zondag 30 juli 2023

Vierde plek na zware strijd in Tour de France Femmes

In de tweede en voor haar tevens laatste Tour de France Femmes is Annemiek als vierde geëindigd in het eindklassement. Ze eindigde zaterdag als derde in de koninginnerit die de rensters over de Col d’Aspin naar de finish bovenop de Tourmalet leidde, maar zag haar podiumplaats verdwijnen in de afsluitende tijdrit. Annemiek was acht dagen geleden als titelverdedigster van start gegaan in de laatste grote ronde uit haar carrière en zag Demi Vollering de titel nu van haar overnemen.

“Zaterdag was een super teleurstellende dag”, blikte Annemiek terug op de zwaarste etappe. “Ik stond echt aan het vertrek met het idee dat ik goed was en ik voelde me de afgelopen dagen ook goed. Al voelde ik me vrijdag al wel wat minder, terwijl ik op donderdag wel echt sterk was. Ik was wat meer aan het afzien op korte klimmen vrijdag en dacht dat die me gewoonweg wat minder lagen. In de etappe naar de Tourmalet waren we uitgegaan van mijn sterke kanten en dat is het heel zwaar maken. Daarom viel ik op de Aspin al aan. Dat was niet met het idee om daar solo te gaan, maar wel om een eerste plaagstoot uit te delen aan mijn concurrenten, zodat ze al een jasje uit zouden doen.”

Annemiek reed op de Col d’Aspin ook weg, met Demi Vollering en Kasia Niewiadoma. Het drietal reed lange tijd samen vooruit op de eerste van twee zware beklimmingen. “Achteraf, met de benen die ik had, was dat misschien niet super slim. Maar ik vind dat je van je eigen krachten uit moet gaan en als ik een topdag had gehad, was het wel heel goed om dat te doen. Het idee was afdalen en dan had ik nog twee andere momenten op de Tourmalet om een aanval te plaatsen.”

Voelde niet heel lekker
Het liep dus anders. “In het tussenstuk reed Kasia bij ons weg en Demi wilde niet met mij meerijden. Ik zei haar dat als zij niet zou rijden, ik ook niet zou rijden. Dat was de discussie tussen ons, die velen op tv ook gezien hebben. Uiteindelijk had ze ook twee ploeggenotes in de groep achter me en dat die terugkwamen was eigenlijk ook wel goed voor mij. Toen had ik nog hoop dat ze tempo zouden rijden. Maar ik merkte op de Tourmalet wel dat Marlen Reusser best hard reed en dat voelde al niet zo lekker. En ook toen Juliette Labous een paar keer aanviel, voelde dat voor mij niet heel lekker. Ik was al best aan het afzien en heb mijn aanvalsplannen in de ijskast gezet, met als doel Demi te volgen, waarvan ik verwachtte dat ze aan zou vallen.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Die aanval van Vollering, die kwam er inderdaad, met nog 6,5 kilometer te gaan tot de finish. “Bij de plek waar ik aanvankelijk wilde aanvallen ging zij en daarop merkte ik direct dat het voor mij teveel was. Ik ben mijn eigen tempo gaan rijden in de hoop dat ze misschien nog in zou zakken, maar in plaats van dat zij dat deed, zakte ik onwijs in. Het was ver beneden het niveau dat ik normaal haal. Dan kijk je ook naar de wattages en die trap ik normaal heel makkelijk rond. Het was dus totaal niet mijn dag en dan is dit wel een heel slechte dag om een slechte dag te hebben.”

Team deed het geweldig
“Hoe het komt dat ik niet goed was, weet ik niet. Ik merkte na afloop wel dat ik me fysiek ook echt niet goed voelde en ik had moeite met eten. Ik zeg altijd dat als ik mezelf iets kan verwijten, dan baal ik ervan. Ik denk niet dat ik dat kan. Het team deed het geweldig, door het voor mij zwaar te maken op de Aspin. Als ik goede benen had gehad was dat ook nog steeds de goede tactiek, maar nu ik zelf niet goed was misschien niet. Wellicht heb ik ook teveel gedaan daar. Maar als ik ook zie dat ik moeite had met de aanvallen van Labous en het tempo van Reusser, met wattages waar ik normaal niet steil van achterover sla, dan was ik gewoonweg ver beneden mijn niveau. Maar daar wil ik wel bij zeggen dat als ik echt goed was geweest, ik me ook afvraag of ik Demi Vollering bij had kunnen houden. Die liet echt zien dat ze heel goed in orde is.”

Afsluitende tijdrit
Met de 22,6 kilometer lange tijdrit van zondag in Pau nog te gaan, had Vollering haar gat geslagen. Niewiadoma had als tweede in het klassement een voorsprong van 38 seconden op Annemiek, die op haar beurt zeven seconden voorsprong had op Lotte Kopecky en elf op Ashleigh Moolman Pasio. De rit tegen de klok bracht helaas niet het gehoopte resultaat, want met een veertiende tijd zag Annemiek Kopecky alsnog passeren in de stand, waarna ze als vierde eindigde in de Tour de France Femmes.

“Gisteren merkte ik dat ik niet in orde was en ik had erg last van mijn maag. Vandaag was ik niet ziek en ik had ook geen verhoging, dus ik stond vol goede moed aan de start om te proberen die podiumplaats toch binnen te slepen. Dat was wel een beetje tegen beter weten in, omdat Lotte Kopecky zo’n goed niveau liet zien en ik het idee had dat me iets dwars zat, waardoor ik niet mijn niveau haalde. Dan ga je van start in de tijdrit vol goede moed, maar wordt het lastig. Ik merkte al vrij snel dat ik qua wattages niet eens in de buurt kwam bij wat ik normaal kan trappen. Ik ben blijven vechten tot de finish en daar ben ik trots op. Dan moet je hier tevreden mee zijn en in berusten.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Zelf won Annemiek dan niet, haar ploeggenotes Liane Lippert en Emma Norsgaard wonnen wel een rit. “We hebben wel een heel succesvolle Tour de France gehad met de ploeg”, kijkt ze terug. “Daar ben ik heel blij om. We hebben twee etappes gewonnen, dus we gaan wel met veel smaak eten vanavond. Van deze Tour ga ik de laatste twee dagen snel vergeten, maar ik kan terugkijken op het winnen van de eerste editie vorig jaar. Daardoor houd ik aan de Tour de France Femmes geen nare bijsmaak over. Het is een heel mooi evenement en het was heel gaaf om hier rond te rijden met rugnummer 1.”

Opgewacht door de Movistar familie
Aan het einde van de tijdrit werd Annemiek opgewacht door haar team Movistar. “Het mooiste moment was dat mijn ploeg aan de finish stond, zowel de renners als de begeleiding, die heel trots op me waren. Niet alleen door deze Tour de France, maar ook gewoon door alle dingen die we de afgelopen drie jaren hebben beleefd en alle wedstrijden die we ten doel hebben gesteld en veel ook hebben gewonnen. De ontwikkeling in deze ploeg is groot geweest en het was een heel mooie reis. Ik ben heel blij dat ik onderdeel ben geweest van deze Movistar familie. Dat ze me bij de finish stonden op te wachten maakte me ook even echt emotioneel. Dat was voor mij het mooiste moment van de dag.”

Foto’s: Getty Images

Gepost door: Aschwin Kruders op zondag 30 juli 2023

14 reacties op “Vierde plek na zware strijd in Tour de France Femmes”

 1. DUBEZ schreef:

  J ai assisté à l accueil que t a réservé ton équipe magnifique tu es grande même dans la défaite Bravo

 2. juan josé gutiérrez campusano schreef:

  Annemiek never forget who you are, and who was all your career in competition´s… you are the best, you are humble and the people love you, your team respect who you are and love you, and your fans like me love you ok… just enjoy all your incredible career and be happy 🙂

 3. René Goudkuil schreef:

  Met veel respect en plezier gekeken naar je. Uiteraard teleurstellend als je zelf weet en voelt dat je onder je kunnen presteert, wat de oorzaak daarvoor ook mag zijn. Desondanks gestreden voor wat je op dat moment waard was. Ook dat zit in je aard!💪🏻👏🏻Dus strijdend ten onder gegaan, waardoor je jezelf inderdaad niets kunt verwijten. Je hebt niets laten liggen, niet in de voorbereiding, niet tijdens de koers. Dit was onvoorziene overmacht, waarvan we wellicht de oorzaak nooit te weten komen. Je hebt ons als kijkers in ieder geval je strijd mee laten beleven en ook dat is iets heel moois. Laat bij jou de mooie herinneringen aan de Tour inderdaad maar beklijven – en dat zijn er alsnog ongelooflijk veel en intens! Vorig jaar wisten we vooraf niet eens hoe de Tour zou gaan leven en nu is het mede dankzij jou al twee keer een spektakelstuk geweest. 🙌🏻🙏🏻(Ben Marianne Vos dan ook wel dankbaar, één van de grote – zo niet de grootste – initiatiefnemers, waardoor deze koers uiteindelijk georganiseerd is gaan worden).
  Heel veel succes de rest van dit seizoen en geniet ervan!! 🔥👌🏻

 4. Matthieu schreef:

  Gestreden, geprobeerd en niet opgegeven. Helaas geen podiumplaats deze keer.
  Hopelijk weer op tijd de ‘beste Annemiek ‘ en klaar voor het WK.

 5. Perry schreef:

  Hey Annemiek
  Nog nooit zo’n positieve en strijdlustige renster gezien als jij bent.
  Jammer idd van deze tour,maar verliezen van iemand die zoveel jonger en nu ook sterker is,is geen schande.Zij moet nog maar zien om zoveel te bereiken als wat jij gedaan hebt.
  Voor mij blijf je de allerbeste en ik wens je nog veel suukses bij de nog komende wedstrijden en je carriëre na het wielrennen.
  💕

 6. Paul schreef:

  Jammer dat het zo liep in de Tour Femmes. Maar eerlijk van Vleuten heeft tot nu toe veel betekent voor dames wielrennen. Als je 40 bent en dan zo fietst? Petje af. (ik doe het haar niet na)

 7. Jeroen van Antwerpen schreef:

  Heel zuur dat het zo gelopen is in je laatste grote ronde maar je zal voor mij altijd nummer 1 blijven. En ik weet zeker dat je ook na je actieve carrière jonge sporters zal inspireren om boven zichzelf uit te stijgen. Alvast heel veel succes op het WK en de wedstrijden die nog volgen …

 8. Wat een prachtig onthaal van jouw team Movistar.
  Je hebt er alles aan gedaan en je bent en je blijft de beste!

 9. Roeland Gelink schreef:

  Vijf keer winnaar van een grote ronde plus wereldkampioen in twee jaar, dat presteerde zelfs Merckx in zijn beste jaren niet!

 10. Ed schreef:

  Voor mij ben je de echte kampioen Annemiek met je positieve instelling en strijdlust. Samen met jullie Movistar team hebben jullie er een prachtige wedstrijd van gemaakt. Dank daarvoor en wens jullie nog een fijne tijd samen en voor jou alvast een mooie afsluiting van je imposante carrière gewenst dit jaar.

 11. Miya schreef:

  Such a great team! In good times and the not the absolute best, they cheer for you… Congratulations Annemiek and to the whole Movistar team! What you impart to the sport will be seen in generations to come.

 12. Willem schreef:

  Prachtig en emotioneel afscheid van een kampioen der kampioenen. Nog een paar wedstrijden en het zit erop. Wat heb je ons veel plezier gegeven door je manier van koersen. Een groot genoegen om naar je te kijken. Altijd een eerlijk commentaar op de wedstrijden. Ook als mens ben je volledig geslaagd. Aan alles komt helaas een einde maar je laat een onuitwisbare plaats in al onze harten achter. Annemiek voor nu en in de toekomst heel veel geluk.

 13. Dennis Konings schreef:

  Ik heb genoten van je ik zal je missen in de tour de Franse en alle andere ritten het wordt even wennen nu je stopt met wielrennen je kunt altijd bij ons met de pedaleurs mee fietsen in bergen op zoom gr Dennis Konings

 14. Klaas Swart schreef:

  Ik heb genoten Annemiek,van je strijdlust en doorzettingsvermogen. Je hebt er alles uitgehaald, en Demi is de terechte winnares van deze Tour. Nog een paar maanden genieten als wielrenster, succes in de komende tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten