donderdag 10 september 2020

Uitkijken naar jacht op roze in Giro Rosa

In Grosseto, in de Italiaanse regio Toscane, gaat vrijdag de Giro Rosa van start. Een paar maanden later dan normaal het geval zou zijn, maar wel met dezelfde roze trui al felbegeerde prijs. Annemiek staat als titelverdedigster aan de start en hoopt de negendaagse etappekoers, die ditmaal daarmee een dag korter is dan in voorgaande edities, voor het derde jaar op rij te winnen. Dat is iets waar tot nu toe alleen de Italiaanse Fabiana Luperini in slaagde. Zij won zelfs vier edities achter elkaar. “De Giro Rosa is absoluut een heel belangrijk doel dit seizoen.”

Zowel in 2019 als een jaar eerder zag Annemiek op het eindpodium haar ploeggenote Amanda Spratt op de derde plaats terug. Zij is ook ditmaal één van de ploeggenotes. “We hebben denk ik ook een heel sterk team, met Lucy Kennedy en Amanda Spratt die bergop gewoon goed mee kunnen”, vertelt Annemiek erover. “Met Sarah Roy en Moniek Tenniglo hebben we ook horse power voor het vlakke en dan hebben we ook nog onze ‘mixed renster’ Gracie Brown, die zowel kan klimmen als ook veel power heeft als tijdrijdster. Het is een heel mooi team om deze Giro mee te gaan doen.”

Dat de Giro Rosa veel van de rensters vraagt, dat staat buiten kijf. De ene editie is echter de andere niet en uiteraard is het parcours van dit jaar ook weer anders dan die van een jaar terug. “Het is dit jaar niet zo’n lastige editie als vorig jaar, toen we onder meer op de Cancano finishten, waar we eigenlijk de Gavia zouden doen. Maar het wordt nog steeds best wel lastig, waarbij het venijn denk ik een beetje in de start gaat zitten. Ik heb een aantal etappes verkend en er zitten best interessante aankomsten in. Ook wel een paar ‘Marianne Vos finishes’, met de finish in kleine stadjes bergop.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

De roze trui is waar het allemaal weer om te doen is.

In negen dagen tijd komt in ieder geval alles voorbij. Een ploegentijdrit, maar ook etappes met een grote kans op een massasprint, aankomsten heuvelop en ook ritten met flinke klimmen erin. “Er zijn ook zeker langere beklimmingen en ik verwacht dan ook niet te hoeven gaan sprinten voor bonificatieseconden. Zo erg dichtbij elkaar verwacht ik niet dat het zit in het klassement. Er zit echter helaas geen tijdrit in, dus het verschil moet voor mij wel echt gemaakt worden in de lastige etappes.”

Start met ploegentijdrit
De 16,8 kilometer lange ploegentijdrit staat vrijdag op het programma als opening van de Giro Rosa. Een eerste moment om tijd te kunnen pakken, maar een ploegentijdrit is ook onvoorspelbaar. “We zullen niet alle risico’s uit de kast gaan halen om daar koste wat kost te winnen”, kijkt Annemiek ernaar vooruit. “We willen gewoon een solide en goede ploegentijdrit rijden. Het is wel leuk om de Giro zo te beginnen.” Een mooie start, om vervolgens nog acht dagen te gaan strijden om het roze, voor de finish van de koers op zaterdag 19 september in Motta Montecorvino.

“Vooral op de dagen met de finish bergop zal ik proberen tijd te pakken op de anderen”, “gaat Annemiek verder. “Daarnaast moet ik negen dagen gefocust blijven. Dat is dan weer niet iets waar ik perse naar uitkijk, want dat vind ik altijd wel heel lastig. Ik ben iets meer een renster voor de eendaagse wedstrijden. Wel vind ik het super tof om met mijn team Mitchelton-Scott de Giro weer te rijden. Zeker omdat het echt een ploegprestatie is. Niet alleen van de rensters, maar ook van de hele begeleiding er omheen en met de voorbereidingen die eraan vooraf gaan.”

Zin om te starten
Na twee jaar op rij de eindzege te hebben gepakt, vorig jaar voor Anna van der Breggen en een jaar eerder voor Ashleigh Moolman-Pasio, gaat Annemiek dus opnieuw voor het roze. “Het zou heel tof zijn om weer te winnen en ik heb er heel veel zin in om van start te gaan in de Giro Rosa. We mogen weer lekker koersen en dat in Italië, mijn favoriete land. Dit is ook een heel mooie manier om met mijn huidige team een mooie prestatie neer te zetten.”

Foto’s: Sportfoto.nl / Arne Mill

Gepost door: Aschwin Kruders op donderdag 10 september 2020

3 reacties op “Uitkijken naar jacht op roze in Giro Rosa”

  1. Andre schreef:

    Annemiek laat zien wie de beste is en geniet er van

  2. sigurdson schreef:

    Geniet ze in la Bella Italia!

  3. Johnnie toonen schreef:

    Heel veel succes giro Rosa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten