maandag 14 september 2020

Opnieuw goede zaken gedaan in Giro Rosa

In de twee dagen nadat ze zaterdag de roze trui veroverde, heeft Annemiek haar leidende positie in de Giro Rosa nog wat weten te verstevigen. Zondag eindigde de derde etappe heuvel op, waardoor de rit min of meer beslist werd in een sprint op de macht en waarbij Marianne Vos won. Annemiek werd vijfde en liep enkele tellen uit op de nummers twee en drie van het klassement Anna van der Breggen en Kasia Niewiadoma. Maandag bleven twee rensters vooruit en troefde Annemiek de concurrentie af op een steile slotklim van twee kilometer, om zelfs nog wat meer tijd te pakken op de rest.

Het peloton reed maandag, na een neutralisatie van tien kilometer, een zeer lange etappe van 170 kilometer. Twee rensters kregen zes minuten voorsprong, waarbij Mitchelton-Scott controleerde. Het duo, bestaande uit de uiteindelijke winnares Elizabeth Banks en Eugena Bujak, was niet gevaarlijk voor de top van het klassement. “Nadat wij controle hadden gehouden, was het aan de teams die interesse hadden in dagsucces”, laat Annemiek weten. “Die werden het blijkbaar niet snel genoeg eens, want we begonnen laat aan de achtervolging. Toen wist ik, met de vuistregel dat je ongeveer een minuut per tien kilometer terug kunt pakken, dat ze weg zouden blijven.”

Opletten geblazen was het echter absoluut. “De teams deden volle bak een lead-out naar die laatste drie kilometer. Daar werd het namelijk smal. Ik zat daar met Spratty goed van voren, maar net als gisteren was ik met het wegdek hier blij dat ik veilig bij die laatste drie kilometer was aangekomen. Je weet namelijk nooit wat er nog kan gebeuren in de aankomende dagen. Daarbij was er vandaag wel weer een gelegenheid om seconden te pakken. Daarom was het ook belangrijk om goed gepositioneerd aan die steile slotklim te beginnen. Anders kun je hier ook nog gemakkelijk tijd verliezen in plaats van pakken. De klim was naast steil namelijk ook smal en op keitjes.”

Tijdwinst
Het lukte Annemiek om als derde achter het aanvalsduo boven te komen. “De benen waren nog goed na zo’n 180 warme kilometers op de fiets, want het lukte me om op het laatste stuk bij Elisa Longo Borghini weg te rijden.” De Italiaanse gaf uiteindelijk twaalf seconden toe op Annemiek. Niewiadoma verloor drie tellen meer, terwijl Van der Breggen 37 seconden toegaf. “Ik heb nu bijna twee minuten voorsprong op Kasia en Anna en dat is natuurlijk een fijne uitgangspositie. De komende twee dagen verwacht ik een sprint, maar juist dan is ook zeker opletten geblazen en gefocust blijven. Ook met de wind, want er zijn hier zeker wel teams die het op de kant zullen proberen te zetten als ze daar een kans voor zien.”

Foto’s: Getty Images

Gepost door: Aschwin Kruders op maandag 14 september 2020

2 reacties op “Opnieuw goede zaken gedaan in Giro Rosa”

  1. Corry schreef:

    Fantastisch, wat een prestatie en wat fiets je goed! Een genot om naar te kijken. Op naar de laatste dagen! Go for it!

  2. Carin schreef:

    Heerlijk Annemiek wat ben je goed bezig. Je bent echt in topvorm. Het is niet normaal hoe jij de bergen op de slechte wegen beklimt. Zo knap. We moeten echt zoeken om een beetje beeld te krijgen, maar het lukt tot nu toe nog steeds. Ga zo door fantastisch❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten