vrijdag 23 juli 2021

Tokyo stories 2: Samen voor goud

Met de openingsceremonie gaan de Olympische Spelen nu echt van start en daarmee komt onze wegwedstrijd ook snel dichterbij. Komende zondag klink om 13.00 uur lokale tijd, ofwel 6.00 uur Nederlandse tijd, het startschot. Na een 10 kilometer lange neutralisatie krijgen we vervolgens een 137 kilometer lange wedstrijd voor de kiezen. Ik kijk ernaar uit om samen met Anna, Demi en Marianne deze wegwedstrijd te rijden!

En daar noem ik ze ook al; mijn team- en landgenotes. Ik, en zij ook, heb veel vragen gekregen over hoe het is om met zo’n sterk team de wegwedstrijd aan te vatten. Critici zullen zeggen dat we vier kopvrouwen mee hebben en dat klopt ook. Ik denk dat het heel gaaf is dat we vier kaarten hebben en alle vier kunnen we winnen, maar we weten alle vier ook heel goed dat we niet alle vier kunnen winnen. Van de andere kant weet je ook dat als je in TeamNL zit, er een goede kans is dat we met een mooie medaille aan de haal kunnen gaan. Ik denk dat we ons daaraan vast moeten houden en dat we de afgelopen jaren hebben laten zien dat we professioneel genoeg zijn en samen veel sterker zijn dan als individu.

“Ik denk dat het heel gaaf is dat we vier kaarten hebben en alle vier kunnen we winnen”

Ik kijk er naar uit om mijn oranje pak zondag aan te trekken. En als je dan naast je kijkt en met Anna, Demi en Marianne van zo’n mooi en sterk team deel uit mag maken, is dat super tof. Ook de continuïteit vind ik tof. Dit zijn mijn derde Spelen. In Londen reed ik met Ellen, Loes en Marianne. In Rio was het bijna hetzelfde, maar dan met Anna voor Loes. Nu is helaas Ellen er niet bij, maar wordt zij door Demi vervangen. Elke keer zijn er ten opzichte van de Spelen ervoor dus drie rensters hetzelfde. We kennen elkaar super goed en ik denk dat dat een groot voordeel is.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Waar voor de buitenwereld nog een klein beetje verwarring over is, is het parcours. Er wordt gezegd dat het een heel zware wegwedstrijd gaat zijn, die met name geschikt is voor klimmers. De mensen halen daarbij echter een beetje de parcoursen door elkaar. In tegenstelling tot de mannen rijden wij de Mount Fuji (foto) namelijk niet op, wat velen wel denken. Er zitten wel bijna 2700 hoogtemeters in het parcours, maar het loopt heel geleidelijk omhoog, met twee steile piekjes erin. Maar er zitten niet echt lange stukken in waarvan je denkt dat Anna en ik er bijvoorbeeld bergop kunnen uithalen. Niettemin zal het wel interessant zijn wie er het beste met de hitte om kan gaan en hoe iedereen er in de finale nog voor zal staan. Al wisselt het klimaat ook wel wat en weet je nooit hoe dat gaat zijn. Er zal dus niet perse een klimmer pur sang gaan winnen. Wel denk ik dat je heel fit moet zijn om deze wedstrijd te kunnen winnen.

“Ik kijk ernaar uit om het oranje tenue aan te trekken en deel uit te maken van het olympische team”

Wat deze wedstrijd daarnaast ook anders maakt is dat we maar met 63 vrouwen starten. Gelukkig starten we bij de volgende Olympische Spelen met 130 vrouwen, wat ook meer recht doet aan het vrouwenwielrennen, maar voor nu moeten we het ermee doen. Heel veel sterke rensters staan dus niet aan de start en het niveau is in de breedte in World Tour wedstrijden veel hoger. Nu zullen er rensters deelnemen die je normaal niet ziet, maar die ergens punten hebben gehaald. Naast Nederland hebben alleen Italië, Amerika, Australië en Duitsland vier rensters aan de start. Daarna worden de teams al minder dan vier en ook een team van vier is al heel klein. Dat is ook iets om rekening mee te houden in de tactiek voor de wegwedstrijd. Maar nogmaals; ik kijk ernaar uit om het oranje tenue aan te trekken en deel uit te maken van het olympische team.


Informatie wegwedstrijd Olympische Spelen Tokyo
De wegwedstrijd voor vrouwen gaat zoals gezegd om 6.00 uur Nederlandse tijd van start. Vanuit het Musashinonomori Park wordt over 137 kilometer naar Fuji gekoerst, waar de finishstreep op het Fuji International Speedway circuit getrokken is. De Doshi Road, een wat steiler klimmetje na 80 kilometer en aan het einde van een lange licht oplopende klim, en de Kagosaka Pass zouden scherprechters in het parcours kunnen zijn.

Met naast Annemiek ook Demi Vollering, Marianne Vos en titelverdedigster Anna van der Breggen heeft TeamNL sterke ijzers in het vuur. Andere landen brengen echter ook zeker wel wat ijzers in het vuur. Elisa Longo Borghini (Italië), Grace Brown, Amanda Spratt (beide Australië), Cicilie Ludwig Uttrup (Denemarken), Mavi Garcia, Ane Santesteban (Spanje), Lisa Brennauer (Duitsland), Ahsleigh Moolman-Pasio (Zuid-Afrika), Lizzie Deignan (Groot-Brittannië) en Kasia Niewiadoma (Polen) behoren tot de grote groep met uitdagers.

De wegwedstrijd van de vrouwen is natuurlijk ook live op televisie te zien. Op NPO 1 wordt al vanaf heel vroeg in de ochtend verslag gedaan van allerlei sporten. Of zij ook al om 6.00 uur live gaan met de koers is nog wat onduidelijk. Dat zou ook een uur later kunnen zijn. Zeker is wel dat Eurosport er vanaf het startschot live bij is en ook op Sporza zal de wedstrijd naar verwachting live uitgezonden worden.

Gepost door: Aschwin Kruders op vrijdag 23 juli 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten