zaterdag 20 mei 2017

Snelste bergop in vierde rit Bira

Het is Annemiek zaterdag gelukt om haar tweede overwinning binnen een week te boeken. In de vierde etappe van de Emakumeen Euskal Bira was ze in de sprint bergop de sterkste in de sprint met een kopgroep van acht vrouwen. De Tsjechnische Nikola Noskova werd tweede, Ashleigh Moolman uit Zuid-Afrika derde. In het klassement is Annemiek opgeschoven naar de tweede plaats. Haar ploeggenote Katrin Garfoot is de leidster.

“Die langere klimmen beginnen me meer te liggen dan het korte werk”, laat Annemiek met een knipoog weten vanuit Baskenland. “Maar Moolman is misschien bergop wel sterker dan ons. Zij viel meerdere keren bergop aan en reed op de finaleklim met nog vier kilometer te gaan echt weg. Ik kon niet direct mee en ben mijn eigen tempo gaan rijden. Eerst met het idee om Spratty en Katrin terug te rijden. Zij stonden immers ook korter in het klassement. Maar daarna zag ik dat zij niet mee konden en ik steeds dichterbij Moolman kwam.”

En zo sloot Annemiek aan bij de Zuid-Afrikaanse, op twee en een halve klimeter van de finish. “Daarop reed zij niet meer en ik ook niet, want zo kon ik Katrin en Spratty terug laten komen en zelf herstellen voor de sprint. Ik verwachtte wel ieder moment een aanval van Moolman, aangezien ik zelf op mijn limiet had gereden om het gat te dichten, maar dat deed ze niet. Zo kwam het groepje achter ons terug.”

Schouder aan schouder
Een spannend laatste deel van de klim brak aan. “Noskova kwam op tweehonderd meter van de finish terug en sprintte direct door. Ik pareerde haar en we gingen schouder aan schouder door de laatste bocht, waarbij ik wist te winnen. Moolman werd ook verrast en finishte zo als derde.”

Drie kaarten te spelen
Zondag wacht het peloton nog één opgave. De laatste rit, die 95 kilometer lang is, finisht op het vlakke. In de aanloop er naartoe moet echter wel de beruchte Jaizkibel worden overwonnen. “Die Jaizkibel zit ook in de Klasika San Sebastian, de najaarsklassieker voor mannen. Ik sta nu tweede en kan de tour misschien nog winnen, maar we spelen alle drie onze kaarten. Katrin staat nog aan de leiding en Spratty achter mij derde.”

Gepost door: Aschwin Kruders op zaterdag 20 mei 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten