zondag 9 juli 2023

Vierde eindzege in Giro d’Italia

Voor de vierde keer in haar carrière heeft Annemiek de Giro d’Italia op haar naam geschreven. In de twee afsluitende etappes, die zaterdag en zondag op Sardinië werden verreden, kwam haar eindzege niet meer in gevaar. Na de eerste zeven dagen koers had Annemiek in het klassement al een voorsprong van bijna vier minuten op haar eerste achtervolgster, de Franse Juliette Labous. Ze won deze week ook drie etappes, het bergklassement en puntenklassement. Het is haar achtste eindoverwinning in één van de drie grote rondes, de Tour, de Giro en de Vuelta.

“Ik kijk met een speciaal gevoel terug op deze Giro, omdat het mijn laatste was, maar ook om de manier waarop deze zege tot stand is gekomen”, vertelt Annemiek na de laatste etappe. “Het was de tweede keer dat ik hem won met Movistar en zo’n klassement winnen is echt een teamprestatie. Dat maakt het specialer. En ik had zeker een etappe minder gewonnen, als Jorge en Jurgen me niet hadden aangemoedigd om aan te vallen op het moment dat ik dacht dat ik hem op de slotklim van 2,7 kilometer niet kon winnen. Als de ploeg zo in je geloofd en achter je staat, is dat wel echt gaaf.”

Nadat de proloog ruim een week geleden nog halverwege werd afgelast, werd er alle etappes flink gestreden in Italië. “Ik heb elke dag met plezier gekoerst. Er waren ook iedere dag ingrediënten in het parcours om de koers te maken. Het is misschien wel de Giro waar ik het meest van genoten heb. Wellicht ook wel omdat de tijdsverschillen al zo groot waren, dat ik met wat meer vrijheid kon koersen. Sta je met een paar seconden voor, dan is er meer stress. Wat dat betreft overtrof het ook mijn verwachtingen in voorbereiding op de Tour de France. Want ik heb best wel wat dagen afgezien hier, dus het was echt een betere voorbereiding op de Tour dan ik had gedacht, omdat het parcours er op voorhand wat makkelijker uitzag dan het uiteindelijk bleek te zijn. Eigenlijk waren alleen de laatste twee etappes waren wat makkelijker.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Concentratie behouden
Toch moest Annemiek ook juist in die slotritten attent zijn, zo legt ze uit; “Het was dan weer wat lastiger om juist die twee dagen de concentratie te behouden. Je moet namelijk wel opletten. Koersen met negatieve doelen, zoals niet vallen en geen tijd verliezen, vind ik vaak wat lastiger. Maar dan heb je ook je team voor. En de grootste vijand was deze laatste dagen misschien nog wel het warme weer, maar de meiden hebben me ik weet niet hoeveel bidons en ijs bezorgd. Dat is gelukkig allemaal goed gegaan en ik ben nooit in de problemen geweest.”

Grote lach
Met het complete Movistar Team kon Annemiek vervolgens haar vierde eindzege in de Giro d’Italia op het podium vieren. “Ik kijk met een grote lach terug op deze Giro. Ik had niet verwacht dat ik in Livigno zo’n stap had gezet. We gaan het nu vieren met de ploeg en vanavond laat ga ik terug naar Livigno. Daar heb ik al mijn spullen achtergelaten en ga ik de batterij weer even opladen. Ik zit daar twaalf dagen, voor ik naar de Tour de France ga. Zo’n Giro is best intens, dus ik kijk ernaar uit om een aantal dagen op hoogte te zitten zonder al teveel prikkels.”

Foto’s: Getty Images

Gepost door: Aschwin Kruders op zondag 9 juli 2023

20 reacties op “Vierde eindzege in Giro d’Italia”

 1. juan josé gutiérrez campusano schreef:

  Indudablemente la mejor de todos los tiempos, ya eres una verdadera leyenda muchas felicidades….!!!!

 2. Fernand CATRYSSE schreef:

  Gewoon geweldig goed !!!!

 3. Marja van Zoelen schreef:

  Simply the BEST 🚴‍♀️🚴‍♀️🚴‍♀️🚴‍♀️🚴‍♀️

 4. Kirk Gee schreef:

  Congratulations (from Canada) for your great athletic achievement – the latest miletone after many others.
  And best wishes for the Tour, after a brief time of celebration and reovery!
  Good luck and I hope you enjoy it!

 5. Kathleen Meijer schreef:

  Respect respect respect Annemiek, vol bewondering weer naar je gekeken, kon gelukkig wat volgen via Eurosport! Nou knallen nog één keer tijdens de Tour, ik ga weer kijken hoor of je ook daar met een grote glimlach op de fiets zit 🙂

 6. Ike Christoffel schreef:

  Van harte gefeliciteerd met de eindoverwinning. Meer dan verdiend. Geniet nog even en dan knallen in de TdF.

 7. Letty schreef:

  Van Harte Gefeliciteerd!!! Fantastisch … echt… en zo leuk dat je deze winst mee pakt in je laatste jaar. Heel veel succes straks in de Tour de France!!!

 8. Jeroen van Antwerpen schreef:

  Dat meer bij Hotel Interlaken is als een bron van de eeuwige jeugd. Wat een meesterwerk weer en ook deze is weer onvergetelijk. En als ik al niet zeker was dan nu wel; een tweede Annemiek van Vleuten zullen we nooit meer krijgen. Gefeliciteerd en mooie dagen in Livigno.

 9. Berend schreef:

  geweldig gedaan weer. top prestatie van een geweldige sportvrouw.
  waarom stoppen, pak nog een jaartje

 10. jan kingma schreef:

  wauw wat een prestatie weer annemiek super dame ben je xx

 11. Joost Kerkhove schreef:

  Dikke proficiat voor jou en je team. Een glansprestatie die opnieuw de bevestiging is van je uitzonderlijk talent. Geniet met volle teugen van je zege! Ik buig nederig het hoofd voor één van de grootste kampioenen in het vrouwenwielrennen!👍👏👏👏

 12. Shirley van Vleuten schreef:

  Gefeliciteerd Annemiek !
  Klasse gedaan samen met de Movistar Ploeg Chapeau !
  Nu even rust in je geliefde Italië en dan weer met plezier aan de Tour Feminin beginnen. Succes!

 13. sylvain schreef:

  simply extraordinary, so beautiful to watch running

 14. Mark Hoevenaars schreef:

  Wat een ongelofelijke prestatie en wat ben je toch een inspiratie voor alle vrouwen die hard werken om hun doel te bereiken!

 15. René Goudkuil schreef:

  Van harte gefeliciteerd! Geweldige prestatie 👏🏻👏🏻En 3 op 8 etappes, dat is toch fantastisch. Én ook nog eens kunnen genieten van deze giro😀Dit was dus echt ‘lest best’. Ha, heerlijke voorbereiding op de Tour. Zelfs al zou die om wat voor reden niet gaan zoals gewild, met de Vuelta en de Giro op zak kun je daar al ook ontspannen rondrijden 🙂
  Eerst nagenieten van deze prestatie, met het team 🥳

 16. Dennis Konings schreef:

  Wat zullen we je toch missen je hebt het weer super gedaan

 17. Leo van Weele (uit Oosterbeek) schreef:

  Gefeliciteerd met 4e giro. Je hebt het weer geflikt! No even rust. Niet trainen als een gek. Dan ga je ook de Tour weer pakken. Vollering wordt al zenuwachtig. Succes!

 18. Paul schreef:

  Hartelijk gefeliciteerd!!!!! Prima gedaan. Het wielrennen in het algemeen heeft veel te danken aan van Vleuten

  Persoonlijke noot: de media aandacht aan de Giro: heel slecht. Dat kan veel beter.

 19. Paul schreef:

  Hartelijk gefeliciteerd!!!!! Prima gedaan. Het wielrennen in het algemeen heeft veel te danken aan van Vleuten

  Persoonlijke noot: de media aandacht aan de Giro: heel slecht. Dat kan veel beter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten