zaterdag 6 augustus 2016

Voorbeschouwing: wegwedstrijd Olympische Spelen

Maanden lang werd er naar toegeleefd en nu is het dan zover. In Rio de Janeiro wordt zondag de olympische wegwedstrijd verreden voor de vrouwen. Dan wordt duidelijk wie Marianne Vos opvolgt als olympisch kampioene. Net als bij dat succes vier jaar geleden, maakt Annemiek ook dit jaar weer deel uit van het Nederlandse team. Samen met Vos, Ellen van Dijk en Anna van der Breggen vormt ze een ploeg van vier rensters. “Ik kijk er ontzettend naar uit”, aldus Annemiek. Wat mogen we verwachten en waar kunnen we alles bekijken? Een voorbeschouwing.

Zeker is dat de wedstrijd een andere is dan andere wedstrijd. Annemiek: “Alleen al omdat eigenlijk niet iedereen aanwezig is. Wij starten als team met vier rensters, maar dat is al het maximale aantal. Sommige landen hebben zelfs maar één of twee rensters aan de start. Daardoor zijn een boel rensters die anders wel bij de top honderd van de wereld horen, er nu niet bij. En met vier rensters kun je natuurlijk minder controleren dan met zes of meer.”

Wat direct opvalt is dan ook de grootte van het peloton. Of eigenlijk juist hoe klein de groep is. Slechts 67 rensters staan op de startlijst. Naast Nederland zijn Australië, Duitsland, Italië en de Verenigde Staten de landen die met vier vrouwen mogen starten. België, Canada, Groot-Brittannië, Polen en Zweden rijden allen met een drietal. De overige landen met twee rensters of één.

Rio ParcoursDe facts

Starttijd: 17.15 uur (Nederlandse tijd)
Afstand: 137 kilometer

Parcours: De olympische wegwedstrijd gaat alles behalve gemakkelijk zijn. Met een lastige kasseienstrook en twee steile, maar niet al te lange, beklimmingen is het eerste deel al lastig. “Maar ik verwacht dat het op de finaleklim gaat gebeuren. Die is lang en steil. Daar zal het voor de betere klimmers ook echt moeten, want het is vervolgens nog wel een stukje naar de finish.”

Live: De hele koers is van start tot finish live op NOS.nl te zien. Op NPO 1 zal ook geregeld een kijkje worden genomen bij de wedstrijd, maar is ook aandacht voor andere sporten. Wel zal de finale rechtstreeks te zien zijn. De verwachting is dat ook op Sporza veel van de wedstrijd live te zien is. Misschien nog wel meer dan op NPO 1.

Favorieten
Dat het deelnemersveld niet groot is, wil niet zeggen dat er weinig favorieten zijn. Annemiek, Anna en Marianne zullen lang mee kunnen doen in de zware finale en het is afwachten wie er het beste voor staat. Grote concurrentie komt er van Amerikaanse kant. In genoemde volgorde werden Megan Guarnier, Evelyn Stevens en Mara Abbott dit jaar namelijk eerste, tweede en vijfde in de Giro Rosa. Zij zijn bergop dus sterk.

Wereldkampioene Lizzie Armitstead uit Groot-Brittannië, in 2012 tweede in Londen, is ook een geduchte concurrente. Daarnaast behoren rensters als Claudia Lichtenberg (Duitsland), Emma Johansson (Zweden), Pauline Ferrand-Prevot (Frankrijk), Elisa Longo Borghini (Italië), Katarzyna Niewiadoma (Polen), Flavia Oliveira (Brazilië), Jolanda Neff (Zwitserland) en Ashleigh Moolman-Pasio (Zuid-Afrika) tot de favorieten.

Video voorbeschouwing
In onderstaande video een vooruitblik met Annemiek op de wegwedstrijd van de Olympische Spelen.

Gepost door: Aschwin Kruders op zaterdag 6 augustus 2016

2 reacties op “Voorbeschouwing: wegwedstrijd Olympische Spelen”

 1. Paul Churchill schreef:

  Dear Annemeik,
  We watched in horror as the words of Chris Bordman came true. He said ( before the men’s race) that, because of the rain gullies, kerbs and street furniture ” the decent was beyond technical, it was dangerous” , and after seeing your crash, he said on British TV that he was finding it very difficult to continue the commentary. Your injuries are serious but we feared much worse. We want to wish you our best wishes in a quick and full recovery.

  Best Regards
  Paul & Elaine Churchill
  Barton under Needwood
  England

 2. Sascha Teschner schreef:

  Super spannend! Go for it!!!! Succes Annemiek!!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten