vrijdag 5 april 2019

Tijd voor de Hoogmis

Nadat ze de Strade Bianche op haar naam schreef, verdween Annemiek weer even van het wedstrijdtoneel. Een bewuste keus, die ze vooraf al gemaakt had. Ze ging opnieuw op hoogtestage op Tenerife, om daar verder te werken richting haar doelen voor dit seizoen. Eén of eigenlijk enkele van die doelen staan nu op het programma. “De Ronde van Vlaanderen en daarna de Ardennen klassiekers zijn wel mijn hoofddoelen.” Komende zondag is het zover, dan is de Ronde van Vlaanderen. Ofwel; ‘de Hoogmis’.

Het was al sinds 2011 geleden dat Annemiek een grote koers won in het voorjaar. Toen won ze de koers waar ze nu weer voor gaat, de Ronde van Vlaanderen. “Het was natuurlijk super lekker om dit jaar in de Strade Bianche weer te winnen, voor het eerst in acht jaar een zege in het voorjaar”, vertelt Annemiek. “Dat heeft me ook wel even doen afvragen of ik nog wel terug moest gaan naar Tenerife, omdat ik al best goed reed. Ik ben blij dat ik toch aan dat plan heb vastgehouden. Het weer en de wedstrijden waren ook niet echt op mijn lijf geschreven de afgelopen weken.”

Annemiek trainde dus op Tenerife. “Door die zege in de Strade Bianche ging ik daar met zelfvertrouwen naartoe. In de laatste week was het weer daar ook ongewoon slecht, maar ik ben blij dat ik toch ben gebleven. Ik heb deze winter natuurlijk wel een heel deel gemist. Nu sta ik er goed voor, maar ik wilde toch graag de basis verstevigen. Omdat ik nog maar kort aan het trainen ben, is dat ook gewoon belangrijk met het oog op de rest van het seizoen.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Terug van Tenerife reed Annemiek woensdag Dwars door Vlaanderen al. “Dat was fijn, omdat ik zo weer wat koersgevoel op kon doen en het lekker was om weer met het team samen te koersen. Ik ga met vertrouwen naar de Ronde van Vlaanderen toe en kijk er ook echt naar uit om aan de start te staan.”

Haat-liefde verhouding
Met bijna 160 kilometer zal het zondag de langste Ronde van Vlaanderen tot nu toe worden voor de vrouwen. “Dat is wel iets waarvan ik houd, lange koersen op inhoud”, zegt Annemiek. “Dat ligt me wel. Maar ik heb ook een haat-liefde verhouding met de Ronde van Vlaanderen. In de eerste honderd kilometer moet je namelijk ook veel obstakels overwinnen. Het is een erg nerveuze koers. Je moet constant geconcentreerd zijn. Gelukkig hebben we een sterk team, waarbij we meerdere troeven hebben. Amanda en ik zijn de klimmers, we hebben Gracie en Sarah die een snelle sprint hebben en Moniek en Jessica zijn twee rensters die heel goed kunnen positioneren.”

Belangrijk is volgens Annemiek nog een wijziging van de finale van de wedstrijd. “Er is niet heel veel gewijzigd, maar er zit een nieuwe lus in het parcours. De Taaienberg is aan het parcours toegevoegd en ik denk dat die de finale wat lastiger kan maken. Eerder begonnen we de finale op de Kanarieberg, waarna we doorging naar de Kruisberg, daarna de Paterberg en dan de finish. Nu krijgen we na de Kanarieberg eerst nog de Taaienberg. Dat is een zevenhonderd meter lange kasseienklim. Die voelde niet heel lekker in de verkenning, dus ik denk dat we die best gaan voelen.”

Informatie Ronde van Vlaanderen
De Ronde van Vlaanderen voor vrouwen is de zesde Women’s World Tour wedstrijd van het seizoen. Vorig jaar finishte Annemiek er als derde, haar beste uitslag sinds ze de koers in 2011 won. Om 10.55 uur klinkt in Oudenaarde het startschot en na een neutralisatie van acht kilometer rijden de rensters een koers van 159,2 kilometer. Tussen 15.10 en 15.35 uur wordt de finish verwacht. Eurosport zal de koers vanaf 12.30 uur uitzenden en waarschijnlijk zijn er ook livebeelden bij Sporza en de NOS.

Video: De NOS maakte deze reportage met Annemiek in aanloop naar de Ronde van Vlaanderen.

Gepost door: Aschwin Kruders op vrijdag 5 april 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten