zondag 24 april 2022

Solo naar zege in Luik-Bastenaken-Luik

Met een indrukwekkende solo aanval, heeft Annemiek zondag voor de tweede keer in haar carrière Luik-Bastenaken-Luik op haar naam geschreven. Na een tweede plaatsen in de Ronde van Vlaanderen en Waalse Pijl en tussendoor een vierde plek in de Amstel Gold Race, lukte het haar ditmaal om alle concurrentie van zich af te schudden. Vijf achtervolgers poogden haar nog te achterhalen, maar met een voorsprong van 43 seconden op het door Grace Brown aangevoerde groepje, kon Annemiek net als in 2019 solo haar feestje vieren. “Dit is gedroomd het voorjaar eindigen, met de klassieker die mij het meest ligt.”

Ze won dan wel solo, makkelijk was het zeker niet, zo laat Annemiek weten. “Het was niet eenvoudig”, vertelt ze. “Zeker omdat het niveau in het vrouwenwielrennen de afgelopen jaren flink omhoog is gegaan. Toen ik in 2019 won, wist ik iedereen op La Redoute te lossen. Dat is op dit moment niet zomaar gedaan. Ik had dan ook niet verwacht dat ik iedereen daar ditmaal zou lossen. Al moet ik zeggen dat ik verbaasd was dat alleen Marlen Reusser met me mee had en dat was eigenlijk ook nog, omdat zij in een kopgroep vooruit was en ik die kopgroep halverwege bijhaalde, waarna ze aanhaakte.”

Want inderdaad, Annemiek viel met nog dertig kilometer te gaan aan op de befaamde klim, La Redoute. “Demi Vollering, Ashleigh Moolman en Waalse Pijl en Amstel Gold Race winnares Marta Cavalli waren zeker rensters die ik verwacht had, maar zij konden niet met me mee.” En dat terwijl Cavalli er in de Waalse Pijl bijvoorbeeld in slaagde Annemiek voor de finish voorbij te rijden. “Waar dat dan in zit vraag ik me dan af. Misschien hebben ze nog wat extra als je moet wachten tot op de laatste klim.”

Sterk team
Net als in de Waalse Pijl, was het werk van Annemiek’s team Movistar weer duidelijk zichtbaar. “Als ploeg reden we goed en we hadden een goed plan. Ik wilde een eerste aanval plaatsen op La Redoute en de hoop was dat Arlenis Sierra in de groep achter me zou zitten, zodat we druk konden houden in die groep en dat gebeurde. Reusser wilde niet rijden en dat vind ik logisch, met Vollering en Moolman als twee van haar SD Worx ploeggenotes achter me. Ik besloot niet vol door te rijden, maar toch ook wel een beetje, zodat ze achter mij ook moesten rijden. Er kwam daarna best een grote groep terug.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Het spel kon opnieuw beginnen. “Arlenis schoof daarna ook mee met aanvallen. Ik wist dat er nog een kans kwam op de Cote de La Roch aux Facons, maar dat is wel een klim waar je met het lood in je schoenen naartoe gaat, wetende dat je je daar nog een keer helemaal uit elkaar moet trekken. In het begin zit het zwaarste stuk, waarna je een korte afdaling hebt en dan weer klimt. Daardoor wist ik dat ik vanaf de start van de klim moest aanvallen. Na de klim was het wel vol wind op kop, maar het was de enige kans die ik had en dus ben ik er vol voor gegaan.”

Fitheid
Annemiek wist een gaatje te slaan, de rest kon niet met haar mee. Solo kwam ze aan op de top. “Toen ze niet in mijn wiel zaten, kwam mijn fitheid bovendrijven, omdat ik heel goed herstel van de inspanningen. Ik had op de top twintig seconden. Met de wind vanaf daar twaalf kilometer lang vol tegen, was ik er echter nog niet gerust op, wetende dat SD Worx en FDJ er nog met twee rensters achter zaten in het achtervolgende groepje. Pas toen ik de finish was gepasseerd kon ik het echt geloven, al heb ik er in de laatste kilometer ook wel echt van genoten.”

Beste voorjaar ooit
En dus eindigde Annemiek haar voorjaar, zoals ze hem ook begon, met een zege. Een mooie bevestiging, die ze eigenlijk toch ook al had. “Ik weet dat het qua conditie echt mijn beste voorjaar ooit was. Mijn waardes zijn echt beter dan ooit. Dus ook als ik deze zege niet had gepakt, was ik tevreden naar huis gegaan, met ook een heel mooie zege in de Omloop Het Nieuwsblad. Ik heb overal van voren meegedaan. Ter vergelijking; vorig jaar had ik het niveau waarbij ik bang was voor La Redoute en er geen haar op mijn hoofd was dat dacht aan aanvallen. Toen hoopte ik echt dat ik aan kon blijven hangen. Ik viel wel aan op de Cote de La Roch aux Facons, maar dan op de uitloop ervan. Dat geeft het verschil wel aan.”

Dat was dit seizoen absoluut anders. “Mijn vertrouwen is nu beter en mijn niveau hoger, waarbij ik dit jaar voel dat ik het verschil wel kan maken. Ik denk dat ik dit jaar met een hoog niveau aan het voorjaar ben begonnen, dat goed door heb weten te trekken en misschien zelfs wel wat beter ben geworden in die periode. Ik ga met heel veel zelfvertrouwen naar huis en ik denk dat ook mijn ploeg dat heeft. We gingen dit voorjaar steeds beter rijden, waarbij we met Arlenis een mooie extra kaart hadden, die we in de komende periode denk ik ook vaker kunnen gaan spelen.”

Foto’s: SprintCycling

Gepost door: Aschwin Kruders op zondag 24 april 2022

10 reacties op “Solo naar zege in Luik-Bastenaken-Luik”

 1. Mirjam schreef:

  Geweldig gedaan weer Annemiek!!! Ik heb er van genoten. Wat een geweldig voorjaar was dit.
  Nu op naar de Tour!

 2. Bert Hermsen schreef:

  Een geweldige overwinning, met veel vertoon van macht. Ik heb genoten!!

 3. MARTIAL COURTOIS schreef:

  Wonderful champion ! You chain the exploits and eclipse the other competitors by your incomparable class. Cheers for your triumph on the Tour de France !

 4. Hannes schreef:

  Wat een ongelofelijke topper ben je, weer een geweldige prestatie! Prachtig, je bent echt een voorbeeld, werelds!

 5. Matthieu schreef:

  Heerlijke overwinning.
  Well done 👍

 6. Paul Hissink schreef:

  Nu nog ff de Tour winnen.

 7. Henk vd B schreef:

  Ik ben ook fan geworden forever. Jou manier van koersen is zooo gaaf. Helemaal mijn stijl😉 En heerlijk als je alle blokken kapot kan rijden, omdat je gewoon de sterkste ben. Mn andere reacties staan al op twitter. Annemiek geniet van deze geweldige overwinning als afsluiter van een top voorjaar. Veel succes in de tour.

 8. Nicola M schreef:

  Deserved for you and your fans. Many prestigious podiums but we wanted to win. 4th monument for you (we hope they put the Giro di Lombardia)

 9. Willem schreef:

  Wat een ongelooflijke prestatie en wat was je weer goed. Je bent in de vorm van je leven . Een genot om naar je te kijken en te luisteren. Een sieraad voor de wielersport. Ik was al een aantal jaren fan van je maar nu een fan forever. Maak ons nog een aantal jaren blij met je prestaties en de blijheid die je uitstraalt. Een voorbeeld aller tijden chapeau.

 10. Arnold Gistelinck schreef:

  Wat een topvrouw ben jij toch Annemiek, jij bent slecht voor de gezondheid. Ik zat te sterven in mijn zetel. Ik heb 10 keer gedacht dat jij van uwen velo ging vallen, zo diep gaan jong. Proficiat met je overwinning en de manier waarop. Respect!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten