zaterdag 6 mei 2023

Rode trui na verrassende dag in Vuelta

Ze waarschuwde er op voorhand al voor; de zesde etappe in de Vuelta a Espana kon zaterdag heel verraderlijk zijn, zo zei Annemiek gisteren. En dat is wel gebleken. Met dank aan haar Movistar Team werden al vroeg in de etappe waaiers getrokken en veroverde Annemiek de rode leiderstrui op Demi Vollering, die op ruim een minuut achterstand zondag de slotrit ingaat. “Ik houd van strijden en vandaag was een heel mooie dag met de ploeg.”

Zondag moet er flink geklommen worden naar de eindstreep van de zevendaagse Vuelta, maar na de editie van 2022 wist Annemiek al dat er in Cantabria zaterdag ook heel wat kon gebeuren. Dat meldde ze na de rit van vrijdag ook al op deze website. “Ik wilde vandaag niet al bezig zijn met morgen”, vertelt ze. Want ik wist dat er vandaag ook mooie kansen lagen. Vorig jaar heb ik deze etappe ook gewonnen, al wist ik wel dat het moeilijk zou worden om op de klim wat te forceren. Ik wilde gewoon heel attent zijn.”

Dat lukte goed en daarbij bleek het mogelijk om het op de kant te gooien. “Op een gegeven moment vroeg onze ploegleider of we zin hadden om vandaag koers te maken, want we zouden naar rechts draaien en dan ging het volle bak op de kant. We hadden onze andere ploegleider, Jurgen Roelandts vooruit, die elke keer de wind checkte. Hij gaf aan dat het vol op de kant stond en het echt flink waaide. Wij wilden er dus voor gaan. Daarmee verrasten we de boel. Een klein smetje is dat een aantal meiden gingen plassen, waaronder Demi Vollering en SD worx. Van de andere kant moet je ook slim zijn als het gaat om wanneer je gaat stoppen en ik wil ook nog even duidelijk maken dat ons plan al gemaakt was voordat zij gingen stoppen. We wilden die mogelijkheid gebruiken om het daar op de kant te gooien.”

Met Realini in het wiel
Movistar ging ervoor, maar ook onder meer Jumbo-Visma en Trek-Segafredo hadden het plan opgevat om koers te maken. Annemiek; “We hebben met het hele team gereden tot aan de voet van de beklimming en toen ben ik gegaan. Het doel was om het verschil uit te bouwen. Daarbij kreeg ik eerst vijf rensters mee. Toen ik na de bonussprint, waarvan ik de seconden perse wilde hebben, een gaatje had, ben ik alleen verder gegaan. Gaia Realini van Trek-Segafredo kwam naar mijn wiel. Die nam niet over, maar daar heb ik me niets van aangetrokken. Ik ben doorgereden tot de finish, omdat het mij ging om het pakken van zoveel mogelijk tijd.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Het was een tijd een vrouw tegen vrouw gevecht, maar achter Annemiek vormde zich een groep bij Voller. “Het werd op een gegeven moment wel lastiger, omdat Marlen Reusser bij Demi kwam en ook Canyon-Sram ging rijden, omdat die ook niemand mee hadden. Toen moest ik het alleen opnemen tegen een groep achter mij. Ik ben dan ook heel blij dat ik een minuut voorsprong heb weten te behouden. Het was een heel speciale dag. Ik denk dat Realini morgen wel als meest frisse van ons allemaal aan de start staat. De rest heeft wel een aardig jasje uitgedaan, terwijl zij een free ride naar de finish heeft gehad van mij.”

Verwarring om de etappezege
In de sprint om de winst, trok Realini met een zeer miniem verschil de etappezege naar zich toe. Of toch niet? “Aan de finish was het nog wel verwarrend”, kijkt Annemiek terug. “Eerst gaven ze aan dat Gaia had gewonnen. Daarna gingen ze nog een keer de fotofinish bekijken en werd ik zelfs als winnares gehuldigd. Maar in derde instantie vonden ze toch weer dat Gaia had gewonnen. Dat was even verwarrend en vervelend, maar mij gaat het uiteindelijk om de tijdwinst die ik heb gepakt en ik ga me niet laten frustreren om de winst van iemand die de hele tijd in mijn wiel heeft gehangen.”

Teamprestatie
Duidelijk is wel dat Realini een grote kans maakt om zondag de slotrit, bergop naar Lagos de Covadonga, te winnen. “Realini gaat morgen wel fris zijn. Achteraf is het van ons een goede actie geweest dat we het in de derde etappe al op de kant hebben gezet en zij toen tijd heeft verloren. Anders had ik vanavond een stukje slechter geslapen. Het is toch wel heel gaaf dat dit echt weer een teamprestatie was. Dit plan had ik anders nooit kunnen doen. Mijn team is volle bak blijven rijden. We hebben iedereen vandaag weer gebruikt. Dat maakt deze Vuelta wel heel speciaal, dat je echt alle kwaliteiten nodig hebt. De ploegentijdrit, in de wind kunnen rijden en morgen moet je zeker ook bergop kunnen rijden. Daar ga ik nog even niet aan denken, maar een feit is dat ik morgen niet in de aanval hoef en ze mij moeten aanvallen.”

Foto’s: Getty Images

Gepost door: Aschwin Kruders op zaterdag 6 mei 2023

7 reacties op “Rode trui na verrassende dag in Vuelta”

 1. Shirley van Vleuten schreef:

  Wat een mooie etappe en wat een mooie renster ben je Annemiek. Ik ben misschien niet onpartijdig maar wat een slechte verliezers bij sd works. Alsof jij alleen weggereden bent en niet het hele peloton.
  Als jij in de afgelopen jaren alleen kwam was iedereen erop gefixeerd jou te isoleren en te stoppen. Daarna gaf jij nooit af op de concurrentie maar gaf realistisch commentaar.
  Daar kan sd works nog veel van leren!!

 2. Kathleen schreef:

  Geweldig om je weer in een typische ‘Annemiek’ aanval te zien! Knallen vandaag, vreet ze allemaal op, en natuurlijk genieten 🙂

 3. Dubez schreef:

  Bravo Annemiek vous êtes la reine du vélo magnifique étape

 4. Catrysse Fernand schreef:

  Nieuw merk Italiaanse aanhangwagens : REALINI !!!!!!!!!!!!

 5. Peter Reuderink schreef:

  In 1 woord WOW… en daar laat ik het maar even bij. Morgen vroeg maar even snel de eigen training afwerken en dan Covadonga kijken. Veel succes Annemiek!

 6. Jeroen van Antwerpen schreef:

  Zo’n etappe als vandaag is precies waarom ik en velen met mij jou volgend jaar zo zullen missen. Demi mag dan de nieuwe Anna van de Breggen genoemd worden maar ik weet zeker dat we nooit meer een nieuwe Annemiek van Vleuten zullen zien …

 7. Louis London schreef:

  Magnífic Stage in Spain, Anemiek is fort but Demi Will atack in Lagos de Covadonga, high climbers in Picos de Europa, Catholic place in the world

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten