dinsdag 27 februari 2018

Tijd voor de WK baanwielrennen in eigen huis

De wereldkampioenschappen baanwielrennen in Apeldoorn staan op punt van beginnen. Zaterdag rijd ik tussen 15.20 en 16.20 uur de individuele achtervolging. Mijn persoonlijk record heb ik gereden tijdens de wereldbeker in Polen in november en staat op 3 minuten en 31 seconden. De verdedigend wereldkampioene Chloe Dygert staat ook aan de start en zij werd afgelopen jaar wereldkampioen en reed 3 minuut 22 sec in de kwalificaties. Daarachter kan het wel eens wat meer dicht bij elkaar zitten qua tijden.

Ik houd mijn focus -net als met het WK tijdrijden- op mijn eigen doel; de beste achtervolging rijden die ik nu kan neerzetten. Daarbij zou het optimaal zijn als ik een vlak schema kan rijden qua rondetijden. Wat mijn tijd dan waard is en of ik me weet te plaatsen voor de finales later die avond (20.20 uur voor plek 1-4), gaan we dan zien.

Deze week kan ik nog een paar korte oefeningen doen op de baan tijdens de openbare trainingsuren. De laatste keer dat ik in Apeldoorn op de baan reed is al weer even geleden (oktober afgelopen jaar) en daarom is het weer even wennen aan de omschakeling van de baan in Alkmaar naar deze baan.

We volgen onder andere de temperatuur op de baan en de luchtdruk. Hoe warmer het is op de baan en hoe lager de luchtdruk, hoe sneller de tijden zijn die gereden kunnen worden. Afhankelijk daarvan maak je ook een keuze voor welk verzet je gaat rijden. Als de omstandigheden heel gunstig zijn, kan je kiezen voor een zwaarder verzet. We hebben hier de afgelopen trainingen in Alkmaar ook mee geëxperimenteerd, zodat we weten wat ik aan kan onder welke omstandigheden. Het lastige is dat je niet even een tandje terug kunt schakelen als je aan het einde ‘stilvalt’, maar dat gaat mij natuurlijk niet gebeuren zaterdag.

Via de officiële website van Tissot kan je de koersen heel goed live volgen. Op de baan zelf geven ze geen rondetijden weer (dat doen ze bij het schaatsen beter ;-)) maar wel op deze site: klik hier.

Eurosport zendt in elk geval de finales uit elke dag en het is allemaal live te volgen op de website van de UCI. We hebben met Nederland op zoveel mooie onderdelen medaillekansen dat ik het zeker kan aanraden om het WK baan te volgen.

Zaterdag staan er naast de individuele achtervolging ook heel veel andere mooie onderdelen op het programma, met genoeg medaille kansen voor Nederland:

– Omnium
Mannen: Jan-Willem van Schip

– Madison (koppelkoers)
Vrouwen: Kirsten Wild en Amy Pieters

– Sprint
Mannen: Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland

– 500 meter tijdrit
Vrouwen: Kyra Lamberink en Elis Ligtlee

Foto header: Sportfoto.nl / Arne Mill

Gepost door: Aschwin Kruders op dinsdag 27 februari 2018

Eén reactie op “Tijd voor de WK baanwielrennen in eigen huis”

  1. Klaas Swart schreef:

    ZILVER!! GEFELICITEERD, wat een fantastische prestatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten