “Toen ik voor de Giro op hoogtestage was, had ik echt zin om daar te gaan koersen”, vertelt ze. “Bij de Tour de France is er wel echt meer druk, waardoor het meer berekenend koersen gaat worden en meer voorzichtig. Ook die druk bij andere teams zal ervoor zorgen dat er meer stress is in het peloton en je daardoor meer op moet letten. Wat dat betreft is het misschien niet de allerleukste koers om lekker te gaan koersen, maar wel de mooiste koers, puur omdat het de Tour de France is.”
Na de door haar gewonnen Giro, ging Annemiek terug naar Livigno. “Het plan dat ik heb gemaakt om op de laden op hoogte, tussen de Giro en Tour, is goed gelukt en daar ben ik blij mee. Ik kwam vrij fris uit de Giro, doordat we eindigden met een verplaatsingsdag naar Sardinië en twee redelijk vlakke ritten die met name wat zwaarder waren door de hitte. Het is er best wel hectisch en veel mensen willen wat van je bij de Giro. Dan is het wel fijn om daarna weer op hoogte te zitten in plaats van thuis, waar je toch snel weer dingetjes gaat doen en mensen wat van je willen, zoals interviews. Nu heb ik lekker de rust kunnen bewaren, met eten, trainen en slapen.”
(Tekst gaat verder onder de foto)
Een optimale voorbereiding op de Tour de France, dat was wat er moest gebeuren. “Het hoofddoel was om de batterij op te laden en dat is prima gelukt. Donderdag is mijn trainer Louis aangekomen. Die wilde me begeleiden in aanloop naar mijn laatste grote doel, want zo kan ik het wel noemen. Het zal niet mijn laatste wedstrijd zijn, maar wel het laatste echte doel dat rood omcirkeld staat in mijn agenda. Het WK is ook nog wel belangrijk, maar toch iets minder, omdat ik denk dat het parcours niet echt op mijn lijf geschreven is.”
Acht etappes lang opletten
“We rijden met een team dat grotendeels hetzelfde is als in de Vuelta en Giro. Dat zorgt ervoor dat sommige dingen ook al automatismen zijn geworden en dat is denk ik ook belangrijk voor de Tour de France”, zo vertelt Annemiek. Juist in een wedstrijd met veel hectiek en grote belangen, kan een goede groep elkaar helpen. En die hectiek, daar rekent ze zeker op. “We beginnen met een etappe waarin ik wel een sprint verwacht. Ik heb de finale daarvan ook verkend. Wat ik me er van herinner is dat je met een rotvaart Clermont-Ferrand, waar zowel de start als de finish zijn, in komt rijden. Dan is het belangrijk om erg attent te zijn en je in je trein te bevinden, om veilig naar de finish te komen.”
“Die eerste rit is niet zo lastig, maar de tweede dag is dat wel. Dat is een heuvelrit, waarbij in de laatste vijf kilometer een klim van 3,4 kilometer a 5,8% zit. Die kan wel eens gebruikt gaan worden door teams van die iets minder snelle sprinters, die wel redelijk kunnen klimmen. Dan denk ik aan rensters als Marianne Vos. Maar ik moet zeggen dat Lorena Wiebes inmiddels heeft laten zien dat ze ook redelijk kan klimmen, dus het zal niet gemakkelijk zijn om de sprinters te lossen. Maar het is wel een etappe om attent te zijn, al geldt dat eigenlijk voor alle etappes.”
“Met lastige klimmen en smalle wegen is het opletten geblazen”
Lastig te controleren
De derde rit is vervolgens niet helemaal vlak, maar daar verwacht Annemiek wel een sprint, waarna de vierde etappe met 177 kilometer een hele lange gaat zijn. “Vooral in het tweede deel wordt het die dag heel heuvelachtig. Dat zal een mooie finale worden, met een mooie aankomstplaats, Rodez. Het zal tricky worden. Met lastige klimmen en smalle wegen is het opletten geblazen. Het zou daardoor wel eens lastig kunnen zijn om het te controleren, maar daarom ben ik blij dat ik een ploeg heb die er niet van schrikken als het harder gaat op de klimmetjes.”
(Tekst gaat verder onder de foto)
“Vervolgens gaan we in de vijfde etappe naar Albi en dan is er kans dat het heel warm kan worden. Het wordt in die regio wel eens de bakoven genoemd. Maar van warmte heb ik over het algemeen niet veel last. De volgende dag vertrekken we ook weer uit Albi, richting Blagnac. Die vijfde en zesde etappe zijn vrij vlak, maar ook dan kan het alle kanten op, zeker ook omdat iedereen dan ook al een beetje denkt aan de zevende en achtste etappe.”
Twee zware cols en tijdrit in slotweekend
Want het absolute zwaartepunt ligt in het slotweekend, met op zaterdag een rit over twee flinke cols en op zondag een individuele tijdrit. “Met een afstand van 90 kilometer is de zevende etappe een korte, maar met de Col de Aspin én de Tourmalet wordt het zwaar”, voorspelt Annemiek. “Ik ben benieuwd of ploegen gaan wachten tot deze etappe om het verschil te maken. Demi Vollering is natuurlijk de uitgesproken favoriet. Ze heeft laten zien dat ze dit jaar enorme stappen heeft gezet en voor mij is zij de topfavoriet. Ik sta er wel bij, maar ik vond ook Elisa Longo Borghini erg sterk in de Giro. Zij is misschien minder voor de Tourmalet etappe, maar dat zijn wel rensters die je in die eerste zes etappes niet teveel ruimte wilt geven. Dat geldt ook voor Marlen Reusser.”
“Ik ben benieuwd of ploegen gaan wachten tot deze etappe om het verschil te maken”
En dat zijn slechts een paar namen, want Annemiek ziet nog meer kanshebbers op het podium. “Marta Cavalli was in de Giro sterk, maar had wisselende dagen. Daarnaast hebben we een aantal rensters, zoals Kasia Niewiadoma, niet gezien in de Giro, omdat ze alle pijlen op de Tour hebben gezet. En zo kan het ook maar zo zijn dat ik een renster niet noem, die gaat verrassen. Persico was dat vorig jaar bijvoorbeeld. Ik hoop op een mooi gevecht. Juliette Labous gaat elk jaar sterker rijden. Het kan een seconden spel worden, maar het kan ook zijn dat er grote verschillen zijn. Het kan zijn dat het klassement na die zevende etappe al is opgemaakt, maar ik houd er toch ook rekening mee dat het wel eens op de laatste dag beslist kan worden.”
(Tekst gaat verder onder de foto)
“Ik kan wel zeggen dat de Tour vorig jaar het allergrootste is dat ik in mijn carrière heb gewonnen”
De voorbereiding zit er nu in ieder geval op en het is tijd om te koersen. “Ik weet in ieder geval dat ik er alles aan heb gedaan. Dat is ook hoe ik naar de Tour wilde. Ik wilde optimaal voorbereid zijn en een goed niveau hebben, waarbij ik mezelf niets kan verwijten als het gaat om mijn voorbereiding. In de trainingen tussen de Giro en Tour reed ik ook heel gemakkelijk, waar ik in de voorbereiding op de Giro in de eerste week zeker niet zo makkelijk reed als ik nu doe. Dus ik heb wel echt een stap gezet. Of dat genoeg is, dat gaan we zien. Ik heb de Giro en Vuelta op zak, evenals de Tour de France van vorig jaar, waardoor ik lekker het rugnummer één op kan spelden op mijn regenboogtrui. Daar kijk ik naar uit in de grootste wedstrijd in het vrouwenwielrennen, want ik kan wel zeggen dat de Tour vorig jaar het allergrootste is dat ik in mijn carrière heb gewonnen.”
Informatie Tour de France Femmes
Vorig jaar bleek de eerste editie van de nieuwe Tour de France voor vrouwen een enorm succes. De wedstrijd startte, net als ditmaal, op de laatste dag van de Tour voor de mannen en dat kwam de media aandacht en aandacht van het publiek ook ten goede. Dit jaar zal dat niet anders zijn, wat de Tour de France Femmes direct ook de grootste koers van het jaar maakt. Het parcours is uitdagend, maar biedt kansen voor allerlei type rensters, waarbij de organisatie het zwaartepunt op de laatste twee dagen heeft gelegd, maar er ook echt kansen liggen om verschillen te maken in de rest van de etappes. Het programma ziet er als volgt uit:
23-07 – Etappe 1 | Clermont-Ferrand – Clermont-Ferrand; 124 kilometer
24-07 – Etappe 2 | Clermont-Ferrand – Mauriac; 152 kilometer
25-07 – Etappe 3 | Collonges-la-Rouge – Montignac-Lascaux; 147,5 kilometer
26-07 – Etappe 4 | Cahors – Rodez; 177,5 kilometer
27-07 – Etappe 5 | Onet-le-Château – Albi; 126,5 kilometer
28-07 – Etappe 6 | Albi – Blagnac; 122,5 kilometer
29-07 – Etappe 7 | Lannemezan – Col du Tourmalet; 90 kilometer
30-07 – Etappe 8 | Pau – Pau (ITT); 22,6 kilometer
Onderstaand zijn de profielen van alle etappes te vinden. Voor meer informatie kun je naar de website van de Tour de France Femmes gaan. Daar kun je ook onder meer deelnemen aan een spel, waarbij zeven rensters kiest die voor jou punten kunnen scoren en waarbij je elke dag wijzigingen aan kunt brengen.
Televisie
De Tour de France Femmes is elke dag live te volgen op televisie. Niet achter een zogenaamde betaalmuur zoals bij veel koersen, maar op de open kanalen. Zo zullen in ieder geval op NPO1, Sporza en Eurosport 1 alle etappes te zien zijn. Daarbij wordt telkens minstens 2,5 uur van de koers uitgezonden, waarbij zeker twee etappes live te zien zijn van start tot finish. Op de meeste dagen wordt de aankomst tussen 17.00 uur en 17.30 uur verwacht. Alleen in de openingsrit (rond 15.15 uur) en de zevende etappe naar de top van de Tourmalet (start om 16.15 uur en finish rond 19.00 uur) is dat anders.
Foto’s: Getty Images
Succes vandaag met de tijdrit
“Kill and don’t look back”
Kom maar op met die mooie afsluiter, je hebt het verdiend topper!!
Gewoon lekker fietsen. Komt het allemaal goed. Annemiek van Vleuten is geen dwarsligger, drama queen zoals nu lijkt te gebeuren bij sommige dames . Van Vleuten staat daar goddank boven
Persoonlijke noot: hallo NOS sport: geen avond etappe ? geen neutraal commentaar afkomstig lijkt te zijn van voormalig wielrenster. Met focussen op 1 favoriet doe je anderen echt tekort!
Ik wens je oprecht veel succes en dat je erin slaagt om het beste uit jezelf kunt halen. Hoe dan ook, je hoeft niet meer te bewijzen, je ben en blijft een topper