zondag 27 augustus 2023

Verrassende eindzege in Tour of Scandinavia

Annemiek heeft zichzelf verrast door de Tour of Scandinavia op haar naam te schrijven. De wedstrijd in Noorwegen en Denemarken was de op één na laatste uit haar carrière, die ze van 5 tot en met 10 september in Nederland afsluit in de Simac Ladies Tour. Het doel van beide wedstrijden was dan ook vooral om zonder druk voor het klassement te koersen, maar dat kon deze week al snel de prullenbak in, nadat Annemiek woensdag na de tweede rit tweede stond. Zaterdag veroverde ze de leiding in de tijdrit en zondag stond ze haar leiderstrui niet meer af, al was het close met etappewinnares Cecilie Uttrup Ludwig.

“Ik wilde niet voor het klassement gaan, maar voorafgaand aan de tijdrit wist ik wel dat ik goede zaken voor het klassement zou doen als ik een goede tijdrit zou rijden”, zo kijkt Annemiek zelf terug op de koers. “Toen moest ik dus toch wel aan de bak. Ik was benieuwd hoeveel energie en wil om helemaal kapot te gaan ik nog in me had zitten. Mijn tijdrit is wel minder, omdat mijn niveau wat afneemt en ook mijn motivatie wat is afgenomen. En daarmee ook wel mijn bereidheid om helemaal tot het gaatje te gaan in een tijdrit. Maar halverwege de tijdrit hoorde ik dat Uttrup Ludwig pas acht seconden op me had verloren en ik moest er nog drie goedmaken om haar in het klassement voorbij te gaan. Toen was het niet moeilijk om de motivatie te vinden om mezelf pijn te doen en ben ik vol gas gegaan tot de finish.”

Uiteindelijk zette Annemiek de derde tijd neer in de 16,5 kilometer lange tijdrit in het Deense Herning, op 23 seconden van de Australische Grace Brown, winnares van het zilver op de WK tijdrit eerder deze maand in Glasgow. “Ik werd in de slotkilometer nog wel flink gehinderd door een lekke band. Dat heeft me nog wel wat seconden gekost, maar gelukkig kwam ik die op het einde niet tekort, al was het nog heel spannend op de slotdag. Grace Brown was in ieder geval de verdiende winnares in de tijdrit en ik was heel blij met mijn derde plek en het veroveren van de leiderstrui.”

“Ik moet zeggen dat ik het wel wat spannend vond toen we het finalerondje op kwamen rijden”

Attent blijven
Annemiek ging de afsluitende etappe in met een voorsprong van 17 seconden op Uttrup Ludwig, die op de tweede dag ook al de etappe naar Norefjell had gewonnen. Er zou zondag niet zoveel wind staan, maar het was wel een rit met een lastige finale én in de slotfase regende het ook nog eens keihard. “Het was vooral attent blijven en op Uttrup Ludwig letten. Ik moet zeggen dat ik het wel wat spannend vond toen we het finalerondje op kwamen rijden. De één kilometer lange klim tot aan de finish was er wel één die haar veel beter ligt dan mij, die was erg explosief. We moesten dat klimmetje vier keer over en bij de tweede keer probeerde ze het al eens. Toen moest ik al alle zeilen bijzetten om haar bij te houden. Ik merkte wel dat ze daar veel beter was, wat ook geen verrassing was.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Een uitgedund peloton snelde richting de laatste klim van de Tour of Scandinavia. “Tot de laatste bocht zat ik goed gepositioneerd. Daarna was het eigenlijk één kilometer rechtuit omhoog. Zij verloor wat posities en daarom koos ik ervoor om voor haar te gaan zitten en niet in haar wiel posities te gaan verliezen. Ik zat goed in vijfde positie in het treintje van het team. Ze verraste me echter toch wel wat met haar aanval. Het was een beetje wat ik deed op het WK van vorig jaar. Dan wordt er toch een beetje getwijfeld en ik twijfelde zelf nu ook. Ik had verwacht dat andere rensters die voor de etappe wilden gaan zouden reageren, maar ik concludeerde al snel dat het aan mij was. Toen ben ik volle bak gaan rijden.”

“Dat ik tot op het laatste moment nog meedoe en niet doelloos in de rondte rijd is ook gaaf”

De Deense sloeg vrij snel een gat met de concurrentie en zou aan een voorsprong van zeven seconden genoeg hebben, aangezien de etappewinst haar ook tien bonificatieseconden op zouden leveren. “Ik zag de overwinning bijna wegglippen en had ook echt hulp nodig van de sprinters die de sprint aan zouden gaan, om me te helpen dat gat te dichten. Die wachtten ook tot het laatste moment om de sprint aan te gaan, maar ik zag ook dat Uttrup Ludwig geen zeven seconden pakte. Ze deed het heel goed met die aanval en daardoor was het ook een heel spannende laatste dag.”

Geslaagde Tour
Uttrup Ludwig won weliswaar, maar doordat ze dat met vijf seconden voorsprong deed, hield Annemiek nog twee seconden over om voor de tweede keer de eindzege in de Tour of Scandinavia te pakken, nadat ze in 2021 de voorloper won, de Ladies Tour of Norway. “Het is zeker niet één van mijn mooiste overwinningen, maar op dit moment van mijn carrière nog zo’n zege binnenhalen is wel heel prachtig. Dat ik tot op het laatste moment nog meedoe en niet doelloos in de rondte rijd is ook gaaf. Wat dat betreft ben ik ook blij dat ik hier ben gaan rijden. Ik heb ook weer heel veel support van mensen gehad en veel bedankjes gehoord. En ik heb ook van veel rensters afscheid genomen al fietsend, met meiden waarmee ik nu voor de laatste keer reed. Ook wat dat betreft was het een heel geslaagde Tour voor mij.”

Foto’s: Getty Images

Gepost door: Aschwin Kruders op zondag 27 augustus 2023

20 reacties op “Verrassende eindzege in Tour of Scandinavia”

 1. marcel jacobs schreef:

  Annemiek…ik heb van je genoten met wielrennen, je hebt alles bereikt wat kan, de druk is ervan maar als ik je zo hoor praten presteer je het beste onder druk. Maak er wat moois van zoals alleen jij dat kan. Trots op je… grts Marcel

 2. Jeffrey Koopman schreef:

  Annemiek , je bent The Star of Cycling⭐️!!
  Geweldig , in de Tour the Scandinavia. Zo sterk weer en er weer ervoor gaan naar de overwinning. Wat ontzettend knap .
  Alsnog van harte gefeliciteerd.
  Ik heb genoten om je te zien strijden om elke
  koers/tour , de afgelopen jaren .
  Een Strijdster met een groot hart 💖 🚴‍♀️.
  Die zelfreflectie , positiviteit en mooi commentaar naderhand. Maar ook vooral , die pracht glimlach!
  Enorm veel plezier bij de
  Simac Ladies Tour …. die morgen begint.

 3. Willem schreef:

  Hoe ga je de geschiedenis in Annemiek ?
  Je vergelijkt Lotte Kopecky met Mathieu van der Poel. Geen enkele wielrenrenster kan in jouw schaduw staan. Dus komen we als vergelijk uit bij de mannen .Dan je moet zelfs heel lang terug gaan en denken aan Jacques Anquetile , Louison Bobet en Eddy Merx. Een illuster rijtje .Jij bent het, die het vrouwen wielrennen een gezicht heeft gegeven. Heel jammer dat je tijdens het laatste w.k. lek reed. Wat was je goed en je maakte zelfs nog kans op de zege. Prachtig dat je in je op een na laatste laatste wedstrijd nog even de nummer drie van het w.k. versloeg en terug keerde in de top 3 van de UCI ranking lijst . Het ga je goed en ik hoop ergens op de Veluwe nog eens op je achterwiel te kunnen aanhaken.

 4. Henk vd Bergh schreef:

  Van harte met deze prachtige winst…pensioenado😉🙏

 5. Henk vd Bergh schreef:

  Omdat ze niet doelloos wil rond rijden. Stoppen op je top is het beste. Wat ze dit jaar al weer gewonnen heeft. 🏆🏆🏆 en echte kampioen.

 6. Matthieu schreef:

  Een mooie overwinning in een denk ik stressloze koers.
  Mooi gedaan! Op naar je laatste ronde! Je eerste officiële wedstrijd was in Waddinxveen. Bij mij achter😊

 7. Karl M. Fuchs schreef:

  O ja Gabriel, da haben sie sehr Recht. Das Lächeln und die Augen von Annemiek werden uns fehlen, so wie ihre Leidenschaft Rennen zu fahren.
  Eine grandiose Sportlerin und ein großes Vorbild.

 8. MONDORY MICHEL schreef:

  Jusqu’au bout … Annemiek restera la reine !! Enorme ! Cet hiver à Tenerife où on avait l’habitude de se rencontrer tous les ans depuis des années !… Merci pour tout !!

 9. Dominique Goens schreef:

  Ik zat mezelf af te vragen .Annemiek Van Vleuten is nog zo goed.Waarom doet ze er niet een jaartje bij. Een bedenking.

 10. gerrit rekkers schreef:

  Geweldige prestatie, die je ook hebt verdiend@ je bent in de wedstrijd blijven gaan. Ik zie andere dat nog niet doen. Mooi dat je zo op de hoogste trede met opgeheven hoofd en jouw mooie glimlach afscheid kunt nemen.
  Je bent geen sportvrouw, maar een koningin aller sporters. Je verdiend een mooie recreatieve carriere als spetvrouw en een gezond en gelukkig vervolg. We gaan jouw missen.

 11. José Castillo Fuentes schreef:

  Mi motivación e inspiración desde que te comencé a seguir en el 2015 Annemiek, ahora que casi concluye tu carrera profesional siento que queda un vació en mí, pero ese día tenía que llega. Creo que has dejado un legado muy grande para las chicas del pelotón y muchas van a querer ser como la increíble Annemiek y eso es bueno. Gracias por darme con fan tantas alegrias y a la Internet, sin la cual no te hubiera conocido. Suerte en tus próximos proyectos de vida. Saludos desde Costa Rica, Centroamérica.

 12. Fred schreef:

  Dank voor alle mooie momenten en strijd die je heb laten zien in de koersen . Wens je heel veel geluk en liefde in alles wat je hierna gaat doen 👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏💕😘

 13. Gabriel Daniels schreef:

  Zelfs méér dan je prestaties zal ik je mooie ogen en glimlach missen Annemiek.

 14. Als fan van Cecilie natuurlijk een beetje dubbel gevoel, maar eigenlijk was dit misschien wel het beste wat er kon gebeuren. Beiden super gereden en een geweldig voorbeeld voor de sport. Met ook nog een mooie overwinning van Grace Brown erbij. Veel succes in de ladies tour en geniet van je ‘volgende leven’!

 15. Albert Hendrix schreef:

  Goed gedaan Annemiek.💐Toch nog op de valreep een mooi succes behaald.

 16. Paul schreef:

  Prima gedaan! Van harte gefeliciteerd!

 17. René Goudkuil schreef:

  Pieuw. Een nipte overwinning. Nipt, gezien de tijdsmarge die overbleef op nummer twee en nipt, omdat het één van de laatste wedstrijden is. Het bleek voldoende voor de eindwinst, dus van harte gefeliciteerd! 👊🏻Haha, vooraf niet bepaald voorzien, des te leuker is het als je dan wint. Wie weet komt er op de valreep dan nog wel meer bij. Blijf vooral genieten, zou ik zeggen….😃

 18. Karl M. Fuchs schreef:

  Herzlichen Glückwunsch liebe Annemiek zu ihrem grandiosen Sieg. Knapp jedoch umso mehr sehr verdient. Ich habe bei der letzten Etappe vor dem TV und ihnen die Daumen gedrückt und sie haben es geschafft. Gratuliere! Der unvergessene Niki Lauda würde sagen:”Chapeau, ich ziehe mein Kapl vor Ihnen “.
  Vielen herzlichen Dank für Alles, was sie uns mit ihrer Leidenschaft gegeben haben.

  Bedankt Annemiek Bedankt

 19. Jeroen van Antwerpen schreef:

  Gefeliciteerd Annemiek! Met jouw gogme en routine weet je toch nog een overwinning toe te voegen aan je geweldige erelijst. Wat een geweldig afscheid van een legende is dit geworden. Heel veel dank voor al die mooie jaren die je me als fan hebt gegeven.

 20. Leo schreef:

  Verdult ze doet t toch maar weer, beetje krap, 2 sec verschil, maar toch. Heel knap tijdens de twilight zone van jouw glansrijke carrière!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten