zaterdag 17 april 2021

Vooruitblik op het Ardennen drieluik

We zijn over de helft van april en dat wil, in een normaal wielerjaar, zeggen dat het Ardennen drieluik voor de deur staat. Ofwel; de Amstel Gold Race, gevolgd door de Waalse Pijl en tot slot Luik-Bastenaken-Luik. Nadat de kalender vorig jaar door corona op de kop ging, staan de drie heuvelklassiekers nu weer op hun vaste plek op de kalender. Annemiek rijdt ze allemaal. “Het Ardennen drieluik is een groot doel voor mij. Ik kijk uit naar deze week.”

Voorafgaand aan de drie koersen rijden de mannen al lange tijd de Brabantse Pijl. Die wedstrijd was afgelopen woensdag bij de vrouwen pas aan haar zesde editie toe. Annemiek reed hem ook. “Daar heb ik leuk gekoerst”, zo vertelt ze. “Ik had er nog nooit gereden en het was een mogelijkheid om te kijken naar het parcours dat dat deels over de wegen van het WK ging. Daarbij was het mooi om een aanval op te zetten met Leah Thomas, die daardoor wegreed en met de kopgroep vooruit bleef. Voor de teamspirit was dat ook weer goed.”

Met dat team hoopt Annemiek deze week dus hoge ogen te gooien. Deze zondag 18 april staat de Amstel Gold Race gepland. Woensdag 21 april is de Waalse Pijl en tot slot is Luik-Bastenaken-Luik de afsluitende wedstrijd van het Ardennen drieluik op zondag 25 april. “Het is fijn dat ik samen met het team al zo lekker ben begonnen door wedstrijd drie en vier die ik reed te winnen. Helemaal de Ronde van Vlaanderen, die super hoog op mijn verlanglijstje stond, om die nogmaals te winnen.”

Drie hele mooie wedstrijden
Nu is het dus tijd voor de zogenaamde Ardennen klassiekers. “Dat zijn drie hele mooie wedstrijden, waarvan ik denk dat Luik-Bastenaken-Luik me het beste ligt en misschien ik de Amstel Gold Race het liefst zou winnen, omdat ik die nog nooit gewonnen heb. De Waalse Pijl heb ik natuurlijk ook nog niet gewonnen, maar daar hebben we Anna van der Breggen, die die wedstrijd heel erg ligt. Luik ligt me het meeste door de wat langere klimmen. Dat merkte ik ook wel in de Brabantse Pijl, waar de klimmen juist wat korter waren. Daarom was het ook wel goed dat ik daar reed.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Zondag is dus de Amstel Gold Race en die is anders dan anders. Er wordt namelijk gereden over een 16,9 kilometer lange omloop, die publieksvrij zal zijn en zeven keer afgelegd wordt. In de ronde zijn de Geulhemmerberg, de Bemelerberg en Cauberg opgenomen. Kortom, er moet 21 keer geklommen worden. “Dat ‘punchy’ klimmen ligt me wat minder”, vertelt Annemiek over de koers die haar van de drie misschien juist wel het minst ligt. “In de Amstel Gold Race is dat ook en dat kunnen over het algemeen ook wel wat meer rensters uit het peloton.”

De koers is zoals gezegd echter niet hetzelfde als andere jaren. “Ik denk dat het wel heel zwaar gaat worden. Mensen zeggen ‘jammer dat het niet de oude Gold Race is’, maar ik denk dat het wel een heel mooie koers gaat worden. Het zijn heel mooie ingrediënten om te koersen, met drie klimmetjes per ronde en heel weinig herstel. Een klein nadeel voor mij is dat de koers wat ingekort is en ook dat we heel vroeg gaan vertrekken, waar ik niet echt een groot fan van ben. Maar daar heb ik alle begrip voor en ik ben al lang blij dat het georganiseerd wordt. Ik denk niet dat we iets mogen klagen en heel blij mogen zijn dat de organisatie de nek uitsteekt en de koers in ieder geval weer organiseert.”

Spektakel
Dat het niet het normale parcours is, dat doet er niet zoveel toe. “Ik denk dat het echt wel spektakel gaat worden. Op een WK klagen we ook niet over zo’n rondje, dus ik denk dat het hartstikke mooi is. We hebben alle mogelijkheden om er een echte koers van te maken. Daarbij heb we bij Movistar nu ook Paula Patino en Katrine Aalerud die het team aan komen vullen. Er komt dus wat meer klimversterking bij. Leah laat zien dat zien dat ze in goede vorm is en een jonge renster, Sara Martin, daar verwacht ik ook wel wat van.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Waalse Pijl
Drie dagen later, op woensdag, is het vervolgens al tijd voor de Waalse Pijl. “En waar we in de Amstel Gold Race dus veel favorieten hebben, is er in de Waalse Pijl één hele grote favoriet, met een paar outsiders erbij. Dat parcours ligt Anna van der Breggen heel erg goed en die kan nog een versnelling maken op een klim als de Muur van Huy. Dat vind ik iets moeilijker, maar het is ook niet onmogelijk. De ronde is ook wat veranderd. Ik weet niet hoe het vorig jaar was, maar ten opzichte van de jaren dat ik hem reed is de klim eruit die we altijd voor de Muur deden. Het is nu een rondje. We gaan over de Muur en dan zitten er twee klimmen in, waarbij de klim voor de Muur vroeger de afdaling was die we deden voor de Muur. Wie weet kan het ook wel wat andere elementen erin gooien. Ik ben in ieder geval heel gemotiveerd en geef me niet zomaar gewonnen.”

Het einde van een week met drie topkoersen wordt op zondag dan afgesloten met Luik-Bastenaken-Luik. Die koers wist Annemiek in 2019 al eens te winnen, nadat ze een jaar eerder al op het podium stond met een derde plaats. “Luik ligt me het beste van de drie koersen. De Redoute is bijvoorbeeld een heel mooie klim. Die finale is wel een beetje hetzelfde gebleven en ook die wedstrijd heeft super veel mooie ingrediënten om te koersen, waarbij de klimmen wat langer zijn en hij me zoals gezegd op papier dus het beste ligt. Ik heb er veel zin.”

Vrijuit koersen
Met vertrouwen begint Annemiek aan het Ardennen drieluik. “Het is heerlijk om de Ronde van Vlaanderen en Dwars door Vlaanderen op zak te hebben. Als ploeg presteren we heel goed, met heel veel podiumplaatsen en daarbij dat we heel vaak meedoen in de finale. Dus ja, we kunnen best vrijuit koersen deze week. Het is fijn dat ik niet keihard opzoek hoef naar het resultaat, maar natuurlijk betekent dat niet dat ik daardoor minder hongerig ben voor het Ardennen drieluik. Maar het wil wel zeggen dat je voor jezelf en voor de ploeg iets meer relaxt erin gaat staan.”


Live op televisie
De Amstel Gold Race is zondag 18 april van start tot finish live te volgen. Om 8.30 uur begint de livestream op NOS.nl. Vanaf 11.05 uur is de finale van de wedstrijd vervolgens live op NPO1 te volgen. Naar verwachting finisht de winnares rond 11.50 uur. Op woensdag 21 april start de Waalse Pijl op hetzelfde tijdstip. Die koers zie je die dag vanaf 11.05 uur live op Europsport 1. Luik-Bastenaken-Luik is op zondag 25 april vanaf 11.20 uur op diezelfde zender live te bekijken.

Foto’s: Photo Gomez Sport – Beelden uit de Ronde van Vlaanderen

Gepost door: Aschwin Kruders op zaterdag 17 april 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten