maandag 24 september 2018

Voorbeschouwing WK tijdrit: De regenboogtrui verdedigen

De eerste vier dagen van de wereldkampioenschappen wielrennen in Innsbruck, staan in het teken van tijdrijden. Nadat zondag de ploegentijdrit werd verreden, staan vanaf deze maandag de individuele tijdritten gepland. Die voor de vrouwen is dinsdag en is voor Annemiek natuurlijk extra speciaal; ze komt aan de start als uittredend wereldkampioene. “Ik heb het afgelopen jaar ontzettend genoten van mijn regenboogtrui en ga er alles aan doen om mijn titel met succes te verdedigen.”

Om dat te doen, moet Annemiek zich dus opnieuw de snelste tonen. Ditmaal over een afstand van 27,8 kilometer, ruim 6,5 kilometer meer dan vorig jaar in het Noorse Bergen. Opnieuw krijgen de rensters daarbij een lastig parcours voorgeschoteld, hoewel die van 2017 toch iets pittiger leek. “In een tijdrit kan ik op meerdere parcoursen uit de voeten”, vertelt Annemiek daarover. “Deze tijdrit ligt me goed, maar in een vlakke tijdrit heb ik ook de kans om wereldkampioen te worden.”

Toch weet Annemiek ÊÊn ding ook heel zeker: “Op elk parcours heb je topvorm nodig om te winnen.” Ditmaal is het parcours van de tijdrit vooral glooiend en daarmee is het toch weer wat anders dan in 2017. “Vorig jaar was het lastiger. Toen zat er ÊÊn echt lastige steile klim in, waardoor je je verzet aan moest passen. Nu is het een parcours dat me ook wel erg ligt. Waar ik niet echt van houd is op een snelweg heen en weer. Dit is echt links, rechts, op en af, met vier korte klimmetjes.”

“Dat zorgt er samen voor dat ik er echt naar uitkijk om weer te starten”

‘Vertrouwen getankt’
Vast staat dat Annemiek met een goed gevoel aan de start komt van de wedstrijd. “In de Boels Ladies Tour heb ik vertrouwen getankt. Daar komt bij dat het een succesvol seizoen is geweest tot nu toe en dat ik de ervaring van het WK van vorig jaar heb. Dat zorgt er samen voor dat ik er echt naar uitkijk om weer te starten. Ik denk ook dat ik iets minder gespannen ben dan vorig jaar, omdat ik het al een keer heb gedaan en weet hoe het werkt. Daarbij was vorig jaar ook pas mijn tweede deelname aan het WK tijdrijden.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Tijdens het seizoen heeft Annemiek zich ook nog weer kunnen ontwikkelen. “Op het NK heb ik wel geleerd dat ik van mijn gevoel uit moet gaan”, vertelt ze. “Sinds het NK heb ik het kijken naar de cijfers ook losgelaten en het in de tijdritten van de Giro Rosa en Boels Ladies Tour anders gedaan. Puur op gevoel en achteraf analyseer ik wel. Wil je graag op een wattage rijden, dan verschilt het ook nog eens per dag wat je kunt en het kan zijn dat de waarden soms niet helemaal goed worden weergegeven. Dit parcours is er daarnaast ook helemaal niet voor geschikt. Hier moet je wel op gevoel rijden en daar vertrouw ik ook op.”

‘Best mogelijke tijdrit rijden’
En nu is het dan bijna zover. De tijdrit staat op punt van beginnen. “Mijn voorbereiding is echt optimaal geweest. Ik heb geen tegenslagen gehad, ben goed uit de Boels Ladies Tour gekomen en heb daarna nog het effect van de hoogtestage er overheen gekregen.” En de concurrentie? “Het is voor mij eigenlijk niet zo belangrijk wat die doen. Ik moet gewoon mijn best mogelijke tijdrit rijden en daar ga ik ook voor. Als anderen beter zijn, dan is dat zo. Wat dat betreft is tijdrijden ook gewoon het meest eerlijk.”

Praktische informatie
De tijdrit voor de vrouwen wordt dinsdag vanaf 14.40 uur verreden. Doordat Annemiek vorig jaar wereldkampioene werd, mag Nederland dit jaar met een extra renster starten. Naast haar komen ook Anna van der Breggen (in 2017 zilver), Ellen van Dijk en Lucinda Brand aan de start in de rit tegen de klok. Uiteraard zal Annemiek de laatste renster zijn die van start gaat. Om 15.56:30 uur begint zij aan haar tijdrit. Die is live te volgen bij onder meer de NOS en Sporza. Op deze website volgt na afloop natuurlijk weer een update.

Gepost door: Aschwin Kruders op maandag 24 september 2018

3 reacties op “Voorbeschouwing WK tijdrit: De regenboogtrui verdedigen”

  1. Joost kerkhove schreef:

    Het is niet alleen het mooiste geschenk voor je pa maar ook voor je supporters. De manier waarop was weer eens fenomenaal. Geniet van je triomf in lengte van dagen. Hopelijk gunt de Nederlandse ploeg jou ook eens de dubbel! 😉💐😉😄

  2. Joost Kerkhove schreef:

    Winnen is de boodschap! Jij bent de beste!🍀đŸ’Ē🍀đŸ’Ē

  3. Anne Kooijman schreef:

    Heel veel succes! 🚴đŸŧ‍♀ī¸đŸ€

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten