maandag 4 juli 2022

Ritzege en roze trui in vierde etappe Giro d’Italia

Tijdens de vierde dag van de Giro d’Italia heeft Annemiek maandag zeer goede zaken gedaan. In de derde etappe van de Italiaanse meerdaagse sloeg ze een dubbelslag. In een sprint met twee verwees ze Spaanse kampioene Mavi Garcia naar de tweede plaats, waarbij ze ook de roze leiderstrui overnam van wereldkampioene Elisa Balsamo. Op voorhand leek de rit een zogenaamde tussenetappe, maar door een mooie aanval samen met Garcia en de Italiaanse Marta Cavalli sloeg het peloton volledig uit elkaar. De verschillen aan de finish waren groot.

Samen met Garcia en Cavalli wist Annemiek dus bij de concurrentie weg te rijden. Met zijn drieën bouwden ze een minuten grote voorsprong op, waarna Cavalli in de slotfase af moest haken. Zij gaf uiteindelijk zo’n veertig seconden toe op Annemiek. Een groepje van acht rensters dat daarna over de streep kwam, verloor zelfs bijna vijf minuten. “Toen de etappes werden aangekondigd dacht ik niet dat ik vandaag zou aanvallen, maar toen ik gisteren in de verkenning de afdalingen zag besloot ik toch te gaan”, vertelt Annemiek. “Dat was meer om uit de problemen te blijven in de afdalingen. Toen we vervolgens een voorsprong hadden besloot ik ervoor te gaan. Johan Cruijff zei ook altijd; ‘de aanval is de beste verdediging’.”

In de slotfase van de etappe ging het dus tussen Annemiek en haar twee medevluchters. “Dat we Cavalli samen konden lossen was wel belangrijk. Zowel met het oog op het klassement, maar ook omdat ik wist dat ze snel was in een sprint. Mavi en ik hadden dus wel een gezamenlijk doel, toen we haar losten op de laatste klim. Ik moet bekennen dat Mavi me in de laatste kilometer nog wel verraste toen ze aanviel. Ik wist dat ik in de sprint sneller zou zijn dan haar, maar met die verrassingsaanval zette ze me toch wel onder druk. Ik moest serieus moeite doen om er weer bij te komen en was blij dat ik uiteindelijk won.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Giro d’Italia Donne 2022

Terug in de Giro
Zo keert Annemiek weer van voren terug in de Giro d’Italia, na een seizoen afwezigheid. “Vorig jaar was het met pijn in mijn hart dat ik hier niet reed. Met het oog op de Spelen deed ik toen specifieke trainingen. Ik ben heel blij om hier nu weer te zijn en deze koers voor het eerst met mijn Movistar team te doen. Dit is een mooie nieuwe uitdaging voor ons. Het is gaaf om terug te zijn. Ik denk dat we de mensen op tv vandaag ook een mooie koers hebben voorgeschoteld.”

Van dag tot dag
Annemiek begon donderdag met een zesde plek in de proloog. Daarna volgden twee massasprints, waarna zondag een rustdag was in verband met een verplaatsing naar het vaste land van Italië. Maandag was het spel dus direct op de wagen. Annemiek staat met nog zes etappes te gaan nu 25 seconden voor op Garcia en 57 tellen op Cavalli. Op de vierde plaats in het klassement staat Elisa Longo Borghini, op exact vijf minuten achterstand. Toch weet Annemiek als geen ander dat de wedstrijd nog niet gelopen is. “Ik bekijk het per dag. Dat heb ik in het verleden wel geleerd. Ook morgen met wind, kan er van alles gebeuren.”

Foto’s: Sprint Cycling Agency

Gepost door: Aschwin Kruders op maandag 4 juli 2022

6 reacties op “Ritzege en roze trui in vierde etappe Giro d’Italia”

 1. Nicola M. schreef:

  Do not retire! Wait for the 2024 Olympics

 2. Hannie schreef:

  Wowww wat is het weer genieten om jou te zien koersen. Je bent echt ’n kanjer en ik hoop dat je naar de eindzegen kunt rijden, heel veel sukses!!!

 3. Willem schreef:

  Wat ben je toch een geweldenaar. Diepe bewondering! Koppie erbij houden en de eindzege is in zicht.

 4. Rob schreef:

  Wauw wauw wauw wauw wauw, petje af. En nu op zondag de laatste roze ook omdoen als kers op de taart 😎

 5. Berthy Custers schreef:

  Wat ben jij toch een glasbak. Ontzettend knap en een dikke proficiat

 6. Kris Van Lathem schreef:

  Wow Annemiek, je doet het weer!
  Had niet verwacht dat je al zo vroeg de koers zou “in handen” nemen. Je zou je nu kunnen beperken tot controle tijdens de komende zwaardere etappes. Maar zo ben je niet, je haalt altijd het beste uit jezelf. En wij genieten…
  Nu vingers kruisen dat het geen heruitgave wordt van de dramatische Giro van 2020.
  Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten