donderdag 13 mei 2021

Thuiszege voor Team Movistar in Spanje

In de Spaanse regio Navarra heeft Annemiek donderdag haar vijfde overwinning van het seizoen gepakt. Daarmee heeft ze haar ploeg Team Movistar een thuiszege bezorgd. De door haar gewonnen Emakumeen Nafarroako Women’s Elite Classics en ook de Navarra Women’s Elite Classics die vrijdag gepland staan, worden namelijk in de regio verreden waar het team gevestigd is. “Het was super gaaf om hier te winnen en het sterke werk van mijn team af te ronden.”

De organisatie van de wedstrijd op UCI 1.1. niveau, die afgelopen jaar in juli als eerste koers na de corona-uitbraak werd verreden en waar Annemiek toen ook won, had voor de juiste ingrediënten gezorgd. “Ze hadden nog wat extra klimmen erin gegooid ten opzichte van de vorige keer”, vertelt Annemiek. “Daardoor was het nog lastiger en we hadden in totaal 2600 hoogtemeters te overbruggen.” Eén van de ingrediënten kon de organisatie zelf echter niet verzorgen; “Het was heel slecht weer en dat maakte het alleen nog maar zwaarder.”

Een zware wedstrijd is echter wel iets dat Annemiek ligt. “Dan kan ik wel omdenken, om het maar zo te zeggen. Een zware koers is ook wel weer in mijn voordeel. Daarbij reed de ploeg echt ontzettend goed vandaag. Sara Martin is pas 22 jaar, maar ik had het idee dat ze een brommer in had geslikt. Ze reed zo ontzettend sterk en kwam elke keer weer terug. En Katrine Aalerud viel in de koers, maar kwam ook weer terug en zette vervolgens heel goed de aanval op.”

Die aanval was nodig ook, want een zestal rensters was er vandoor in de finale. “Katrine zette een aanval op op een klimmetje van ongeveer een kilometer, waar we vooraf ook hadden gezegd dat we daar graag aan wilden vallen. Ik kon helaas net niet vooraan aansluiten, maar vervolgens had ik Sara en Katrine, die het gat dichtreden naar die kopgroep. Daarna begon het spel weer opnieuw.”

Aanvallen
Uiteindelijk bleven zes rensters over. “Dat waren Moolman en Vollering van SD Worx, Cavalli van FDJ, Longo Borghini van Trek-Segafredo, Harvey van Canyon en ikzelf. Er werd om de beurt aangevallen op de laatste lange klim, waar ik vorig jaar wegreed. Met drie kilometer te gaan heb ik het zelf geprobeerd en kwam ik boven met Vollering, die ik er niet afkreeg. In de afdaling kwam het groepje weer terug en was het vijf kilometer volle bak koers.”

Het was Longo Borghini die een sterke aanval deed. “Daar klapte ik overheen en toen was ik alleen weg, met drie kilometer te gaan. Daarin ben ik volle bak gaan rijden. Er zat in de afdaling alleen wel twee haarspeldbochten, waar ik het heel rustig aan heb gedaan. Toen kwamen ze bijna weer terug en ik zag ook dat ze meer risico namen dan ik. Daarna was het nog 800 meter, dus het was volle bak sprinten. Demi wist nog naar mijn wiel toe te rijden, maar ik bleef haar wel voor. Ik durfde alleen niet te juichen, want ik wist niet waar ze zat.”

Tweede ’thuiskoers’
Zo pakte Annemiek dus weer een mooie zege voor het team. “Morgen is het helemaal een thuiskoers, omdat we dan finishen in Pamplona en in die stad heeft het team ook haar service course. Maar deze wedstrijd was wel lastiger dan die van morgen, al kan het morgen ook een pittige koers worden. Dan is het allemaal wat meer open en als het gaat waaien, kan het zelfs in waaiers getrokken worden. Dat wordt dus attent koersen.”

De Navarra Women’s Elite Classics zal vrijdag vanaf ongeveer 17.00 uur live te volgen zijn via de Eurosport Player en GCN.

Foto: Photo Gomez Sport

Gepost door: Aschwin Kruders op donderdag 13 mei 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten