zaterdag 1 juli 2023

Solo zege en roze trui bij start Giro d’Italia

Annemiek is heel sterk aan de Giro d’Italia begonnen. Een dag later dan gepland, ging de Italiaanse etappekoers zaterdag van start, nadat de proloog vrijdag onder zulke slechte omstandigheden verreden werd dat hij halverwege gestaakt werd. In de tweede etappe sloeg Annemiek vervolgens direct haar slag. Ze won solo, met 45 seconden op een eerste groep met achtervolgers, en is de eerste leidster in het algemeen klassement. “Deze zege is binnen en morgen mag ik in het roze starten. Een heel mooie start van de Giro!”

Het regende en onweerde vrijdag bij de proloog van de Giro d’Italia. Het water liep ook niet meer weg op de straten en dus zat er weinig anders op voor de organisatie dan de wedstrijd te staken, nadat ongeveer de helft van de rensters al hun proloog over 4,4 kilometer gereden hadden. Annemiek was één van hen en had één van de snelste drie tijden, waarbij de drie snelsten binnen een seconde van elkaar stonden. Zaterdag was er dus een herkansing, in de eerste rit in lijn, waar in de finale de Passo della Colla beklommen moest worden.

“Dat was een prachtige overwinning”, zo concludeerde Annemiek, nadat ze op de slotklim wegreed bij de concurrentie en solo aan was gekomen bij de finish. “Het doel vandaag was eigenlijk alleen maar om de groep kleiner te maken, zodat we morgen en de dagen erna wat makkelijker kunnen controleren. Vandaag was het niet zo’n lastige etappe, met alleen die negen kilometer lange klim in de finale, die met 6% stijgingspercentage niet heel steil was. Ik verwachtte dus niet iedereen te kunnen lossen, want ik dacht dat de groep best aan elkaar gewaagd zou zijn met rensters als Longo Borghini, Realini, Cavalli, Persico, Uttrup Ludwig en Fisher Black. Het was een heel geleidelijke klim.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Movistar Team wilde het tempo maken, maar dat bleek niet nodig. “Het plan was om in ieder geval de groep uit te dunnen en ik had verwacht met vijf of zes rensters naar de finish te komen. Eerst reed Canyon-Sram tempo en daarna werd dat door Lidl-Trek overgenomen, waarbij Realini voor Longo Borghini reed. Er waren twee stukken waar het iets steiler was. Daar wilde ik een kogel afvuren. Maar ze reden zo’n strak tempo, dat ik besloot om nog even te wachten, ook omdat mijn ploeggenote Liane Lippert even wat achterop was en zich niet zo goed voelde na een val.”

Doordat de andere ploegen al deden wat Movistar wilde doen, een stevig tempo rijden, hoefde het team dat zelf niet te doen en Annemiek wachtte door het hoge tempo nog even met haar aanval. “Bij de tweede keer dat het iets steiler werd, waar het zo’n zeven procent was, ging ik. Ik was direct alleen en dat was wel een verrassing, maar zeker een bevestiging van mijn goede vorm. Ik voelde me gisteren al wel goed en ook op hoogte, maar je weet nooit hoe anderen ervoor staan. In de Vuelta kon ik Realini bergop niet volgen en als ik dan nu kijk hoe het vandaag ging op een klim die ik nog niet eens echt had aangestipt, is dat wel lekker. Het is ook heel mooi is dat dit mijn honderdste UCI-overwinning is. Dat is ook tof, zeker om dat hier in Italië te doen.”

Foto’s: Getty Images

Gepost door: Aschwin Kruders op zaterdag 1 juli 2023

15 reacties op “Solo zege en roze trui bij start Giro d’Italia”

 1. Jos schreef:

  Proficiiat natuurlijk, weer een ouderwetse. En de tv uitzending paste daar perfect bij. Van meedraaiend in het peloton naar opeens alleen op weg naar de zege. Wel een vraag, waarom de ene arm bedekt en de ander niet?

 2. Roeland Gelink schreef:

  Fraaie zege weer en een mooie mijlpaal. In de Tour breken ze zich nu het hoofd hoe de gele trui af te staan om de ploeg niet uit te putten. Ik neem aan dat dat in de Giro geen optie is.

 3. B Krommendijk schreef:

  Mooi gedaan Anneniek kan alleen maar genieten als ik jou zo zie fietsen

 4. Willy Hendrikx schreef:

  Proficiat Annemiek !

 5. José Castillo Fuentes schreef:

  Como siempre eres la mejor , bravo por esa victoria # 100 💪👌👏👏

 6. Fraindo schreef:

  Gefeliciteerd Annemiek,,

  Jij doet het tenminste alleen zonder een bij elkaar gekochte ploeg!! Knap hoor

 7. Paul schreef:

  Van Harte gefeliciteerd! Perfect.

 8. gerrit rekkers schreef:

  Wat ben je weer goed. Maak het af deze week. Ik blijf het volgen je bent en blijft voorlopig de allerbeste, Bij SD workx hebben altijd de hele ploeg nodig.Jij doet het gewoon alleen.

 9. Dubez francis schreef:

  Bravo Annemiek 100 victoires palmarès incroyable voué êtes la meilleure

 10. Jan van Zwam schreef:

  ik heb weer genoten. super gedaan

 11. Jeroen van Antwerpen schreef:

  Je 100ste winnen in het mooiste wielershirt te wereld, geweldig mooi! Gefeliciteerd en nog heel veel succes de komende dagen.

 12. Bert Rietman schreef:

  Mooi gedaan Annemiek👍👍👍

 13. Fernand CATRYSSE schreef:

  De aanhouder wint , proficiat !!

 14. Henk vd Bergh schreef:

  Van harte gefeliciteerd Annemiek. Geniet van je laatste Giro…en schrijf hem bij…🤩👍🙏

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten