donderdag 29 juni 2017

Voorbeschouwing: Focus op het klassement in Giro Rosa

Natuurlijk bracht de olympische wedstrijd Annemiek vorig jaar niet dat waar ze op hoopte. Toch bracht die koers haar ook iets goeds. Ze ontdekte dat ze toch echt goed kan klimmen. Het zette haar en vooral ook de teamleiding van Orica-Scott aan het denken. “Na Rio kwam Gene, mijn ploegleider van Orica, met het idee of ik niet wilde nadenken of ik voor het klassement in de Giro wilde gaan”, aldus Annemiek. En nu, zo’n driekwart jaar later, is dat inderdaad het doel.

Een doel waar Annemiek aanvankelijk over twijfelde. “Mijn eerste reactie op die vraag van hem was nee. Verdedigend voor een klassement rijden, dat is niets voor mij. En al helemaal niet in een lastige Giro, die meer voor de echter klimmers is normaal gesproken, zoals ik jaren heb gedacht. Maar ik heb het idee even laten bezinken en kwam toen tot de conclusie dat het me eigenlijk wel een hele mooie uitdaging leek.”

En dus staat Annemiek nu aan de vooravond van die uitdaging. Eén die anders is dan de uitdagingen waar ze in de afgelopen jaren voor ging. “Voor een klassement rijden is echt totaal anders dan een eendagswedstrijd rijden. Het vraagt veel meer van je team, inclusief verzorgers, ploegleider en mechaniekers. Dat maakt het tegelijkertijd ook écht een teamprestatie.”

En de Giro Rosa, dat is ook een grote koers. “De Giro is onze grootste meerdaagse etappekoers. Er is elke dag na de finish van de Tour de France gelijk een uur lange samenvatting op Rai 2 sport te zien. Helaas niet in Nederland, maar het zegt wel wat over de grootte van de wedstrijd. Het goede nieuws is dat er deze Giro elke dag een Orica ‘backstagepass’ gemaakt wordt door onze cameraman Anthony: elke dag dus een kijkje achter de schermen bij mijn team!”

‘Kan meer als ik me ergens in vastbijt’
Maar wat mogen we nu dan verwachten? Annemiek drukt er niet echt een stempel op, maar weet wel genoeg over zichzelf. “Als ik me ergens in vastbijt en een doel stel, dan kan ik soms net wat meer dan in een gemiddelde wedstrijd waar ik niet zó erg graag goed wil zijn. Het plan heb ik gemaakt samen met mijn ploeg en natuurlijk ook met Louis, mijn trainer. Ik ben er weer drie weken voor op hoogtestage geweest en rond de Giro zal ik daar optimaal van profiteren. Mijn ploeg is ook onwijs enthousiast om voor het eerst voor het klassement te gaan. We hebben etappes verkend en tot in allerlei details is de giro voorbereid door mijn ploeg. Een top voorbereiding, de topvorm en een topteam dus! We gaan zien waar ons dat gaat brengen.”

Het team van Orica-Scott ziet er als volgt uit, naast Annemiek:
Katrin Garfoot (mede kopvrouw)
Amanda Spratt (koerskapitein)
Jenelle Crooks
Alexandra Manly
Sarah Roy
Georgia Williams

Gene Bates (ploegleider)
Nico & Pat: mechaniekers
Bruce & Nadia (verzorgers)
Anthony (cameraman/backstagepass)

Over de Giro Rosa
De tiendaagse etappekoers Giro Rosa begint vrijdag met een ploegentijdrit. Dat is een nieuwe ontwikkeling, want in de afgelopen tien jaar werd er daarvan niet één gereden in de Giro. Na de eerste dag volgen negen afwisselende dagen, met daarin vlakke etappes en ook lastige bergritten. Die laatste lijken op het eerste gezicht dit jaar niet zo zwaar als in het verleden, maar de routeprofielen in de Giro zijn ook op zijn Italiaans samengesteld, waarbij ze plots een stuk zwaarder blijken te zijn wanneer je goed naar de cijfers kijkt. En het is inderdaad Italië, waar het zomaar kan zijn dat de route plots nog behoorlijk afwijkt van die in het rondeboek.

Buiten de vlakke ritten en bergetappes staat er ook nog een individuele tijdrit gepland. Die wordt op dinsdag verreden en ook deze is zeker niet te onderschatten. Met 12,7 kilometer is de rit tegen de klok niet heel lang, maar met een beklimming op het einde kan hij heel verraderlijk zijn en zeker voor tijdsverschillen zorgen.

Annemiek in de Giro
Vorig jaar koos Annemiek niet voor de Giro Rosa, in voorbereiding op de Olympische Spelen. Van 2010 tot en met 2015 ging ze echter wel ieder jaar van start in de topkoers. Daarbij boekte ze vooral individueel succes bij haar laatste twee deelnames. In 2014, het jaar dat haar toenmalig ploeggenotes Marianne Vos, Pauline Ferrand-Prevot en Anna van der Breggen het volledige eindpodium wisten te bezetten, won Annemiek zowel de proloog als de derde etappe. In 2015 won Annemiek opnieuw de proloog. Door die proloog zeges droeg ze ook al twee keer de roze trui.

Concurrentie
Annemiek is natuurlijk niet de enige renster die voor het klassement gaat in de Giro Rosa. Er zijn nogal wat kapers op de kust. Maar wie? In ieder geval de winnaressen van de vorige twee edities; Megan Guarnier en Anna van der Breggen. Zij rijden dit jaar samen bij Boels-Dolmans en vormen een sterk blok. Opletten is het daarnaast zeker op Claudia Lichtenberg, die vorig jaar vierde werd en bij Wiggle-High5 een sterk team om zich heen heeft. En wat te denken van de Poolse Kasia Niewiadoma, die onlangs al de Women’s Tour won. Het zijn er slechts een paar van de vele concurrentes die er zijn.

Gepost door: Aschwin Kruders op donderdag 29 juni 2017

Eén reactie op “Voorbeschouwing: Focus op het klassement in Giro Rosa”

  1. Dirk anné schreef:

    Hey Annemiek
    Je hebt laten zien dat de vorm goed is, je hebt de juiste moraal.
    Ik wens jou en je team het beste voor de Giro Rosa en wie weet kan je de eindwinst pakken.
    Veel succes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten