maandag 13 januari 2014

Op naar een seizoen waar muziek in zit

Nee, een gemakkelijke periode is het niet geweest voor Annemiek, met opnieuw een operatie aan haar been. Toch worden nare periodes ook afgesloten en dat is ook zo met deze, want bij de ploegpresentatie van het Rabo Liv Women Cycling Team keek ze maandag met een goed gevoel vooruit. “Mijn eerste trainingskamp was goed”, klinkt het, terwijl Annemiek een brede lach op haar gezicht tovert. “Qua weer was het goed, qua gevoel in mijn benen ook. Ik heb genoten en het was ook echt even een moment waarin ik mijzelf kon opladen. Nadat ik heel veel had staan schilderen en een operatie achter de rug had, was het lekker om weer even in de zon te zijn en me weer echt topsporter te kunnen voelen.”

Tijdens haar trainingskamp op Gran Canaria was het voor Annemiek vooral zaak om weer een basis te leggen. “Eigenlijk mocht ik daar ook pas voor het eerst weer echt gaan trainen. Voor ik weg ging mocht ik al wel wat rustig peddelen op de fiets, maar vanaf het trainingskamp kon ik weer echte trainingen doen. Ik heb vooral aan mijn duurvermogen gewerkt. Eigenlijk ook als enige het duurvermogen, want voor de rest mocht ik nog niets doen. Nu, negen weken na de operatie, mag ik alles weer.”

Basis
Dinsdag is Annemiek opnieuw vertrokken voor een trainingskamp. Ditmaal niet op eigen initiatief, maar met het complete Rabo Liv team. Ze blijft er echter voor een deel ook andere trainingen afwerken. “Ik zou in principe al weer wat intensiever mogen trainen en ik ga ook wel een paar keer wat blokjes meedoen met de ploeg, maar nog wel op wat minder intensiteit dan zij doen. Bij mij ligt het accent nu nog steeds op het maken van uren en het leggen van een basis, terwijl die anderen al verder zijn in hun opbouw. Regelmatig zal ik nog een uurtje gaan maken als zij al terugkeren.”

Van een seizoenstart als het om wedstrijden gaat, is voorlopig ook nog even geen sprake. Hoewel het ook geen lange termijn werk zal zijn. “De andere meiden beginnen al in de ronde van Qatar. Dat is begin februari en dat komt voor mij echt te vroeg in de opbouw. Ik wil het gewoon goed opbouwen, omdat ik het belangrijk vind om een goed fundament te leggen voor de rest van het seizoen. Dus dan is het belangrijk dat je eerst twee maanden echt rustige duurtrainingen doet. In overleg met mijn trainer heb ik dus besloten om niet naar Qatar te gaan.”

Programma en ambitie
Na de seizoensopener in Qatar duurt het altijd even voor het peloton eind februari of begin maart weer opnieuw kan koersen in de Omloop Het Nieuwsblad. “Ook voor die wedstrijd sta ik er nog even niet bij, maar ik hoop er bij de Ronde van Drenthe wel weer bij te zijn”, zegt Annemiek. “Maar we hebben een sterke ploeg, dus het is niet vanzelfsprekend dat ik er mag rijden. Het is ook terecht dat de besten daar mogen rijden, dus ik zal wel moeten laten zien dat ik weer niveau heb, wil ik daar aan de start staan.”

Dat halen van dat niveau is ook een belangrijk iets, want direct nadat je kunt beginnen met trainen, heb je natuurlijk niet direct de vorm te pakken. Annemiek kijkt dan ook vooruit. “De arts heeft gezegd dat je er zes maanden voor uit moet trekken, voor je weer echt op topniveau bent. Je bent wel eerder klaar om wedstrijden te rijden, maar misschien nog niet helemaal top. Als je zes maanden verder telt vanaf de operatie zit je in april. Op zich zijn dan de eerste wereldbekers wel geweest. Die wereldbekers blijven wel mijn piekwedstrijden, net zoals de WK wegwedstrijd en de WK ploegentijdrit aan het einde van het seizoen. Daar hoop ik wel fris aan de start te staan. Want nu de krachten weer wat meer verdeeld zijn en wij weer wat sterker, denk ik dat we tegen Specialized-Lululemon nog een heel mooie concurrentiestrijd om de eerste plek gaan maken in de ploegentijdrit.”

Een ander doel is toch ook wel weer het Nederlands kampioenschap. “Ik ben al wel heel blij dat ik dit jaar een shirt heb met rood-wit-blauwe mouwtjes, maar ik zou ook heel graag weer in het rood-wit-blauw rijden. Dus ik ga ook zeker wel voor het NK. Maar het is wel in Ootmarsum en de wedstrijd daar is wat minder selectief dan in de afgelopen twee jaren. Dat parcours in Kerkrade was mij meer op het lijf geschreven. In Ootmarsum zijn er gewoon veel meer kanshebbers, daar ben ik wel reĆ«el in.”

Video interview
Bij dit bericht is ook een video geplaatst, gemaakt door webmaster Aschwin van Sportpromotions. Daarin een interview met Annemiek, maandag opgenomen bij de presentatie van het Rabo Liv Women Cycling Team. Ze kijkt ook daarin vooruit op het wielerseizoen van 2014. De video is bovenaan de pagina, onder de foto’s, te vinden.

Gepost door: Annemiek op maandag 13 januari 2014

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten