donderdag 6 mei 2021

Spaanse wedstrijdblok gestart met zege in Valencia

In Spanje heeft Annemiek donderdag haar wedstrijdprogramma hervat met een overwinning. Ze is er gestart in de Setmana Ciclista Valenciana, een vierdaagse etappekoers, en schreef daarbij direct solo de eerste etappe op haar naam. Het is de eerste van een aantal Spaanse wedstrijden die Annemiek in mei rijdt. “Ik rijd nu een Spaans blok koersen en daar en daar heb ik echt veel zin in. Al ben ik hier niet als kopvrouw gestart, dit is toch een mooie zege, waar ik blij mee ben.”

Het plan voor de koers was gericht op ploeggenote Katrine Aalerud, die uiteindelijk derde zou worden. “Paula Patino zette van onderaan de laatste klim heel goed de aanval op”, kijkt Annemiek terug. “Ik was echt al aan het afzien, dus dan weet je dat het een goede eerste aanval is. Ik zou er overheen gaan en dat deed ik ook. Daar zou Katrine dan weer overheen gaan. Het is jammer dat ze niet zei dat ik net iets te hard ging. Ze probeerde nog wel er overheen te komen, maar het ging net iets te hard en ik kwam alleen met Mavi Carcia vooruit.”

Met de Spaanse kampioene bleef Annemiek dus over. “Ik twijfelde een beetje of ik samen door moest rijden, maar toen ze met 800 meter tot de top even niet meer overnam, dacht ik ‘nu ga ik ook’. Toen heb ik vol doorgetrokken tot aan de top. De afdaling daarna was niet lastig, maar ik heb wel kennisgemaakt met de gladheid in Valencia, want ik viel. Daar was ik voor de komende dagen ook al wel voor gewaarschuwd. Ik weet dat het hier met regen glad kan zijn, maar dus ook met droog weer. Achter me was de auto ook al aan het driften. Gelukkig heb ik er niets aan overgehouden. Ik kreeg een fietswissel en had op dat moment denk ik ook al twee minuten voorsprong. Dat was aan de finish opnieuw het verschil.”

Na tien dagen weer in koers
De Setmana Ciclista Valenciana is Annemiek’s eerste wedstrijd na het Ardennen drieluik. Tussen de wedstrijd die ze nu gestart is en haar laatste koers, Luik-Bastenaken-Luik zaten tien dagen. Daarin was Annemiek in Nederland. “Dat waren tien goede dagen thuis en ik ben lekker gaan mountainbiken”, vertelt ze. “Dat zorgt ook even voor mentale rust. Normaal spreek ik dan altijd af met allerlei vrienden en familie, maar dat zat er niet in. Toch heb ik zeker een lekkere week gehad, zoals gezegd op de mountainbike. De wegfiets heb ik vrijwel niet aangeraakt en ik geloof ik dat ik elke dag wel een stop heb gedaan met koffie en appeltaart.”

Het werd dus een andere manier van socializen. “Buiten fietsen en afspreken met vrienden voelt wat minder risicovol en gelukkig heb ik veel vrienden met een fiets. Het hoogtepunt was wel de dag dat ik ben gaan mountainbiken in Twente. De route in Rijssen had ik nog niet eerder gedaan en ik heb de hele route met een lach op mijn gezicht gereden! En Hellendoorn is ook wel mijn favoriete route, terwijl ik de parcoursen van Holten en Markelo ook nog niet eerder had gereden. Het was een mooie dag op de fiets. Ik kijk er wel naar uit om niet verkleumd buiten je appeltaart op te eten en koffie te drinken, maar hopelijk wordt het snel beter weer zodat dit niet meer zo koud is, want het was best wel fris deze week.”

Spaans blok
In Spanje is het in ieder geval al een stuk warmer dan in Nederland en met plezier kijkt Annemiek vooruit op het Spaanse blok met koersen. Daarin rijdt ze dus eerst de nu al succesvolle vierdaagse in Valencia. Vervolgens staan er twee ’thuiswedstrijden’ in Navarra, gepland, waarna koers wordt gezet naar het Baskenland. Daar worden dan de eendaagse wedstrijden GP Eibar en Durango-Durango verreden, voor Annemiek en de rest van het peloton de Spaanse wedstrijdreeks afsluiten met de vierdaagse World Tour wedstrijd Vuelta a Burgos.

(Tekst gaat verder onder de foto)

“Er zit wat minder druk op dan de voorjaarskoersen, die echt met rood omcirkeld stonden in mijn agenda”, vertelt Annemiek over het programma. “De resultaten van ons team zijn denk ik boven verwachting en dat zorgt er ook voor dat we lekker vrijuit zonder druk kunnen gaan koersen. Voor Valencia heb ik aangegeven een ondersteunende renster te zijn voor de andere meiden die zo goed voor me hebben gereden dit voorjaar. Waar ik bij Mitchelton altijd het kopvrouwschap moest delen met Amanda Spratt was ik hier echt honderd procent de uitgesproken kopvrouw (Brabantse Pijl uitgezonderd) en daarom is het top om ook wat terug te doen voor hen. Bovendien vind ik het niet fijn om elke koers kopvrouw te zijn.”

Het liep donderdag dus eigenlijk wat anders dan gepland. “Katrine Aalerud is hier de kopvrouw.” Na de eerste rit is daar geen verandering ingekomen. “Katrine zat ook in het groepje achter me, waarvan ze de sprint won. We hebben dus ook ruimte om het spel te spelen, want ik ben hier niet om all out te gaan verdedigen. Daarbij is dit de eerste etappekoers die we samen rijden, dus we kunnen ook werken aan verbeteringen. Ik vind dat we het al super goed doen, maar om voor het uitspelen als een duo hebben we misschien nog wat meer ervaring nodig, dus daar is deze ronde ook mooi voor. Morgen is een lastige dag en zaterdag is het vlak. Op de laatste dag verwacht ik echt zeker nog vuurwerk.”

Van Valencia naar Navarra en Baskenland
Na enkele dagen rust volgt de Emakumeen Nafarroako en weer twee dagen later de Navarra Classic. Daar was vorig jaar de herstart van het seizoen en die wist ik toen beiden te winnen. Het service course van de ploeg zit in Pamplona, waarmee dit voor Team Movistart dus thuiswedstrijden zijn en het belangrijk is voor het team. In het Baskenland sluiten we dus af en daar kijk ik wel naar uit. Koersen in Baskenland vind ik altijd extra tof doordat het daar zo leeft. Ook de parcoursen zijn altijd super mooi en we finishen vaak in leuke dorpjes. De Basken hebben wel een beetje mijn hart gestolen in de jaren dat ik daar heb gekoerst. Mijn Spaanse bijnaam ‘Peluchen’ is ook door de Basken verzonnen. Tot slot rijden we dan Burgos. Die wedstrijd heeft echt een heel lastig parcours, dus dat zal een mooi gevecht worden, met ook alle topteams weer aan de start.”

In deze periode zal ook de selectie voor de Olympische Spelen bekend worden gemaakt. Een evenement waar Annemiek ook hoopt te schitteren. “Mijn voorbereiding is al lang ingezet, want afgelopen week ben ik ook weer naar de windtunnel geweest met de nieuwe Canyon tijdritfiets en een dag eerder heb ik ook op de wielerbaan een aerotest gehad met deze fiets, zodat we de resultaten naast elkaar kunnen leggen. Ook heb ik nog weer verschillende pakken getest.”

De voorbereiding wordt na het Spaanse blok met koersen ook verder ingezet. “Na de Vuelta a Burgos ga ik met een deel van het team door naar Andorra om daar op hoogtestage te gaan”, vertelt Annemiek daarover. “Samen met Katerine zit ik dan in een hotel op 2400 meter hoogte. Logistiek was het handig om vanuit Burgos naar Andorra te gaan en het weer zou er eind mei ook wel redelijk goed moeten zijn (fingers crossed). Daarbij is het weer een nieuwe omgeving om te ontdekken, waar ik veel zin in heb! Zo houd ik mezelf gemotiveerd.”

Live TV
De Setmana Ciclista Valenciana is elke dag live te volgen. Dat kan via deze link. Vrijdag begint de live uitzending om 16.00 uur, op zaterdag om 14.45 uur en zondag om 14.30 uur.

Foto’s: Photo Gomez Sport

Gepost door: Aschwin Kruders op donderdag 6 mei 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten