vrijdag 5 mei 2023

Tweede in klassement na vijf dagen attent koersen

Na vijf dagen koers in de Vuelta a Espana staat Annemiek er goed voor. Ze staat op de tweede plaats in het klassement, slechts vijf seconden achter leidster Demi Vollering, nadat ze vrijdag in de eerste rit met aankomst bergop als tweede eindigde achter haar landgenote. Het verschil op de streep was drie seconden. Met Movistar Team begonnen Annemiek maandag al goed met een vierde plek in de ploegentijdrit, waarna ze geen tijd verloor in de vlakke etappes met waaiers. Zaterdag staat een heuveletappe op het programma, waarna de Vuelta zondag af wordt gesloten met een zware aankomst bergop naar Lagos de Covadonga.

“We begonnen met een lange klim waarop Marta Cavalli een flink tempo reed”, kijkt Annemiek na de vijfde etappe van vrijdag terug op de eerste echte sleutelrit van de zevendaagse etappekoers. “Mijn ploeg kwam in de problemen, waardoor ik alleen kwam te zitten in een groep van 25 rensters. Dat was onverwacht na de afgelopen week waarin we sterk reden en ik denk dat het team een off-day had. Toch was het ook niet zo’n probleem. Ik zat weliswaar ge├»soleerd, maar ik kwam niet echt in moeilijkheden. Het ging wel hard, maar ik kon het tempo goed volgen. De groep waarin ik zat reed na de klim wel door, om te zorgen dat de groep met mijn ploeggenoten niet terug kon komen.”

Annemiek zou haar ploeggenotes niet meer vooraan terug zien, want de eerste groep begon aan de slotklim met een kleine minuut voorsprong op het peloton. “De slotklim was vijf kilometer. In het begin ging het vrij rustig. We hadden als plan om een straf tempo te rijden tot het steil werd. Omdat ik nu alleen zat koos ik er echter voor om af te wachten wat er zou gebeuren. Gaia Realini reed een straf tempo en dat nam Vollering over. Ze reed flink door, maar niet helemaal op de limiet en ik ook niet. Zo hielden we nog wat over voor het laatste deel.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Lastig slot
Het zwaartepunt van de beklimming zat in het laatste deel. Annemiek; “In de slotkilometer ging het eerst 300 meter naar beneden en daarna nog 700 meter omhoog. Daar wilde ik het proberen. Met nog 300 meter te gaan werd het net nog weer wat steiler. Ik dacht dat Demi misschien ook op de limiet zat en wilde het proberen, al kon ik niet veel sneller. Ze kon mijn aanval beantwoorden en reed de laatste 100 meter bij me weg. Ik ben alles blijven geven. Helaas heb ik niet kunnen winnen, maar ik heb wel het idee dat mijn vorm beter aan het worden is en ik ben blij dat ik weer mee kan strijden.”

Voorin het klassement is het verschil tussen Annemiek en Vollering slechts vijf seconden. Op zeven tellen achter Annemiek volgt Riejanne Markus, waarna de achterstanden van de volgende rensters wel snel groter worden. Zaterdag volgt een heuvelrit en dan zondag de aankomst bergop. “Hopelijk is mijn team morgen een beetje hersteld van vandaag en kunnen we dan weer laten zien wat we hier de afgelopen dagen hebben laten zien. We rijden in Cantabria, waar we vorig jaar in tegengestelde richting reden. Mijn vriend komt uit de regio en mijn ploeg kent het er ook goed. Ik heb zin om er weer tegenaan te gaan.”

Lagos de Covadonga
En dan moet het zondag allemaal beslist gaan worden in de Vuelta. “Op de slotdag klimmen we naar Lagos de Covadonga en dat is wel heel anders dan vandaag. Dit was toch wel meer explosief. Iets meer zoiets als de Muur van Huy, wat Demi meer ligt dan mij. Ik was op voorhand best bang voor Realini van Trek-Segafredo, maar die heeft in de waaieretappe al flink tijd verloren, waar we goede zaken mee hebben gedaan. Nu moet ik vooral Demi in de gaten houden en morgen attent zijn, want die etappe is lastig.”

Foto’s: Getty Images

Gepost door: Aschwin Kruders op vrijdag 5 mei 2023

10 reacties op “Tweede in klassement na vijf dagen attent koersen”

 1. […] dat er in Cantabria zaterdag ook heel wat kon gebeuren. Dat meldde ze na de rit van vrijdag ook al op deze website. “Ik wilde vandaag niet al bezig zijn met morgen”, vertelt ze. Want ik wist dat er […]

 2. Jan Dekker schreef:

  Heel goed gedaan. Ik zou wel een iets kleinere verzet proberen.!!!

 3. Simon van der Zee schreef:

  Hopelijk een herhaling van de Tour van vorig jaar waarin Annemiek de laatste dagen toesloeg!

 4. Henk vd Bergh schreef:

  Dat is een ritme waarop je moet trainen en wellicht ook een leeftijd dingetje. En Annemiek veel succes in de lange beklimming op zondag. Taaiheid is ook n leeftijd dingetje­čśë

 5. Henk vd Bergh schreef:

  Dat is een ritme waarop je moet trainen en wellicht ook een leeftijd dingetje

 6. Catrysse Fernand schreef:

  “POSSESSOR VINCIT” !!!!! Op naar zondag !

 7. Fred Hooftman schreef:

  Blijf nog steeds genieten van haar strijdbaarheid. Natuurlijk komt er een nieuwe generatie. Maar voorlopig kan alleen Demi haar de baas .laten we hopen dat ze zondag haar topdag heeft dat verdient ze gewoon voor al het mooie dat ze ons geeft

 8. Jackamsterdam schreef:

  Fantástic Vuelta, but in Cantabria Van Vleuten can hard atack!!!!

 9. Peter Reuderink schreef:

  Held. En natuurlijk hoop ik dat je de Vuelta wint. De lange klim naar Covadonga komt nog. Maar in je laatste jaar strijdend verliezen van de nieuwe generatie – die er toch een keer moet komen – is ook geen schande. Velen van zullen je als voorbeeld zien. Ik hoop dus vooral dat je geniet van dit seizoen!

 10. AMM Habets schreef:

  mijn vraag ,waarom rijd Annemiek steeds een veel te zware versnelling ,vergeleken met Demi .Ik denk een paar tanden verschil.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten