woensdag 24 februari 2021

Van voorbereiding naar seizoenstart in De Omloop

Komende zaterdag gaat het wielerseizoen ook voor de vrouwen beginnen. Waar de Omloop Het Nieuwsblad traditioneel de openingsklassieker is, is het nu ook echt de eerste koers. Annemiek is erbij. “Ik had anders de Ronde van Valencia gereden, maar die viel door corona weg. Nadat die koers werd geannuleerd heb ik er ook voor gekozen om langer op Tenerife te blijven, waar ik nu vier weken heb gezeten.”

En ook dat verblijf op het Canarische eiland ten westen van Marokko, is anders dan anders. “In de keren dat ik hier vanaf 2015 heb gezeten, was ik altijd de enige vrouw”, vertelt Annemiek. “Nu heb ik trainingsgezelschap te over en dat is echt heel tof. Mijn ploeggenotes Emma Norsgaard en Katrine Aalerud zitten in hetzelfde hotel, terwijl drie andere ploeggenotes Sheyla Guttierez, Paula Patino en Alicia Gonzalez iets verderop zitten. Het geeft me echt energie om met die meiden te trainen. Dat was al zo tijdens het trainingskamp met de ploeg, maar ook nu. Je hebt meer doelen dan alleen fysiek beter worden.”

Overigens had Annemiek op dat trainingskamp Patino en Gonzalez nog niet ontmoet. “Door covid konden zij toen niet aansluiten. Daarom was het extra leuk dat ik hen hier wel heb leren kennen. Het zijn allemaal heel talentvolle meiden en wat het ook zo leuk maakt is de mix van verschillende nationaliteiten. De Spaanse cultuur natuurlijk, maar ook de Noorse, Deense en Colombiaanse. Het is erg fijn dat je samen dingen kunt doen. Zo heb ik alle zware trainingen met Katrine af kunnen werken. Dan kost het echt de helft van de energie om zo’n training te kunnen doen.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Bij Movistar is het dus weer echt een nieuwe omgeving en dat wil ook zeggen dat er weer andere dingen spelen. “Ik wil hier ook graag mijn ervaring doorgeven”, schetst Annemiek. “Dat was voorheen niet anders, maar na vijf jaar bij hetzelfde team is dat ook wel een beetje gedaan. Het is toch een soort natuurlijk proces. Dat is ook het mooie aan een nieuw team, met nieuwe meiden. Dat je ook je weg moet zoeken in waar je ze in kan helpen. Ik vind het in ieder geval belangrijk om te laten zien hoe ik mijn sport beleef. Dat mijn leven in balans is, maar dat er ook meer is in het leven dan alleen maar fietsen. Ik heb ook veel lol gehad naast het fietsen.”

Druk
Met rust in haar hoofd staat Annemiek zaterdag dan ook aan de start van de Omloop Het Nieuwsblad. “Al moet ik wel zeggen dat ik meer druk voel dan anders. Vorig jaar was dat ook wel een beetje zo, doordat je je in de regenboogtrui graag wil laten zien, maar ik voel nu eigenlijk meer druk. Niet vanuit de ploeg, maar omdat ik die mezelf opleg. Als je in een nieuw team komt te rijden, wil je toch graag laten zien wat je waard bent. Ik wil me heel graag tonen in de kleuren van Movistar.”

Het is daarbij niet zo dat de blik alleen maar op de Olympische Spelen gericht is. “Dat wil ik ook niet en kan ik ook niet. Daarmee doe je andere koersen tekort, want er zijn zoveel meer mooie wedstrijden, maar een voorbereiding puur op één evenement met twee wedstrijden maakt mij ook niet gelukkig. Ik word juist heel erg blij van de combinatie trainen en wedstrijden rijden. Daarbij kijk ik er ook echt naar uit om zaterdag een rugnummer op te spelden. Koersen hoort bij wielrennen en het rijden van wedstrijden komt mijn voorbereiding op Tokio juist ten goede.”

Olympische Spelen
Daar komt bij dat de wedstrijd in Tokio sowieso ook heel anders is dan alle anderen. “En eigenlijk moet je het zo zien dat daar het peloton staat met de laagste kwaliteit in vier jaar tijd”, vertelt Annemiek daarover. “Dat komt door de regels. Er mogen maar 67 rensters starten en dan is het ook nog eens zo dat daar veel rensters tussen zitten uit landen met één of twee startplekken, die eigenlijk niet mee kunnen komen. Gelukkig gaat dat bij de volgende Olympische Spelen anders zijn. Dan worden de vrouwen gelijk getrokken met de mannen. Dan heb je een peloton van 120 rensters en doe je veel meer recht aan de wielersport.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Kortom, de focus ligt nu eerst op de koersen tussen nu en de Vuelta a Burgos eind mei. “En in de wedstrijden die ik ga rijden, start ik voor een resultaat. Daarbij ben ik tevreden als ik de finale kleur kan geven, waarbij het het mooist zou zijn als we het spel kunnen spelen. Want vergis je niet, we hebben voor het klassieke werk echt wel een goede ploeg. Dit team is heel hard in ontwikkeling en meiden als Norsgaard en Aalerud zijn echt sterk. Een podiumplek voor één van die meiden of als ze er in de finale nog bij zitten, kan ook heel veel voldoening geven. Dat is anders dan eerder, toen op een gegeven moment alleen de overwinning nog telde. Ik kijk er naar uit om daar mijn steentje aan bij te dragen.”

Omloop Het Nieuwsblad
Dat moet dan gaan beginnen in de Omloop Het Nieuwsblad. Een koers waarin rensters altijd met best wat zenuwen aan de start staan en die daardoor erg nerveus kan zijn. “Maar daar ben ik eigenlijk niet zo bang voor”, vertelt Annemiek. “Ik vind de Strade Bianche, een week later, wat dat betreft een stuk erger. Ik roep altijd dat ik dat de mooiste koers van het jaar vind en dat vind ik ook echt, maar elke jaar denk ik in de eerste twee uur weer ‘oh ja, dit vind ik verschrikkelijk’. Iedereen wil daar bij de gravel secties vooraan zitten, omdat je opgehouden kunt worden door pech, lekke banden en noem het maar op. Dan zijn we net een stel doldrieste stieren en krijg je het gevoel alsof je met 160 meiden naar een slagveld aan het rijden bent.”

Toch zullen die zenuwen er nu ook wel zijn. “De Omloop is vaak de eerste koers voor veel meiden en nu voor iedereen. Dat maakt het wat nerveus. En het is ook niet een koers waar ik de eerste twee uur geniet, maar daarna wel. Het voordeel is er wel dat ik in die Belgische koersen meer parcourskennis heb. Zaterdag sta ik dan ook zeker met een plan aan de start en ik wil er voor gaan. Dat kan wel of niet goed uitwerken, maar ik wil wel in de finale een poging doen om weg te komen. Hopelijk kunnen we de finale kleuren en voor de winst rijden.”

De Omloop Het Nieuwsblad start zaterdag om 13.45 uur vanuit Gent. De finish wordt rond 17.30 uur verwacht. Op televisie zal de finale, vanaf ongeveer 16.45 uur, ook live te zien zijn op onder meer Sporza.

Gepost door: Aschwin Kruders op woensdag 24 februari 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten