vrijdag 22 juli 2022

Vooruitblik Tour de France Femmes: ‘Benieuwd wat ons te wachten staat’

Komende zondag gaat in Parijs de eerste Tour de France Femmes van start. Althans, de eerste editie onder die naam, want een Tour de France féminin, die was er in het verleden zeker al wel. Na het stoppen van die koers en jaren van ‘droogte’, werd vanaf 2014 La Course by Le Tour de France georganiseerd. Nu is er dan eindelijk weer een meerdaagse; de Tour de France Femmes kent acht etappes, die allen live worden uitgezonden op tv. “Ik ben heel benieuwd wat ons te wachten staat.”

Na haar zege in de Giro d’Italia, trok Annemiek opnieuw naar Livigno, ter voorbereiding op de Tour. “Ik heb het heel goed gehad in Italië”, vertelt ze erover. “Daar heb ik de tijd gehad om nog even te genieten van de Giro, wat ook wel kwam doordat ik rondreed op mijn roze fiets en met mijn roze helm. Dat was ook niet helemaal voor niets. Ik merkte dat in de Giro de trainingsfiets toch wat anders aanvoelt dan de wedstrijdfiets. Door wat mechanische problemen gingen we van tubeless wielen, waarmee je met veel lagere bandendruk rijdt, naar de erop gelijmde tubes. Het was daarom lekker dat ik mijn roze fiets heb meegekregen en zo ook kon rijden met de wielen die we straks in de wedstrijd gebruiken.”

Dat ze tussen de twee koersen door weer terug zou gaan naar Livigno was bewust zo gepland. “Het voornaamste doel was opladen en ook een beetje nagenieten. Dat is gelukt. Twee weken niets doen kun je natuurlijk niet, maar het was niet een heel zwaar trainingsblok. Het was meer herstellen van de Giro, een paar keer prikkelen en een beetje bijhouden. Met het niveau zit het wel goed en in de Giro heb ik ook zelfvertrouwen kunnen tanken. Daardoor weet ik waar ik sta en wie mijn concurrentes zijn, al komen er in de Tour zeker nog wat concurrentes bij. SD workx bijvoorbeeld met Ashleigh Moolman en Demi Vollering. En er zal ook nog wel een verrassing zijn, maar ik denk vooral dat de ploegen in de breedte veel sterker zullen zijn.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Sterk en op elkaar ingespeeld team
In haar eigen ploeg zal het voor Annemiek vooral een weerzien van bekende gezichten zijn, in vergelijking met het team van de Giro. “Mijn ploeg zal een beetje hetzelfde zijn. Alleen Jelena Eric, die zulk goed werk voor me deed in de Giro in etappe 8 toen ik naar de overwinning snelde, is er niet bij. Zij wordt vervangen door Sheyla Gutiérrez, die veel ervaring heeft en ook goed bergop kan. Het is mooi dat we de groep grotendeels hetzelfde hebben. Het is een geoliede machine en dat is fijn.”

Voor Annemiek was het in Livigno ook een weerzien met bekenden. “Ik heb hier nog leuk getraind met Tom Dumoulin en Lennard Hofstede (foto boven), met wie ik ook een aantal keren gegeten heb, en met Dario Cataldo. En ook mijn trainer Louis Delahaije kwam nog langs. Het was mooi om ook met hem even gezamenlijk te kunnen trainen en nog even te spreken over de plannen, buiten dat het leuk is om elkaar even live te spreken in plaats van via de telefoon of app. Het waren elf fijne dagen.”

Tour de France Femmes
Nu is het tijd voor de Tour de France Femmes. Die gaat komende zondag dus van start en dat zal gebeuren in Parijs, daar waar de wedstrijd voor de mannen zondag finisht. Het is een bewuste keus van organisator ASO om de koersen op elkaar aan te laten sluiten, om zo niet drie maar vier weken Tour de France te hebben én de aandacht volledig op het vrouwenpeloton te kunnen hebben. De acht etappes worden allemaal in het noorden van Frankrijk verreden, waarbij er vanaf Parijs steeds verder naar het oosten wordt gereden. Op zondag 31 juli ligt de eindstreep op de zware beklimming La Super Planche des Belles Filles, waar Tadej Pogacar twee weken geleden won.

(Tekst gaat verder onder de foto)

“De eerste zes dagen gaan we als team heel attent moeten zijn”, kijkt Annemiek vooruit. “Het zwaartepunt ligt echt in etappe 7 en 8, maar als je daar alleen maar aan denkt gaat het mis, die fout heb ik al eens eerder gemaakt. De eerste twee etappes zijn redelijk vlak, waarna we op de vierde dag een gravelrit hebben. De vijfde etappe is heel lang, 175 kilometer. Dat is niet heel spannend, maar daar moet je wel super attent blijven. Waar het kan zullen de tegenstanders al proberen tijd te pakken, voor we gaan beginnen met klimmen. Het kan goed zijn dat wij als team al onder druk worden gezet.”

‘Ik ben er klaar voor’
Na haar zege in de Giro d’Italia zit het met het vertrouwen van Annemiek wel goed. “Ik ben er klaar voor. Ik heb gemerkt dat ik het in de Giro makkelijker vond om mijn focus te houden dan een aantal jaar eerder. Dat is ook iets dat je leert met het rijden van etappekoersen. Ik heb het parcours goed verkend, een aantal etappes al na de Amstel Gold Race. Daar ben ik nu super blij mee. Ze zitten in mijn hoofd en dat zorgt er ook wel voor om iets makkelijker de focus te houden.”

Hopelijk gaat de Tour de France Femmes voor zowel de rensters als het publiek een groot succes worden. “Ik ben heel benieuwd. Er wordt wel een beetje veel ophef over gemaakt. Af en toe denk ik, laten we maar eerst eens gaan rijden voor we zeggen dat het heel groots en episch gaat worden, maar ik hoop natuurlijk wel dat dat zo is. Dat het een heel geslaagde editie gaat zijn en dit een heel mooie stap is naar meer. Vooral ook met een tijdrit erin, wat nog een beetje ontbreekt. Dat ze het kunnen gaan uitbouwen naar een groter evenement. Maar ik denk dat dit een heel mooie start is en ik heb er heel veel zin in. Ik ben heel benieuwd wat ons te wachten staat. Een nieuwe koers geeft in ieder geval veel energie en ik heb wel het idee dat de ASO het heel goed en professioneel oppakt.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Live televisie en social media
Wat in ieder geval goed wordt opgepakt is de aandacht voor de Tour de France Femmes. Op voorhand is er in de media al veel aandacht geweest voor het evenement en ook de organisatie zelf heeft op haar website veel informatie. Ze maakten onder meer een serie van twaalf video’s, met twaalf hoofdrolspeelsters, waaronder Annemiek. Ook heeft de koers eigen social media accounts, zoals Instagram, Twitter, Facebook en Strava. Maar wat het helemaal interessant maakt; alle etappes worden live uitgezonden op televisie. Alle dagen begint de uitzending rond 14.15 uur (de eerste dag wellicht eerder) en er kan gekozen worden tussen verschillende zenders, waaronder de NPO/NOS, Sporza en Eurosport.

Etappeschema
Onderstaand zie je het etappeschema met daarbij het aantal kilometers, de starttijd en verwachtte aankomsttijd.

24-7: Etappe 1 – Parijs/Champs-Élysées (81,6 km): 13.30 – 15.30
25-7: Etappe 2 – Meaux – Provins (136,4 km): 12.50 – 16.25
26-7: Etappe 3 – Reims – Épernay (133,6 km): 12.50 – 16.25
27-7: Etappe 4 – Troyes – Bar-sur-Aube (126,8 km): 13.00 – 16.25
28-7: Etappe 5 – Bar-le-Duc – Saint-Dié-des-Vosges (175,6 km): 11.45 – 16.25
29-7: Etappe 6 – Saint-Dié-des-Vosges – Rosheim (129,2 km): 13.00 – 16.27
30-7: Etappe 7 – Selestar – Le Markstein (127,1 km): 13.30 – 17.30
31-7: Etappe 8 – Lure – La Super Planche des Belles Filles (123,3 km): 14.00 – 17.35

Foto’s: Sprint Cycling Agency

Gepost door: Aschwin Kruders op vrijdag 22 juli 2022

10 reacties op “Vooruitblik Tour de France Femmes: ‘Benieuwd wat ons te wachten staat’”

 1. Kathleen Meijer schreef:

  Hi Annemiek, het is erg speciaal om eindelijk de Tour de France voor vrouwen live te kunnen volgen, toch een stukje gelijkwaardigheid die jullie sport echt verdiend! Dit weekend zal ik op het puntje van mijn stoel zitten, ik ben zo benieuwd of je ze een ‘poepje’ 😉 zal laten ruiken in de bergen, en bovenal wens ik je heel veel plezier de komende dagen! Groetjes van Kathleen

 2. Caroline Reys schreef:

  Welcome in #Alsace dear Annemiek ! So happy to see you here after our meeting in #Rio2016 ( I was volunteer on the olympic race the day of your accident… 😵We all were so upset !!😵
  Tomorrow, you’ll ride in front of my house 😃

 3. Arjan, Bianca, Alec en Jordi schreef:

  Heel veel succes in Frankrijk. Wij komen je Zondag aanmoedigen in Parijs (sorry alvast voor de herrie😄)

 4. Dubez schreef:

  Je suis sur que vous allez gagner vous êtes la meilleure cycliste du monde je serais devant ma télé Go Annemiek

 5. Math Thewessen schreef:

  Heel veel succes kanjer.
  Ik denk dat ook deze wedstrijd op je palmares gaat komen. Je bent op dit moment nog steeds de beste in de etappe koersen.

 6. Wim en Gonny schreef:

  Heel veel succes Annemiek. Wij zijn al een poosje in de Vogezen en gaan maandag/dinsdag op zoek naar een leuk plekje langs de route om je aan te moedigen!

 7. Peter toonen schreef:

  Heel veel succes in de tour annemiek. Grt je grote fan peter uit beers.

 8. Peter toonen schreef:

  Heel veel succes in de tour annemiek. Grt je grootste fan peter uit beers

 9. Danny Bijn schreef:

  Heel veel succes hou Moolman maar in de gaten , ze vloog ons voorbij op la planche

 10. Bert rietman schreef:

  Mooi dat je die 11 dagen in Italië zo goed hebt gehad!! Verder wens ik je ontzettend veel succes en plezier in Frankrijk!! Kan helaas de live beelden niet zien, ze zullen het hier in Canada niet uitzenden, denk ik. Veel succes! Bert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten