zondag 22 april 2018

Podiumplaats in Luik-Bastenaken-Luik

In de tweede editie van Luik-Bastenaken-Luik voor vrouwen is Annemiek er zondag in geslaagd om een podiumplaats te bemachtigen. Achter winnares Anna van der Breggen en haar eigen ploeggenote Amanda Spratt, finishte ze als derde. Dat deed Annemiek door de Zuid-Afrikaanse Ashleigh Moolman in een sprint naar plaats vier te verwijzen. “Ik ben heel erg tevreden over vandaag. Als ploeg hebben we super goed gekoerst!”

Veel aanvallen in het eerste deel van de wedstrijden hielden niet lang stand, maar in de finale was het weldegelijk aan de aanvallers. “Op de Côte de La Roche aux Faucons, de klim na de Redoute, brak alles open”, kijkt Annemiek terug. Op dat moment hadden de rensters nog twintig kilometer te rijden. “Dat was ook waar Anna vorig jaar alle registers open trok.”

Annemiek zat daar eerst niet zo goed van voren, als ze hoopte. “Er was een valpartij, waardoor ik zelf daar even wat uit positie was. Ik moest daardoor van ver komen, maar wist wel met Moolman, Anna en Megan Guarnier de top te bereiken. We waren dus met zijn vieren. Daarna kwam een groepje met Spratty van achter weer terug en Spratty viel daar van achteruit aan.”

“Dit was een ideaal scenario voor onze ploeg”

Er werd niet direct gereageerd en Spratt nam een maximale voorsprong van vijftig seconden op de groep met achtervolgers. “Iedereen keek naar elkaar en met haar solo voorop kon Boels-Dolmans het werk opknappen. Dat was een ideaal scenario voor onze ploeg. Spratty reed echt voor de overwinning en ze had op een gegeven moment vijftig seconden voorsprong. Ik kon me daarachter rustig houden en hoefde alleen maar aanvallen te pareren. Eigenlijk was het aan Boels, dus die moesten aan het werk.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Op 5,5 kilometer van de finish lag de top van de Côte de Saint-Nicolas, de laatste echte klim van de dag, hoewel het in Luik richting de finish ook nog lastig omhoog loopt. “Op de Saint-Nicolas was ik gefocust op Anna en Ashleigh. Die zouden misschien gaan oversteken. Ashleigh kon dat niet, maar Anna liet zien dat ze ook vandaag weer de sterkste was en zij stak over naar Amanda. Ik kwam met Moolman boven op de Nicolas en ik kon in het wiel van Moolman rustig naar de finish rijden.”

Van der Breggen sloot aan bij Spratt en reed in de laatste twee kilometer solo weg. Annemiek streed met Moolman om plek drie. “Ik was wel een beetje nerveus voor het sprintje, want ik wilde wel heel graag derde hier worden”, vertelt Annemiek. “Er kwam nog een groepje terug achter Moolman en mij, dus wel moesten wel blijven rijden. Met tweehonderd meter te gaan ben ik aangegaan. Moolman was denk ik kapot en zo reden we dus naar een mooie tweede en derde plek.”

“De Giro is mijn volgende doel”

Met een goed gevoel keek Annemiek terug op zowel de koers als de rest van haar voorjaar, dat er nu opzit. “We hebben ook hier gereden voor de overwinning met onze ploeg. Ik denk dat we heel tevreden mogen zijn en een heel mooie Ardennenweek hebben laten zien met het team. En zelf ben ik ook tevreden, waarbij ik denk dat ik nog iets beter kan zijn. Om Anna hier te volgen moet ik gewoon net nog een paar procenten beter zijn.”

Daar gaat Annemiek de komende periode dan ook aan werken, om zo goed voor de dag te komen in de Giro Rosa. “Normaal gesproken kan ik er altijd nog een schepje bovenop doen, als ik nog weer op hoogtestage ga. De komende week ga ik zonder schema even rustig aan doen thuis en daarna gaat het vizier op de Giro. Met een trainingskamp met de ploeg, dan de Ronde van Baskenland en dan een hoogtestage van drie weken op Tenerife. De Giro is mijn volgende doel.”

Foto’s: Sportfoto.nl

Gepost door: Aschwin Kruders op zondag 22 april 2018

3 reacties op “Podiumplaats in Luik-Bastenaken-Luik”

  1. Yserbyt Rudy schreef:

    Prachtig prestatie van de ploeg,maar wat mag je fier zijn op je derde plaats in L B L.Wat het je een prima Voorjaar gereden.van een Belgische fan.

  2. willem schreef:

    super prestatie

  3. jozef luyten schreef:

    Dikke proficiat met u 3 de plaats

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten