zaterdag 26 februari 2022

Ook winst in Omloop Het Nieuwsblad

Het is Annemiek zaterdag gelukt om haar goede start van het wielerseizoen een passend vervolg te geven in het traditionele klassieke openingsweekend. In België heeft ze, voor de tweede keer in drie jaar tijd, de Omloop Het Nieuwsblad gewonnen. Annemiek klopte medevluchter Demi Vollering in een lange sprint. Samen met haar landgenote had ze aan de finish een voorsprong van vijfentwintig seconden op Lorena Wiebes, die de sprint van het peloton won. Eerder deze maand begon Annemiek het seizoen met een etappezege en de eindwinst in de Setmana Ciclista Valenciana.

“Vandaag heb ik iets gedaan wat ik niet voor mogelijk had gehouden”, vertelde Annemiek na haar zege. “Iemand die op papier sneller is dan mij verslaan en die ook nog eens vanaf de Bosberg in het wiel heeft gezeten en nooit heeft overgenomen. Dan verwacht je dat niet.” Die situatie ontstond, nadat in de wedstrijd lange tijd een groepje van vijf rensters vooruit reed, waarna in de finale vier favorieten er vandoor gingen, zonder dat Annemiek er zelf bij zat.

“Ik had een lijstje met rensters die ik niet mocht laten gaan en dat heb ik wel gedaan”, blikt Annemiek terug. Die vier waren Ellen van Dijk (Trek-Segafredo), Marlen Reusser (SD worx), Liane Lippert (DSM) en Anna Henderson (Jumbo-Visma). “Ik zag ze wel vertrekken, maar ik zat te ver van achteren. Op dat moment kon ik mezelf wel voor de kop slaan. Toen hebben we direct het team op kop gezet. Die zijn gaan rijden om het gat zo klein mogelijk te houden. Ons plan was ook om een volle lead-out te doen richting de Muur. Daar zou ik volle bak aangaan en als alles terug zou komen was het voor Emma. Doordat ze het gat klein hielden kon ik de oversteek maken.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Sprong naar voren
Met haar aanval op de Muur van Geraardsbergen dichtte Annemiek al een groot deel van het gat. “Op de Muur pakte ik Anna Henderson terug op de top. Ellen en Marlen waren nog vooruit, maar die pakte ik aan de voet van de Bosberg terug. Ik wist dat dat de laatste klim was, dus ben gewoon alles gaan geven. Het verbaasde me dat Ellen niet mee kon. Demi kon mee in mijn wiel, maar zij wilde vervolgens niet overnemen. Dat snapte ik ook wel, met twee van haar SD worx teamgenotes in het groepje achter ons. Alles terug laten komen leek me echter ook niet handig, want dan werd het helemaal moeilijk, dus ik ben op ongeveer 95 procent door blijven rijden. De voorsprong liep ook nog op daarna.”

Waar Vollering in haar wiel bleef zitten, reed Annemiek door richting de finish. “Ze wilde echt niet overnemen. Toen kwam Emma terug bij de achtervolgende groep en heb ik gezegd dat Emma er bij zat en snel is, en of ze echt niet over wilde nemen. Maar dat wilde ze echt niet. Ik voelde me echter zo sterk en fit richting die finish, wetende dat ik na een zware koers vaak nog wel een sprint heb, dat ik ervoor ben gegaan. Voor de rotonde, met 500 meter te gaan, ging ik al aan. Dan moest ze het in ieder geval nog dichtrijden. We hadden ook wind op kop, dus dat was een voordeel voor haar als ze in mijn wiel kon zitten. Ze kwam er richting de streep ook naast, maar toen kon ik toch nog een tandje bijschakelen in de laatste vijftig meter en wist ik hem over de streep te trekken.”

Samen vieren
Dat ze de sprint won, was voor Annemiek wel een verrassing. “Negenennegentig van de honderd keer denk ik dat zij de sprint wint, maar vandaag denk ik dat mijn fitheid zich uitbetaalde. Dat ik als fitste aan de streep kan komen en dan nog een relatief oké sprint heb. Ik had verwacht dat ik het zou moeten afleggen, doordat ik gevangen zat in de overtal situatie van SD worx.” Dat was dus niet zo. “Super gaaf! We gaan dit nu echt even vieren met het team. Barbara Guarischi deed samen met Aude Biannic echt een super goede lead-out naar de muur. Toen hoefde ik alleen nog maar op de pedalen te gaan staan. Winnen is mooi, maar op deze manier geeft het nog wat extra glans. Ik geniet hier nog wel even van na.”

Foto’s: Photo Gomez Sport en Sportfoto.nl

Gepost door: Aschwin Kruders op zaterdag 26 februari 2022

9 reacties op “Ook winst in Omloop Het Nieuwsblad”

 1. Hector schreef:

  Very well done. It’s amazing how long the final sprint was and that you were able to beat Demi, who is one of the best sprinters. You’re a true inspiration!!

 2. Joop Kersten schreef:

  Nadat Annemiek met Vollering weg was gereden en Vollering geen kop wilde overnemen ergerde wij onszelf mateloos… En wat waren we trots en blij voor je dat je met een lange temposprint haar naar adem liet happen en het subliem met de overwinning afmaakte! Jij met Marianne Vos zijn reclame voor de dames wielrennen en geen wieltjesplakker, een aanvalster pur sang ! Trots op jou 🏆🥇🚴❤️

 3. Joop Kersten schreef:

  Nadat Annemiek met Vollering weg was gereden en geen kop wilde overnemen ergerde wij onszelf mateloos… En wat waren we trots en blij voor je dat je met een lange temposprint haar naar adem liet happen en het subliem met de overwinning afmaakte! Jij met Marianne Vos zijn reclame voor de dames wielrennen en geen wieltjesplakker, een aanvalster pur sang ! Trots op jou 🏆🥇🚴❤️

 4. Dubez francis schreef:

  Francis and

 5. Henk vd Bergh schreef:

  Deze race was prachtig, en zelfs mooier, spannender, en met meer entertainment waarde dan de ook mooie overwinning van Wout. Annemiek je kleurt het dameswielrennen met prachtige kleuren en top entertaiment. Gelijke prijzengeld als de mannen verdienen jullie zeker. Met rensters zoals jij, die de koers maken, tegenstanders op “de kant” zetten en verdiend winnen. Geweldig ga zo door. Veel succes dit seizoen en laat ons genieten van prachtige topsport.

 6. Freddie Driezes schreef:

  Wat een top prestatie Annemiek en wat is het je gegund.
  Als ik jou zie fietsen in zo’n wedstrijd en je rijd zo geweldig dan springen nog steeds de tranen in mijn ogen.
  Ik heb echt zoveel respect voor jou al sportvrouw!!!!

 7. Franklin schreef:

  Mooie sterke overwinning Annemiek. Je hebt de juiste tactiek gebruikt. Wel wat flauw van Demi om niet over te nemen. Maar dat zal de komende wedstrijden de tactiek worden van sdworx. Op jouw wieltje plakken. De nieuwe ploegleider deed het ook bij jou dus je kan niet anders verwachten.
  Veel sterkte in de komende wedstrijden..

 8. Jack Justus schreef:

  Wat een topper, fysiek, mentaal, tactisch. Telkens weer genieten van deze wieler-grootheid! Chapeau en veel succes gewenst de rest van het seizoen.

 9. Peter Hoffmans schreef:

  Dik dik dik verdiende winst voor jou in de Omloop het Nieuwsblad. Sterk, zowel fysiek als zeker ook mentaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten