woensdag 26 juni 2013

Voorbeschouwing Giro Rosa: Ritzeges het doel

Komende zondag begint hij dan echt. Dé etappekoers van het jaar bij de vrouwen, de Giro Donne. Of eigenlijk de Giro Rosa, want vanaf deze editie gaat de vrouwenversie van de Giro d’Italia onder die naam verder. Net als vorig seizoen staat Annemiek aan de start van de acht dagen durende wedstrijd. Toen hield ze, na een begin met een aantal ereplaatsen, een vervelende nasmaak over aan de Giro. In de vierde etappe brak ze haar sleutelbeen. Annemiek reed nog drie dagen door, maar stapte uiteindelijk toch af. Tijd dus om wat recht te zetten.

Mooie kansen in eerste ritten
Met Marianne Vos heeft het Rabobank-LIV/Giant Team de winnares van de vorige twee edities van de Giro Rosa in de gelederen. Vos zal ook nu weer voor het klassement gaan. Annemiek doet dat niet. Zij gaat met andere doelstellingen de etappekoers in. “Ik focus me in deze Giro op de etappes”, geeft Annemiek uitleg. “En dan vooral die in het begin. De tweede en derde rit zijn voor mij interessant.” Beide etappes zijn heuvelachtig, waar de eerste rit een vlakke is met het oog op de kust.

Het algemeen klassement is dus geen doel. “Daar ga ik zeker niet voor nee. Aangezien mijn herstel me wat in de steek laat, liggen mijn doelen bij dagsucces en het bijstaan van Marianne voor haar klassement. Bovendien wil ik gewoon genieten van de grootste etappekoers. Deze wedstrijd is erg goed voor de teambuilding. Het is mooi om hem als ploeg te mogen rijden. Dat maakt je als team uiteindelijk ook sterker.

Zoals altijd een zware Giro
Het routeschema is, zoals eigenlijk altijd, pittig in de Giro Rosa. De rensters beginnen zoals gezegd met een vlakke rit, gevolgd door twee heuvelachtige etappes. In de vierde etappe, de langste van deze editie, zal het vervolgens weer aan de sprinters zijn. Daarna mogen de klassementsrensters zich gaan melden voor twee keer een aankomst bergop, waarna de Giro Rosa afgesloten zal worden met een vlakke rit en een individuele tijdrit. Het routeschema staat hieronder. Klik op de namen van de etappeplaatsen voor meer informatie.

Dag Etappe KM
30-06 Etappe 1: Giovinazzo – Margherita di Savoia 117,8
01-07 Etappe 2: Pont. Faiano – Pontecagnano Faiano 99,6
02-07 Etappe 3: Cerro al Volturno – Cerro al Volturno 93,6
03-07 Etappe 4: Monte San Vito – Castelfidardo 137,2
04-07 Etappe 5: Varazze – Monte Beigua 73,3
05-07 Etappe 6: Terme di Premia – San Domenico 121,0
06-07 Etappe 7: Corbetta – Corbetta 120,0
07-07 Etappe 8: Cremona (individuele tijdrit) 16,0

Opvallend aan deze editie van de Giro Rosa is het aantal kilometers dat het peloton af moet leggen tussen de ritten. Bijna heel Italië lijkt in een week aangedaan te gaan worden door de rensters. “We moeten veel reizen ja”, zegt Annemiek. “Soms zijn er verplaatsingen van wel vierhonderd kilometer heb ik gehoord.” De rensters kunnen in ieder geval verwachten dat ze na praktisch iedere rit gemiddeld honderd kilometer per auto moeten afleggen.

Volg Annemiek’s verrichtingen in de Giro Rosa
Natuurlijk is het wedstrijdverloop van de Giro Rosa, en dan met name de verrichtingen van Annemiek, te volgen via deze website. Na iedere rit zal er in de komende week een update verschijnen. Blijf daarnaast up to date via Annemiek’s Facebook pagina en Twitter account. Op zowel de Italiaanse zenders Rai2 als Rai3 iedere dag een samenvatting van de etappe.

Gepost door: Annemiek op woensdag 26 juni 2013

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten