dinsdag 4 juli 2017

Ruime zege en tijd teruggepakt in loodzware tijdrit

Dankzij een ijzersterk optreden in de individuele tijdrit heeft Annemiek dinsdag weer tijd teruggepakt op de concurrentie in het klassement van de Giro Rosa. Met nog drie rensters die na haar moesten finishen, verpulverde ze dinsdagmiddag de snelste tijd in de zware klimtijdrit van 12,7 kilometer. Annemiek bereikte de finish na 25.29 minuten, waarmee ze veruit de snelste was. Roze-trui draagster Anna van der Breggen werd tweede, maar gaf ruim veertig seconden toe. De Italiaanse Elisa Longo Borghini kwam tot de derde tijd en verloor daarmee al 1.15 minuten op Annemiek.

“Natuurlijk, ik moest wel echt even een knop omzetten nadat ik gisteren zoveel tijd had verloren”, vertelt Annemiek na haar tijdritzege. “Dat was de grote uitdaging voor vandaag. Ik heb dan ook geen goede nacht gehad, want ik heb vannacht de koers van gisteren nog wel een paar keer in mijn hoofd afgespeeld. Dat ik zo’n ongelooflijke fout kon maken. Maar ik wist ook dat zoiets mij heel agressief kan maken en dat ik de knop om kon zetten.”

En met dat in haar achterhoofd stapte Annemiek op haar fiets. Met vertrouwen, dankzij een heel goede voorbereiding. “Wij hadden deze tijdrit met de ploeg al eerder verkend en er echt een studie van gemaakt. Zo was in onze ogen de materiaalkeuze erg belangrijk. En waar voor de rest bijna iedereen koos voor de wegfiets, waren Spratty en ik denk ik zo ongeveer de enigen die de hele tijdrit op de tijdritfiets hebben afgelegd.”

Tijdrit was ‘brutal’
Want waarom koos de rest voor die wegfiets? Omdat de tijdrit loodzwaar was. Twee ontzettend zware beklimmingen waren in het parcours opgenomen, met lange stukken van 20 procent stijgingspercentage en zelfs pieken tot 30 procent. “Hij was echt ‘brutal’. En op een tijdritfiets waren die zeer steile stukken ook wel een uitdaging en ook de afdaling was ontzettend technisch. Maar zoals gezegd was de voorbereiding goed en ook die afdaling hadden we al een aantal keren geoefend. Ik was dan ook vol zelfvertrouwen toen ik van start ging.”

Helemaal goed ging het ook nog niet trouwens, want ondanks het grote tijdverschil aan de finish, kreeg Annemiek onderweg ook nog met pech te maken. “In het eerste deel van de tijdrit vloog mijn tijdrit eraf en ik kreeg hem er niet meer op. Maar met de snelle hulp van onze mechanieker kon ik gelukkig toch weer verder.”

‘Bekijk het van dag tot dag’
In het klassement maakte Annemiek dus weer veel tijd goed. Ze staat nu weer derde, op 1.36 minuten van Van der Breggen. De achterstand op Longo Borghini is nog 36 seconden. Annemiek: “Ik voel me heel goed en dit geeft mij absoluut zelfvertrouwen richting de volgende dagen. Vandaag was de eerste dag om tijd terug te pakken en ik ben blij dat dat goed is gelukt. Ik bekijk het nu verder van dag tot dag.”

Gepost door: Aschwin Kruders op dinsdag 4 juli 2017

4 reacties op “Ruime zege en tijd teruggepakt in loodzware tijdrit”

 1. Gijs Zandbergen schreef:

  In het eerste deel van mijn tijdrit vloog mijn tijdrit eraf. Dat snap ik niet, maar ik kan dan ook alleen maar lezen, hier op mijn vakantieadres in Engeland. Maar dat het goed gaat, begrijp ik wel en dat doet me veel plezier.

 2. Peter Sonnemans schreef:

  Fijn weer je lach terug te zien!

  groetjes Judith & Peter

 3. John meerts schreef:

  Klassebak!!!👍🏼

 4. Jan de Jong schreef:

  Sterk en goed gereden Annemiek. Kies de rest van de week je dag(en) uit en de overwinning komt dichter bij.
  Veel succes en de groeten van Jan de Jong

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten