vrijdag 24 juli 2020

Tweede seizoenszege bij terugkeer in koers

Iets minder dan vijf maanden nadat ze het wielerseizoen begon met een zege in de Omloop Het Nieuwsblad, heeft Annemiek donderdag ook haar tweede wedstrijd van het seizoen gewonnen. In de Emakumeen Nafarroaka Klasikoa kwam ze solo aan bij de finishstreep, nadat ze de Spaanse Mavia Garcia als laatste concurrente van zich had afgeschud. “Eigenlijk is dit dus twee uit twee en mooier kan het niet. Ik ben heel blij met deze overwinning.”

De eendaagse wedstrijd was de eerste in een reeks van drie koersen in het noorden van Spanje. Vrijdag staat de Clasica Femenina Navarra gepland, zondag Durango-Durango. Dat ze zo goed weer terug kon keren in koers, daar was Annemiek vanzelfsprekend blij mee; “Ik ben net terug van hoogtestage en dan weet je nog niet helemaal hoe de vorm is. Die kan denk ik ook nog wel iets beter worden, maar dat je er dan zo weer staat is super lekker. Ook voor het team is dat, na de strubbelingen die we hebben gehad, mooi. We waren blij dat er even wat ander nieuws was dan corona en sponsorwisselingen. Over dat waar we het eigenlijk voor doen en dat is het koersen.”

Annemiek kon dus winnen, maar daarmee verliep de koers niet helemaal volgens het oorspronkelijke plan van het team. “Ik was eigenlijk geen kopvrouw vandaag”, legt ze uit. “Dat waren Lucy en Spratty. Het is goed om ook af en toe wat ploeggenoten de kans te geven. Daardoor moest ik wat vroeger in de koers aan de bak. Op vier serieuze klimmen van een kilometer of zeven per stuk, ben ik op de derde klim van onderaf aan aangegaan om het zwaar te maken. Toen bleef er een groepje van acht rensters over.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Een mooie basis om samen met haar ploeggenotes wat te kunnen, maar Lucy Kennedy had de groep al moeten laten gaan. “Iets onder de top hoorde ik dat Spratty ook was gelost. Dat was niet zo’n goede situatie voor ons. We hadden niet zo’n goede dag. Zo zat ik daar dus alleen, waar ik gehoopt had om het spel samen te kunnen spelen. Het doel was ook om een aanval op te kunnen zetten op de vierde klim. Door het op de derde klim heel zwaar te maken, zou Spratty op de vier aan kunnen vallen.”

Zelf afmaken
In de kopgroep van acht vond Annemiek zich echter zonder ploeggenotes terug. “Het plan moest dus even overboord en ik moest het zelf afmaken. Het werd groepje van eenlingen, behalve dat Trek-Segafredo er met twee rensters zat. Mavia Garcia van Alé BTC Ljubljana viel goed aan en kwam solo vooruit te rijden. Daar raakte ik niet van in paniek, want ik wist dat er nog een klim kwam. Op die slotklim waren Clara Koppenburg en Erica Magnaldi om de beurt aan het aanvallen. Daardoor was het zwaar en hard.”

Het was Anna van der Breggen die als eerste een serieuze sprong richting de koploopster waagde. “Anna ging met nog een kilometer of vier te gaan er overheen”, vertelt Annemiek. “Haar kon ik niet direct volgen, maar ik heb mijn eigen tempo gekozen en het gecontroleerd gehouden. Ik heb de afstand gelijk gehouden en zag dat zij het moeilijker kreeg naarmate de top dichterbij kwam. Toen heb ik op het laatste stukje volle bak gegaan. Net voor de top viel ze stil en ging ik er vol overheen. Toen pikte ik ook Garcia op en hadden we direct een seconde of twintig voorsprong. Er kwam een afdaling van zo’n vijfhonderd meter en toen achthonderd meter klimmen, waar ik vol omhoog ben gereden”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Alleen was Annemiek toen nog niet. “Ik had nog wel met Garcia te maken en wist niet heel veel van haar, behalve dat ze goed kan klimmen. Of ze bijvoorbeeld ook kon sprinten wist ik niet. Ik kwam er wel achter dat ze niet super kan dalen. We hadden met de ploeg de afdaling verkend en ik wist dat met nog zeven kilometer te gaan een klein stukje omhoog was in een dorpje. Dat had ik heel goed in mijn oren geknoopt. Daar heb ik haar verrast en achter me gelaten. Ik ben volle bak omhoog gereden en solo verder gegaan richting de finish.”

Corona protocollen
Zo pakte Annemiek de overwinning in de eerste UCI-wedstrijd, sinds alle koersen werden afgelast door de coronacrisis. Ze keek er met een goed gevoel op terug om weer te kunnen koersen. “De organisatie heeft het hier denk ik super goed gedaan als het gaat om de corona situatie. Ik heb met een peloton gekoerst waarin iedereen zijn testresultaten heeft moeten overleggen. Dat voelde gewoon wel heel veilig. In de regio zijn de besmetting iets omhoog gegaan, maar eigenlijk hebben we helemaal geen interactie met de mensen hier. Het ging er denk ik vooral om dat er in het peloton geen besmette rensters rondrijden.”

“De organisatie heeft haar best gedaan. Teams die geen negatieve resultaten voor konden leggen zijn niet van start gegaan. Als die vrijdag negatieve resultaten krijgen kunnen ze ook starten. Ik zou zeggen; een shout out naar de organisatie, want ze hebben het goed aangepakt. Ze hadden goede protocollen. Ook op het podium en voor de start met het tekenen, waarbij voor ons getekend werd. Doordat de organisatie het zo goed op heeft gepakt en ook ons team goede protocollen heeft opgesteld, voel ik me hier prima om te koersen.”

Gepost door: Aschwin Kruders op vrijdag 24 juli 2020

4 reacties op “Tweede seizoenszege bij terugkeer in koers”

 1. Matthieu schreef:

  Lekker bezig! Mooi hoe je het “gewoon” weer oppakt.100 procent score!

 2. Angelique Vonk schreef:

  Top gedaan Annemiek. Ik ben fan van je. Topper. Hopelijk.in 2021 weer bij Daags na de Tour net als in 2019.

 3. Bas Delhij schreef:

  super annemiek

 4. Frank Renia schreef:

  Klasse! Mooi gedetailleerd verslag en fijn dat je anderen op deze manier informeert van hoe het er in het echt aan toe gaat, dus niet uit een verslag van een journalist, maar van uit jou. Bevestiging, en winnen, lijkt me een geweldig gevoel voor je. Het komt je toe! Fijn dat je goed uit deze periode tevoorschijn hebt kunnen komen. Toch altijd even aankijken, na een hoogtestage. Nog veel succes 🍀. Groetjes Frank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten