woensdag 7 september 2022

Toegewerkt naar Vuelta met zwaartepunt aan het begin

In Marina de Cudeyo, onder de rook van Santander, gaat woensdag de Challenge by La Vuelta van start. Voor het gevoel van velen de derde grote ronde van het jaar, maar de Spaanse etappekoers staat toch wel echt in de schaduw van de Giro d’Italia en Tour de France van de vrouwen. Desalniettemin kijkt Annemiek er naar uit. “Ik heb nagenoten van mijn overwinning in de Tour de France. Dat lijkt mega lang geleden, maar het is eigenlijk pas vijf weken geleden. Nu heb ik vooral heel veel zin om te gaan koersen.”

Na de Tour de France was Annemiek eerst even thuis om op adem te komen, om vervolgens de voorbereiding te starten op de Vuelta en daarna de wereldkampioenschappen. Daarvan weet ze inmiddels dat ze op drie onderdelen in actie komt; de individuele tijdrit, de mixed relay en de wegwedstrijd. “Daar kijk ik erg naar uit en gezien de twee tijdritonderdelen heb ik in Livigno ook veel tijd op de tijdritfiets doorgebracht”, zo vertelt Annemiek. “Want daar ben ik geweest, nadat ik eerst twee weken thuis was.”

In Livigno deed Annemiek dus haar voorbereiding op de komende wedstrijden; “Het was een goed trainingsblok, waarbij mijn moeder ook nog langs is gekomen met een vriend. Met goed gezelschap voelt zo’n trainingskamp ook wel fijn. Na de Profronde van Etten-Leur heb ik voor zes weken mijn tas gepakt, met het trainingskamp, de Vuelta en dan de WK. De ploeg wilde graag dat ik ook de Vuelta zou rijden. Dat is ook belangrijk voor het team. Ik weet dat ik dan ook compromissen doen met het oog op de jetlag, maar vind het ook leuk om in Spanje te koersen en vind dit ook vaak een redelijk relaxte koers om te rijden.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Geen Grand Tour
De Vuelta begint bovenin Spanje en gaat min of meer in een rechte lijn naar beneden richting Madrid. “Het is een regio die ik goed ken, waar ik het afgelopen jaar ook veel ben geweest. Mensen zeggen dat ik drie grote rondes kan winnen, maar als je het parcours bekijkt kun je wel concluderen dat de Vuelta er nog niet aan toe is om zich een grote ronde te noemen. Het is een vijfdaagse etappekoers waar ik veel zin in heb, maar met een gemiddeld aantal kilometers van 96 per dag, hoop ik dat de organisatie wel wakker wordt en inziet waarom de Giro en Tour wel een Grand Tour genoemd kunnen worden, maar die van hen niet. In heel veel opzichten zijn ze nog in opstart van deze koers. Ze bestaan al een aantal jaren, maar hopelijk zorgt de Tour er ook voor dat zij zich ook meer gaan ontwikkelen.”

Duidelijk is wel dat het zwaartepunt van de wedstrijd direct al in de eerste twee etappes ligt, woensdag en donderdag. “Alleen de tweede dag is lastig denk ik. We beginnen met een 20 kilometer lange ploegentijdrit. Dat is leuk en daar hebben we denk ik ook een goed team voor. De tweede dag is de lastige etappe en de andere dagen is het attent zijn, met korte etappes en op de slotdag rondes rijden in Madrid. Toch ben ik wel heel gemotiveerd om er een mooie wedstrijd van te maken. Als ik het verschil wil maken, zal dat de eerste twee dagen moeten zijn.”

Veel zin om te gaan koersen
Annemiek gaat in ieder geval fris de wedstrijd in. “Na afloop van de Tour heb ik dus even nagenoten eerst, maar ik heb daarna ook een goed trainingsblok gehad. Het was ook wel echt nodig om weer weg te gaan. Al is het richting het einde van het seizoen lastig om het ritme op te pakken. Dat gaat makkelijker op een plek als Livigno. Ik heb veel verschillend trainingsgezelschap gehad en met meerdere mannelijke profs getraind. Ik heb bijna nooit alleen hoeven trainen. Nu heb ik vooral heel veel zin om te gaan koersen.”

Gepost door: Aschwin Kruders op woensdag 7 september 2022

7 reacties op “Toegewerkt naar Vuelta met zwaartepunt aan het begin”

 1. Bert schreef:

  Dus mooie voorbereiding gehad Annemiek. De foto’s met je moeder vind ik ontroerend. Ik wens je heel veel succes de komende wedstrijden en geniet er maar van!!

 2. Billmanchester schreef:

  Van Vleuten Epic, Vuelta Giro Tour, triple Crown fantástic!!! Good job Movistar Team

 3. Willem schreef:

  Weer z,on geweldige overwinning Annemiek. Ben echt onder de indruk, bijna geroerd. De eindzege kan je normaal gesproken niet meer ontgaan. Nu nog de kers op de taart in Australie. Ook hier stijg je weer tot grote hoogte. Wat een fantastisch seizoen ! Rust daarna lekker uit en bereid je voor op je laatste seizoen.

 4. aliciamadrid58 schreef:

  fantastic Anemiek, Spain love Van Vleuten. Anemiek will winner triple Crown Giro-Tour-Vuelta, number one cyclist. Movistar fans .

 5. Dennis schreef:

  Annemiek wat heb je het weer top gedaan wat geniet ik toch van je wat ga ik je toch missen als je stopt met wielrennen

 6. Kathleen schreef:

  Hi Annemiek, wat een geweldige 2de etappe vandaag👋👌, ik heb genoten met mijn laptop op schoot om het live mee te maken en je met een grote glimlach over de finish te zien komen…ps en wat leuk om de foto’s samen met je moeder te zien bij de voorbereiding.
  Succes morgen topper! Groetjes Kathleen

 7. Annemiek heel veel succes gewenst.👍

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten