zondag 2 april 2017

Vierde na spektakelstuk in Ronde van Vlaanderen

Voor het vijfde jaar op rij is Annemiek in de top tien van de Ronde van Vlaanderen gefinisht. Na een spannende finale, waarbij haar kopgroep pas net na het binnenrijden van de laatste kilometer gegrepen werd, sprintte ze naar een knappe vierde plaats. Haar ploeggenote Gracie Elvin werd zelfs nog tweede. “Bij de finish was ik nog even in spanning of ik derde was geworden, maar het was dus Gracie die tweede werd”, vertelt Annemiek. “Voor haar en het team is het geweldig dat we ons collectief koersen beloond zien worden met een podiumplek.”

Toch was het Annemiek zelf die lange tijd de beste papieren had namens het team. In 2011 won Annemiek de Ronde van Vlaanderen al eens en misschien was ze dit jaar wel dichter bij een overwinning dan in de afgelopen jaren. Samen met Anna van der Breggen (Boels-Dolmans), Elisa Longo Borghini (Wiggle-High5) en Kasia Niewiadoma (WM3) reed ze in de finale in de weg uit een eerste groep van ruim twintig rensters. “Anna had echt goede aanval op de Kruisberg en ik was erop voorbereid dat daar iemand zou gaan. Ik kon mee.”

In de laatste twintig kilometer moesten ook de Oude Kwaremont en Paterberg nog overwonnen worden. “Op de Kwaremont ging Elisa en kon ik de eerste keer mee mee. Daarna moesten Kasia en ik lossen, maar net voor de Paterberg kwamen we weer terug. Ik wilde daar als eerste opdraaien, want ik wilde daar aanvallen. De meeste power was toen al wel uit de benen en ik was met de beste klimmers op pad, dus het was lastig om hen te lossen. Op de top viel het stil en dat was mijn moment. Helaas reageerde Elisa!”

‘Spel van het wielrennen’
Met de heuvels achter de rug werd er aan de laatste vijftien kilometers begonnen. “Anna reed niet mee en ik probeerde haar in de wind te zetten, maar me er verder niet door te laten frustreren. Dat is ook het spel van het wielrennen, want zij had meerdere ploeggenotes in de groep achter ons, maar uiteindelijk staan zij ook met lege handen.”

Het werd een ontzettend spannend slot. “Met nog drie kilometer te gaan hoorde ik dat we nog twintig seconden hadden en ik dacht; we gaan het redden. Ik koos het wiel van Anna, omdat zij fris was en het meest gevaarlijk in de sprint. Maar toen kwam met iets minder dan een kilometer te gaan dus de hele groep terug. Ik gooide me tussen lead-out van Boels, naast Blaak en achter Deignan, en hoorde vervolgens ‘Vleuty’ in your wheel’ roepen. Gracie zat daar dus.”

‘Moest gaan zitten’
Negentien overgebleven vrouwen sprintten om de winst. Daarbij kwam Annemiek nog heel dichtbij een podiumplaats. “Ik zag een gaatje en probeerde te sprinten toen Deignan aan ging, want ik had nog goede benen voor de sprint, dacht ik. Helaas moest ik een keer gaan zitten in de sprint, doordat ik gesandwiched werd en kwamen veel rensters naast me. Met een ultieme jump probeerde ik nog derde te worden.”

‘Trots overheerst nu’
Die derde plek zat er dus net niet in. “Achteraf zag ik pas dat Gracie dus één van de rensters was die me voorbij stak! Onze tactick was dat wij een zware koers wilden en we probeerden een pittig tempo te rijden met Sarah, Jess en Georgia. Het was daardoor dat de klimmers al eerder in de koers moesten afzien en dat was in ons voordeel. Je kon ook zien dat Gracie en ikzelf nog een goede sprint hebben na zo’n zware koersen. Het was zelf wel even schakelen van de teleurstelling over het niet kunnen sprinten om de zege, naar de blijdschap. Het was ook erg close. Maar nu ik een uur na de koers terugkijk overheerst de trots over hoe ik heb gekoerst en hoe de vorm is.”

Gepost door: Aschwin Kruders op zondag 2 april 2017

3 reacties op “Vierde na spektakelstuk in Ronde van Vlaanderen”

 1. Yserbyt Rudy schreef:

  Wat Heb je een pracht van een wedstrijd gereden.doe zo verder.Van een Belgische fan.

 2. Fred Halverstad schreef:

  Ik ook!
  Fred Halverstad

 3. Fabienne schreef:

  Wij hebben van een super koers en een super Annemiek genoten. Groetjes van de fanclub

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten