maandag 7 juli 2014

Opnieuw zege in Giro Rosa

Nadat ze vrijdag de proloog al won en de roze trui in ontvangst mocht nemen, heeft Annemiek maandag opnieuw toegeslagen in de Giro Rosa. Ze wist na 125,3 kilometer, de langste etappe in de tiendaagse wedstrijd, als eerste aan te komen bovenop de slotklim. Daarmee bleef Annemiek op de afsluitende klim als één van de weinigen vooruit. Ze behoorde tot een kopgroep van vijftien rensters. Die reed lange tijd op kop in de derde etappe, maar had daarbij een maximale voorsprong van slechts 1.50 minuten. In de finale moest Annemiek dan ook niet alleen rekening houden met haar vluchtgenotes, maar ook met de klassementsrensters uit het peloton. Ze bleef de Italiaanse Elena Berlato uiteindelijk tien seconden voor, waar het peloton onder aanvoering van Marianne Vos elf tellen daarna alweer finishte.

“Tot twintig kilometer voor de finish hoorde ik dat de voorsprong vijftig seconden was”, geeft Annemiek aan hoe spannend het was. “Ik dacht dat ze er bij de klim langs zouden gaan, maar dat gebeurde blijkbaar niet. Er kwam nog wel een Japanse oversteken en toen wist ik dat ze dichtbij waren. In de finale heb ik er gewoon niet meer aan gedacht. Toen had ik er vooral een zware kluif aan om in mijn eentje de andere vijf overgebleven rensters te pareren. Ik dacht wel dat ik bergop de sterkste zou zijn. Van de anderen wist ik dat ze goed konden klimmen, maar ook dat ze niet zo explosief zijn als ik. Op een kilometer voor de streep ben ik gegaan. Ik had nog goede benen en sloeg direct een gat. Solo over de finish komen is altijd extra leuk.”

Geslaagde Giro
Voor Annemiek persoonlijk is de Giro Rosa daarmee geslaagd, zo lijkt het. Ze gaf immers vooraf aan voor een zege in de proloog en een etappe te gaan. “Dat was wel mijn doel en ik ben heel tevreden hiermee. Natuurlijk ook met het feit dat je merkt dat je in orde bent. Dan rij je gewoon veel lekkerder en zit je met de ontsnappingen mee. We hebben hier echter nog steeds drie klassementsvrouwen en ik ben alleen maar extra gemotiveerd om het roze mee naar huis te nemen. Dat is ook een mooi doel.”

Wil dat zeggen dat we Annemiek niet weer van voren zien in deze Giro Rosa? Dat is zeker niet gezegd. “Wanneer de kans zich voordoet zal ik zeker weer meegaan in de ontsnapping. Het zorgt namelijk voor de rest van het team ook voor rust, omdat zij dan niet hoeven te rijden in de achtervolging. Als ik mee kan zitten, zal ik dat dus proberen, maar je moet wel in ogenschouw nemen dat je ook werkt voor het team en als het dus geen zin heeft, je beter jezelf kunt sparen. Ik heb er vandaag in ieder geval van genoten. Er komen nog lastige dagen aan. De laatste twee etappes zijn echt voor de klimgeiten van het team.”

Gepost door: Annemiek op maandag 7 juli 2014

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten