zondag 23 april 2023

Strijdend naar zesde plek in Luik-Bastnaken-Luik

Annemiek heeft de Ardennen week zondag op een sterke manier afgesloten. In Luik-Bastenaken-Luik, de koers die ze vorig jaar solo won, finishte ze weliswaar als zesde, maar toonde ze zich zeer actief en strijdend in de finale. Demi Vollering maakte haar zegereeks compleet door ook in Luik te winnen, voor Elisa Longo Borghini. Ruim twintig seconden chter het tweetal sprintte Annemiek met vier anderen om de derde, maar na het vele werk dat ze al gedaan had bleek de zesde plek het hoogst haalbare.

Marlen Reusser, een ploeggenote van Vollering bij SD worx, bleef het langst over vanuit een kopgroep van vijf rensters. Achter hen ontbrandde de finale bij de favorieten vanaf de befaamde La Redoute, binnen de laatste veertig kilometer van de koers. Annemiek toonde zich aanvalslustig en nam het initiatief. Uiteindelijk slaagden Vollering en Longo Borghini er echter in om weg te komen. Annemiek deed veel werk om de aansluiting nog weer te vinden, maar het tweetal bleek gevlogen.

Na afloop keek Annemiek toch eigenlijk wel teleurgesteld terug als het gaat om het koersverloop. “Als team hebben we vandaag slecht gereden”, was ze duidelijk. “We hadden één taak als team en dat was in de kopgroep zitten. Als er zo’n kopgroep wegrijdt, dan mag het niet gebeuren dat je er niet bij zit, want dan rijd je de hele dag achter de feiten aan. Dat is de ene kant van het verhaal, maar de andere kant is ook dat Demi gewoon beter was vandaag en ik niet met haar meekon. Al moet ik zeggen dat het verschil ook niet heel groot was, dus dat geeft goede moed voor de rest van het seizoen.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Kogels afgeschoten
In de slotkilometers zat Annemiek zonder ploeggenotes, maar daarvoor nog wel met Liane Lippert. En het was aan het begin van de finale dus al harder werken dan andere kopvrouwen voor hen, waar bijvoorbeeld Vollering en Longo Borghini een renster mee hadden in de kopgroep van de dag. “Samen met Lianne had ik al wat kogels afgeschoten. Voor Demi was het juist een relaxte rit tot aan de Cote de la Roche aux Faucons. Wat dat betreft is het gat met haar dus ook niet zo groot.”

Het duo aan kop was nooit heel ver weg en dus bleef Annemiek er ook vol voor gaan. “Ik ga liever strijdend ten onder dan met een lekke band of valpartij. We hebben er in ieder geval nog het beste van weten te maken. Ik vond het wel mooi dat Riejanne Markus ook nog volle bak mee bleef rijden. Ik geloofde er nog in, omdat ik ook de hoop had dat Longo Borghini misschien in het wiel van Demi zou blijven zitten, maar die nam helaas toch over. Dat was jammer. Als zij het heel koel zou spelen, zou ze Demi alleen laten rijden.”

Strijdend ten onder
Uiteindelijk kwam het dus nog aan op een sprint om de laatste podiumplaats. “In die sprint om de derde plek maakte ik eigenlijk een fout, maar ook daarvoor had ik samen met Riejanne ook al zitten rijden om er nog weer bij te komen, dus dat kostte energie. Al maak ik een fout, van die sprint lig ik vannacht niet wakker. Dat ging om de derde plek en het gaat mij om het winnen van Luik-Bastenaken-Luik. Dat heb ik twee keer gedaan en dat was heel mooi. Vandaag ga ik strijdend ten onder, maar het levert wel vertrouwen op richting de volgende koersen.”

Foto: Getty Images

Gepost door: Aschwin Kruders op zondag 23 april 2023

5 reacties op “Strijdend naar zesde plek in Luik-Bastnaken-Luik”

 1. Joost Kerkhove schreef:

  Winnen is altijd het uiteindelijke doel. Maar er zijn er veel die in een ganse carrière geen enkele hoofdvogel kunnen afschieten. Een top tien is in die context ook niet mis. Knap gereden!👏👏👏

 2. Kathleen schreef:

  Hi Annemiek,
  Wat een pittige wedstrijd, je hebt goed gereden ondanks de omstandigheden, meer kon je niet doen, hopelijk staan ‘de neuzen’ bij de volgende wedstrijd meer één kant op zodat jij meer in je kracht kunt blijven aan het einde van de wedstrijd. Zet em op topper 🙂 Groetjes Kathleen

 3. Eric Colpin schreef:

  Wat een gevecht!!!! Ik deel uw mening: Het is moeilijk te winnen zonder een team. Het seizoen is nog lang en ik ben er zeker van dat je het pak op overwinningen zal verlaten. Bravo-kampioen!!!!!!

 4. Neville Wood schreef:

  You proved today that your Legs are in good shape. Now you finally get to leave the cold Classics Hills and get to your beloved Mountains in warmer and drier Spain.

 5. Fernand CATRYSSE schreef:

  Gevochten als een leeuwin !!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten