zaterdag 9 juli 2022

Roze trui behouden in koninginnenrit Giro d’Italia

Met de roze trui om haar schouders gaat Annemiek zondag van start in de slotetappe van de Giro d’Italia. Zaterdag zag ze haar leidende positie in het klassement niet in gevaar komen in de koninginnenrit van de etappekoers. Na negen dagen staat ze in het klassement, met de zo goed als vlakke slotrit van zondag nog op het programma, iets minder dan twee minuten voor op Marta Cavalli. “Het doel was om deze dag was niet per se om voor de etappe te gaan, maar om de roze trui te behouden. Ik ben blij dat dat gelukt is.” Kirsten Faulkner bleef vooruit uit een vroege aanval, Annemiek finishte als vierde.

De val in de afdalingen vrijdag had toch nog wel een beetje effect. “Door die val gisteren was ik toch wel een beetje het zelfvertrouwen verloren”, zo vertelt Annemiek. “Dat is ook wel logisch na een val. Je hebt er dan een paar keer voor nodig om het zelfvertrouwen in het afdalen weer terug te krijgen. Het doel was dus om veilig te blijven en geen risico’s te nemen. Ik wilde alleen maar volgen en had met FDJ ook afgesproken dat ik ze niet zou aanvallen in de klim, zodat we daarna samen konden rijden en ze de etappe zouden kunnen winnen. Helaas was het gat te groot en kon dat niet, maar vandaar dat ik meereed na de afdaling. Ik wilde me aan mijn woord houden.”

Buiten dat kwam Annemiek ook niet in de problemen. “De dag goed doorkomen was het doel en dat is prima gelukt. Op de klim voelde ik me prima, maar zoals gezegd wilde ik me aan mijn woord houden en ik had ook geen zin om allerlei risico’s te nemen in de afdaling. Ik ben geen moment in de problemen geweest vandaag en daar ben ik heel blij mee. Ook heb ik alweer wat vertrouwen teruggekregen in het afdalen. Dat is ook altijd een goede zaak.”

Slotrit voor aanvallers en sprinters
Zondag is de laatste etappe van de Giro d’Italia. Een rit over slechts 90 kilometer, van Abano Terme naar Padova. Eén kort klimmetje in het eerste deel van de etappe is het enige echte obstakel onderweg. “Het is een vrijwel vlakke dag en normaal gesproken moet ik daar gewoon uit de problemen kunnen blijven. Het zal een sprint worden of misschien blijft er een groepje vooruit, maar ik verwacht dat het gecontroleerd zal worden door de sprintersploegen.”

Foto’s: Sprint Cycling Agency

Gepost door: Aschwin Kruders op zaterdag 9 juli 2022

3 reacties op “Roze trui behouden in koninginnenrit Giro d’Italia”

 1. Joost Kerkhove schreef:

  Ongelooflijk wat voor een palmares jij opgebouwd hebt in je wielercarrière. Je mag er trots op zijn. Je overwon keer op keer tegenslagen en gaf blijk van een grote wilskracht. Bravo!! Maar van mij weet dje dat al hel lang!👍💪👍👏👏👏💐❤️
  Morgen de giro Donne binnenrijven lijkt me zo goed als zeker!

 2. Nicola M schreef:

  Tomorrow pay attention to the other girls, a group crash took away your victory in the Giro Rosa 2020, so be careful!

 3. Kris Van Lathem schreef:

  Verstandig gereden Annemiek, geen onnodige risico’s. De eindzege is nu (zo goed als) zeker binnen. Het ligt wel niet in je aard, die defensieve manier van rijden maar zo blijf je de grote favoriete voor de Tour en daar komen wel een paar ritzeges bovenop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten