zaterdag 5 maart 2022

Strijdend naar tweede plaats in Strade Bianche

Het is Annemiek zaterdag net niet gelukt om voor de derde keer in haar carrière de Strade Bianche te winnen. In de heroïsche Italiaanse wedstrijd, die bekend staat om zijn vele gravelstroken, werd ze in een sprint om de zege verslagen door Lotte Kopecky. Samen met de Belgisch kampioene van SD worx, reed ze in de finale van de koers weg bij de andere favorieten. “Natuurlijk had ik hier graag willen winnen en dus overheerst de teleurstelling nu wel, maar ik kan mezelf denk ik niet wat verwijten.”

Er werd al vroeg koers gemaakt in Italië. “Het was een pittige koers, waar ik normaal gesproken heel erg van houd”, kijkt Annemiek terug. “Het ging dus wel zoals ik het graag zie. Dat er gekoerst werd vanaf die lange gravelstrook van tien kilometer. Een nadeel was wel dat ik na die strook geen enkele ploeggenoot meer had in een groep van veertig rensters. Gelukkig kwamen ze later wel weer terug en in het stuk richting de laatste drie gravelstroken konden ze goed werk doen.”

Toch liep het vervolgens niet zoals Annemiek had gehoopt. “Helaas kreeg ik in de finale ook last van mijn maag, een diarree-achtige aanval. Ik voelde me niet heel lekker vandaag en weet niet waar dat aan lag, maar het was niet mijn beste dag op de fiets. Gelukkig hoefde ik niet van de fiets, maar het scheelde niet veel. Kortom, het was niet een top dag, maar ik had wel door dat iedereen veel had afgezien. SD worx maakte de koers best wel hard, door aan te vallen vanaf de lange gravelstrook. Die moest ik steeds pareren. Daarna moest ik veel doen.”

Er vol voor gegaan
De finale brak open met zo’n twintig kilometer te gaan en toen kwam Annemiek wel weer alleen te zitten. “Er was toen een overtal situatie met meerdere rensters van SD worx en Canyon-Sram zat er ook nog met twee rensters. Ondanks dat ik me niet top voelde, ben ik er toch voor gegaan. Ook op de wat kortere strook met twaalf kilometer te gaan, toen ik tot mijn verbazing alleen Lotte Kopecky meekreeg. Ze wilde niet overnemen, met Ashleigh Moolman-Pasio en Demi Vollering, in het groepje achter ons. Die kwamen dus terug en ik wilde ze niet laten rijden en proberen alles te pareren. Dat heb ik ook gedaan en daar heb ik niets laten liggen. Doordat ik steeds direct op het wiel zat, heb ik er ook niet te veel energie aan hoeven te verspillen.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Met nog acht kilometer te gaan, was de op één na laatste gravelstrook in het parcours aangekomen. “Net daarvoor viel Lotte Kopecky aan. Daar ging ik een beetje half achteraan. Je moet soms ook een beetje gokken. Ik ging vervolgens vol aan op de gravelstrook. Kasia Niewiadoma kon toen best goed met me mee, maar het groepje dunde wel uit. Het was ook het plan om op die strook aan te vallen, want ik dacht dat het lastig zou worden om het op de laatste gravelstrook te doen.”

Mag tevreden zijn
Uiteindelijk bleef Annemiek alleen met Kopecky over. “Ik wist dat iedereen had afgezien, maar ik trof een heel sterke Kopecky, die met me mee kon. Ik ben vanaf onderaan de slotklim aangegaan. Het was net te kort om haar te lossen en ze had een goede dag. Bovenaan zag ik dat ze nog bij me was. Ik wist dat ik als eerste de laatste bocht door moest. Ze ging me voorbij, maar ik wist dat ik dat niet moest laten gebeuren en passeerde haar weer in de laatste 200-300 meter. Daarna gingen we allebei vol aan richting de laatste bocht, waarbij ze hem breed uitsneed en we nog bijna de hekken ingingen.”

De Belgische eiste de overwinning dus voor zich op. “Het is niet ideaal om met haar naar de finish te rijden, met haar sterke sprint. Ik had ook in de binnenbocht moeten zitten, maar zij deed dat net wat handiger en had misschien nog net een procentje meer in de benen. Heel jammer, want ik had hier natuurlijk ook graag gewonnen. Lotte had een topdag en SD worx speelde de aanvallen goed uit. Het heeft nog even tijd nodig, maar ik moet denk ik wel tevreden zijn met deze tweede plek. Ik heb denk ik gewoon goed gekoerst en mag heel tevreden zijn met de start van mijn seizoen.”

Vlaanderen en Ardennen
Zo zitten de eerste koers van het seizoen voor Annemiek erop. “Nu ga ik terug naar Tenerife, omdat er in de komende weken amper koersen zijn die mij liggen. De vlakkere koersen zullen meer voor Emma Norsgaard zijn. Ik ga nu een trainingsblok doen, om goed in vorm te zijn in de Ronde van Vlaanderen en de Ardennen klassiekers. Dat zijn mijn volgende doelen.”

Foto’s: Photo Gomez Sport

Gepost door: Aschwin Kruders op zaterdag 5 maart 2022

3 reacties op “Strijdend naar tweede plaats in Strade Bianche”

 1. jacques schreef:

  Winnen of verliezen , altijd strijdend , wielersport op zijn mooist ! Het is vroeger nog anders geweest….dankjewel KAMPIOENE .

 2. Nicola Papaleo schreef:

  sd worx is illegal, looks like froome’s SKY.
  in the last corner you were forced to brake otherwise I think you would have passed it because you went out faster.

 3. Annemiek Verhoeven schreef:

  Kan me goed voorstellen dat deze nog even pijn zal doen. Zo hard gestreden, zoveel gaatjes dicht gereden in de finale. Het verdienen om te winnen maar dan toch verliezen in de laatste bocht. Auw.
  Maar wat een mooi gevecht met sdworx. En dat die je dan toch veel op eigen kracht! Op het puntje van mijn stoel gezeten. Het was een feest om naar te kijken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten