donderdag 29 juni 2023

Vooruitblik Giro: Zin om weer in Italië te koersen

Het had even wat voeten in de aarde of de Giro dit jaar door kon gaan, wat ook wel typisch de Giro is zullen we maar zeggen, maar morgen gaan we van start. Ik ben blij dat het in ieder geval toch doorgaat en kijk erg uit naar de koers. Ik houd van de Giro d’Italia. Koersen in Italië heeft toch altijd wel een speciaal plekje in mijn hart. Als ik dan in mijn laatste jaar niet hier had kunnen rijden, had ik dat toch wel heel zuur gevonden. Ik ga dan ook met heel veel zin van start.

We beginnen in Chianciano en vervolgens Florence, waarna we eindigen met twee dagen op Sardinië. Het is niet zo’n hele zware Giro en wat ik ook wel jammer vind aan het parcours, is dat er geen heel bekende col in zit. Voor lokale mensen in de Pian del Lupo in de vijfde etappe wellicht wel heel fameus, maar het spreekt de buitenwereld niet zo aan en ik vind het altijd wel leuk als er een bekende col in zit. Het parcours is ook niet onwijs zwaar en de etappes zijn ook vrij kort, wat ik ook wel een beetje teleurstellend vond, als ik eerlijk ben. Maar op zich is het ook wel weer een mooi combinatie, dat we korte en hevige etappes hebben. Ik heb goed aan mijn duurvermogen gewerkt. Zo heb ik met de Giro ook een goede afwisseling, met de duurtrainingen als ik weer op hoogte ben.

“Koersen in Italië heeft toch altijd wel een speciaal plekje in mijn hart”

Die vijfde etappe kijk ik wel erg naar uit, al is de klim wel heel vroeg in de rit. De Pian del Lupo is 10 kilometer, met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,6%. Dat is wel serieus. Het probleem is alleen wel dat we daarna nog lang moeten, maar dat hebben we wel eens vaker gehad. We beginnen morgen echter met een proloog. Vroeger was ik daar heel goed in, maar sinds ik een renster voor de etappekoersen ben geworden, heb ik daar mijn ambities wel wat in bij moeten stellen. Ik ben er minder goed in geworden, doordat ik me meer ben gaan focussen op het langere werk en het uithoudingsvermogen. Het doel zal zijn om een solide proloog neer te zetten.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Op zaterdag zit er ook al een lange klim in en dan wel aan het einde van de rit. Die is 9 kilometer, met 6,2%. Daarna is het nog afdalen, waarna direct de finish is. In de derde rit is het vlak, waarna de vierde etappe weliswaar niet vlak is, maar wellicht wel meer geschikt voor aanvallers. Ik kijk dan ook vooral naar de eerste en vijfde etappe, waar ik eventueel iets kan doen. In de zesde en zevende etappe gaat het ook een beetje omhoog en omlaag, waarna we twee dagen naar Sardinië gaan om de tiendaagse koers af te sluiten. Dat vind ik heel leuk, want het is een heel mooi eiland. Het zijn ook direct wat langere etappes, maar het lastigste deel van de Giro zit wel in het begin. Er zit in die laatste ritten nog wel wat klimwerk, maar ik verwacht dat de grotere tijdverschillen vooral in die eerste en vijfde etappe kunnen komen. Maar het is sowieso belangrijk om alle dagen gefocust te zijn.

We staan met een heel mooi team aan de start. Vorig jaar hebben we de Giro ook gebruikt om op elkaar ingespeeld te raken en dat zal nu ook wel goed zijn. Floortje Mackaij en Liane Lippert zijn de nieuwe rensters binnen ons team. Daarmee hebben we ook al in de Vuelta samen gereden, dus we zijn sowieso al wel op elkaar ingespeeld, maar het is toch lekker om de Giro te rijden. Daar is toch een wat minder stressvolle atmosfeer. We hebben in de Tour de France vorig jaar wel gemerkt dat dat toch een koers is die met geen enkele andere koers te vergelijken is, met zoveel stress en zoveel vechten voor de vlucht van de dag. Ik vond het vorig jaar bijzonder om te voelen dat dat wel echt een andere wedstrijd was dan alle anderen.

“In de NK week heb ik wel vertrouwen getankt, dat ik er goed voorsta”

Ik houd ook wel van wat meer relaxed koersen en wat minder stress. Dat is ook wel waarom ik echt uitkijk naar de Giro. Je moet natuurlijk wel super attent zijn, maar het gaat niet allemaal op het scherpst van de snede en je merkt dat de belangen minder groot zijn dan in de Tour. Ook in de Giro is er natuurlijk veel strijd, maar het gaat toch net wat gemoedelijker. En ik sta met een goed gevoel over mijn vorm aan de start. In de NK week heb ik wel vertrouwen getankt, dat ik er goed voorsta. Het is tijd om te gaan zien hoe het er in de echte bergen voorstaat.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Na het NK ben ik een weekje thuis geweest en dat was ook wel heel lekker, want ik ben nu lange tijd van huis. Eerst rij ik nu dus de Giro, daarna ga ik direct door naar hotel Interalpen, om te herstellen en nog even de laatste puntjes op de i te zetten. Van daaruit ga ik door naar de Tour. Wat ook leuk is, is dat mijn trainer Louis Delahaije me op komt zoeken. Die vond het leuk om er tijdens mijn laatste hoogtestage ook bij te zijn, zodat we het ook leuk af kunnen sluiten. Het is leuk om nog een paar trainingen samen te kunnen doen met mijn trainer. Normaal doe ik toch het meeste alleen. Nu zal ik Louis hebben die op de weg staat te schreeuwen dat ik aan mijn acht keer vier minuten blokken afzien mag gaan beginnen. Maar het duurt nog even voor dat zover is.

Annemiek


Informatie over de Giro d’Italia
De Giro d’Italia gaat op vrijdag 30 juni van start met een proloog over 4,4 kilometer. Hoewel de wedstrijd een tiendaagse is, net als in voorgaande jaren, staan er negen etappes gepland. Omdat de hele karavaan zich naar Sicilië moet verplaatsen op vrijdag 7 juli, wordt er die dag niet gekoerst. Onderstaand is het hele etappeschema te zien.

Etappe 1) Vrijdag 30 juni: Chianciano Terme (ITT, 4.4 kilometer)
Etappe 2) Zaterdag 1 juli: Bagno a Ripoli – Marradi (102.1 kilometer)
Etappe 3) Zondag 2 juli: Formigine – Modena (118.2 kilometer)
Etappe 4) Maandag 3 juli: Fidenza – Borgo Val di Taro (134 kilometer)
Etappe 5) Dinsdag 4 juli: Salassa – Ceres (105.6 kilometer)
Etappe 6) Woensdag 5 juli: Canelli (104.4 kilometer)
Etappe 7) Donderdag 6 juli: Albenga – Alassio (109.1 kilometer)
Etappe 8) Zaterdag 8 juli: Nuoro – Sassari (125.7 kilometer)
Etappe 9) Zondag 9 juli: Sassari – Olbia (126.9 kilometer)

Er was lange tijd veel onzekerheid over het doorgaan van de Giro d’Italia en ook over of de koers in het geval dat hij door zou gaan wel op televisie te zien zou zijn. Gelukkig gaat de wedstrijd door en in ieder geval de proloog is vrijdag 30 juni in de middag te zien op Eurosport 1. In verband met de Tour de France lijkt het erop dat de overige etappes niet te zien zullen zijn op de zender. Wel zullen alle etappes online te zien zijn op Eurosport.nl en GCN. Daarvoor heb je een abonnement nodig.

Foto top: In 2022 won Annemiek de Giro d’Italia voor de derde keer in haar carrière

Gepost door: Aschwin Kruders op donderdag 29 juni 2023

4 reacties op “Vooruitblik Giro: Zin om weer in Italië te koersen”

 1. Matthieu schreef:

  ultimo giro. prestazione finale

 2. jan kingma schreef:

  heel veel succes annemiek en ook voor de ploeg natuurlijk we zitten er klaar voor

 3. Bert Rietman schreef:

  Hei Annemiek, ik hoop dat je erg gaat genieten van je laatste giro en ook veel succes. Ik zal het volgen!! Bert

 4. Michel schreef:

  Good luck Miek ! 💪

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten