maandag 15 mei 2023

Vijfde in Itzulia Women en op naar trainingsperiode

In het Spaanse Baskenland heeft Annemiek zondag een lange periode van koersen afgesloten met de driedaagse World Tour wedstrijd Itzulia Women. Daarin eindigde ze als vijfde in het eindklassement, na een mooie strijd. De wedstrijd stond aanvankelijk niet op haar kalender, maar besloot ze alsnog te rijden. “Itzulia is last minute nog toegevoegd aan mijn kalender”, vertelt Annemiek. “Toen ik het parcours bekeek, vond ik dat ik de wedstrijd niet over kon slaan, omdat ik het te leuk vond omdat we door allemaal plaatsen kwamen waar we in het verleden in de Emakumeen Bira ook doorheen kwamen.”

Die Emakumeen Bira was min of meer de voorloper van Itzulia Women. “Dat was ook een koers in het Baskenland, waar ik veel fans heb verzameld. Waarom weet ik eigenlijk niet, maar op de één of andere manier heb ik er veel fans en dat kon ik deze dagen ook weer merken. Dat geeft ook wel weer extra glans aan de leuke koers, met bovendien mooie parcoursen. We reden op de slotdag het parcours van de Klasikoa San Sebastian, die ik twee jaar terug wist te winnen, nadat ik net terug was uit Tokio.”

SD worx eindigde met Marlen Reusser en Demi Vollering op de eerste twee plaatsen in het klassement. “Ik wist ik wel dat het heel lastig zou worden”, kijkt Annemiek terug op de drie koersdagen. “Demi Vollering liet zien dat ze van een niveau was dat ik niet kon volgen. De eerste dag wist ik dus al wel dat het lastig zou worden. Waar ik met een fijn gevoel op terugkijk, is dat ik lekker heb gekoerst, er in ben gevolgen en alles heb gegeven. Het was heel moeilijk om SD worx deze dagen te verslaan. Marlen Reusser en Demi Vollering reden gewoon heel sterk. Ik denk dat we als ploeg ook gewoon goed hebben gereden.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

De laatste dag wilde Annemiek er nog eens alles aan doen om het klassement op de kop te zetten. Uiteindelijk was het Reusser die echter profiteerde en de eindzege in het klassement pakte, in plaats van haar ploeggenote Vollering. “Op de slotdag ging ik ten aanval op de laatste klim. In San Sebastian lag die veel dichter bij de finish. Nu moesten we nog een hele rond van 25 kilometer doen. Ik werd geblokkeerd op de klim. Dat kan ik mezelf ook verwijten. Ik had misschien eerder op de eerste rij moeten zitten. Ik had niet verwacht dat ik er helemaal niet langs zou kunnen. Daardoor plaatste ik mijn aanval later dan ik had gewild en daardoor was het gat dat ik kon slaan ook kleiner dan ik had gewild.”

Annemiek kwam wel vooruit te rijden, met Vollering in haar wiel en een drietal rensters daarachter. “Er reed een groepje van drie achter ons, waarbij Marlen Reusser eerst niet meereed. Toen had ik nog wel hoop. Maar toen ze wel ging helpen en het gat dichtte wist ik dat het heel lastig zou worden. Toen gingen Demi en Marlen om de beurt aanvallen en wist ik dat ik bij ze in de tang zat. Het beste was er bij mij op dat moment wel af, want ik had me helemaal leeggereden met Demi in mijn wiel. Ik wist dat ze gingen aanvallen en dat deden ze goed. Ik had echt niet meer de energie. Ik ben strijdend ten onder gegaan, maar wel echt met een goed gevoel.”

Zoals gezegd was Itzulia Women de laatste koers in een blok. Al is dat niet helemaal waar. Komende donderdag, op Hemelvaartsdag, rijdt Annemiek in Nederland de Ronde van Lekkerkerk. “Nu merk ik dat ik er wel aan toe ben om er even uit te gaan. Het was best wel een lang blok met koersen sinds de Ronde van Vlaanderen. De Vuelta was daarbij ook zeer intens, met zeven dagen heel attent rijden. Ik ben dan ook wel even toe aan een trainingsblok. Daar gaan we aan beginnen. Mijn vriend Oscar staat al te trappelen om met me mee te gaan. De komende tijd ga ik me opladen en tijd samen doorbrengen. Daar kijk ik wel naar uit. Komende donderdag rijd ik eerst nog de Ronde van Lekkerkerk en daarna zijn het NK tijdrijden en de NK wegwedstrijd mijn volgende wedstrijden.”

Foto’s: Getty Sport

Gepost door: Aschwin Kruders op maandag 15 mei 2023

Eén reactie op “Vijfde in Itzulia Women en op naar trainingsperiode”

  1. Peter Reuderink schreef:

    Sportieve reflecties! Goed gedaan en geniet van de training!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten