maandag 4 april 2022

Tevredenheid na tweede plek Ronde van Vlaanderen

Een jaar na haar solo zege, is Annemiek ditmaal tweede geworden in de Ronde van Vlaanderen. In een sprint met drie, was Belgisch kampioene Lotte Kopecky de snelste, die daarmee het werk van haar team SD Worx afrondde. “Ik denk dat ik mezelf niets kan verwijten en dat ik een heel goede koers heb gereden. En niet alleen ik, als team Movistar hebben we denk ik de beste koers gereden sinds ik bij het team ben. Er komen nu nog drie heel mooie koersen aan, waar ik met veel vertrouwen naar uitkijk.”

Lange tijd bleef een groot deel van het peloton bij elkaar. Vrijwel alle klimmetjes waren dan ook in de tweede helft van de 160 kilometer lange route opgenomen. “Voor mijzelf ging het middenstuk van de koers net even wat te rustig”, vertelt Annemiek over het deel waar de klimmen wel zaten. “We kwamen met een te grote groep bij de Koppenberg aan. Het was voor mij beter geweest als er teams op de klimmetjes in het middenstuk waren gaan koersen. Dan is het moeilijk om de klimmen in Vlaanderen een renster als Lotte Kopecky te lossen. Daar zijn de inspanningen net wat te kort voor.”

Movistar schoof juist de Cubaanse Arlenis Sierra mee naar voren in een kopgroep. “Ik denk dat we als ploeg heel trots moeten zijn op het vooruitsturen van Arlenis. Zij is echt een aanweinst voor de ploeg en ook Emma Norsgaard was heel goed. Ik kwam met hen beiden bij de beste tien rensters boven op de Koppenberg. Dat gaf wel echt vertrouwen. Zelf wist ik dat ik elke klim moest benutten om anderen pijn te doen. Ik begon er op de Koppenberg ook al wat eerder aan. Het doel was wel om vanaf daar anderen pijn te doen. Halverwege de Oude Kwaremont ben ik nogmaals volle bak gegaan.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Uit de kleine teen
In de finale van de wedstrijd kwam Annemiek uiteindelijk op kop met twee anderen; Lotte Kopecky en Chantal Blaak, allebei van SD Worx. “SD Worx heeft het numerieke voordeel goed uitgespeeld. Op de Paterberg pakte ik Reusser, ook een renster van hun team, wel net even te laat terug. Het was voor mijn kansen beter geweest als ik die net wat eerder had gegrepen, maar van de andere kant zat Kopecky strak in mijn wiel en dat deed ze goed. Ze was heel sterk vandaag. Toen Blaak terugkwam met een groepje viel ze aan. Ik wist dat ik haar terug moest pakken en dat lukte gelukkig ook, maar dat moest echt uit mijn kleine teen komen. Daarna reed ze voor Kopecky.”

Benen zijn heel goed
Dat was ook het moment dat er vooraan drie rensters overbleven. En dus kwam het drietal samen aan in de finishstraat. “Ik wist dat de wind van links kwam op de finish, dus ik probeerde Lotte in de wind te laten sprinten. Ook dat lukte en ik ben met 250 meter aangegaan. Lotte is een veel betere sprintster dan ik, maar je moet het altijd proberen en er voor gaan.” Het werd dus de tweede plek voor Annemiek. “Ik ben trots dat ik weer in Vlaanderen mee heb gedaan voor de overwinning. De benen zijn heel goed. Ik kan tevreden terugkijken op deze tweede plaats, omdat ik mezelf niets kan verwijten.”

Foto’s: @sprintcycling

Gepost door: Aschwin Kruders op maandag 4 april 2022

6 reacties op “Tevredenheid na tweede plek Ronde van Vlaanderen”

 1. Juul schreef:

  Ook nu weer gezien dat de eerste zijn niet hetzelfde is als winnen. Kopecky eerste, jij gewonnen!

 2. Henk schreef:

  Annemiek, jij hebt de koers gemaakt. En type rensters als jij, doen dat altijd. Aanvallen en vechten voor je positie. En ja ik waardeer dat altijd veel hoger bij een sporter dan een, die alleen kan profiteren van de inspanningen van een ander. Helaas vecht je altijd tegen een overmacht. Je maakt de kiers wel en geeft je sport een hoge kijk waarde. Veel succes komende races. Pak nog een mooie prijs.👍

 3. Tillo Castelein schreef:

  Als Vlaming ben ik uiteraard heel blij met de overwinning van Lotte in onze Vlaamse klassieker.
  Maar een evenredige bewondering gaat uit naar jou, Annemiek.
  Wat een sportvrouw! Wat een carrière! Wat een palmares!
  De overmacht was te groot, veel te groot.
  En toch bleef je gaan, bleef je proberen, bleef je strijden.
  Megaklasse! Zowel als renster, als sportvrouw en als mens.
  Geen frustratie, geen misnoegdheid, geen excuses.
  Groot en groots in de nederlaag. De altijd direct aanwezige glimlach en volle respect voor de tegenstander.

 4. Laszlo Papp schreef:

  Proficiat Annemiek, je heb dat zeer goed gedaan

 5. Theo Hermans schreef:

  Al zou je laatste geweest zijn we zijn toch al heel trots op je en je team. Dat belooft wat voor de toekomst
  Movistar heeft de mooiste star. Bedankt we hebben weer genoten.

 6. Nicola schreef:

  Peccato! Frustrante vederti perdere sempre con la Kopecky.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten